Waarom toch kiezen voor tape backup i.p.v. diskopslag?

Waarom zou je toch kiezen voor tape backup in plaats van diskopslag?

Externe system engineers kwamen in de periode van 2007 en 2008 vaak bij klanten met diverse IT-infrastructuren. Unix, X86, Storage en de meest uiteenlopende infrastructuren. Allemaal passeerden ze de revue. Wie heeft er nog in dit soort taperobots rondgelopen? Tijdens deze periode werd er enorm veel nieuw materiaal geïntroduceerd in data centers over de hele wereld. Interne teams konden nauwelijks nog volgen met al deze verschillende systemen. De nood aan externe it-consultants was hierdoor zeer hoog. Zij moesten onder andere een overzicht bewaren en advies geven voor welk(e) systeem/systemen je best kon kiezen. De hoofdreden hiervoor is dat ze dingen konden met de command-line die vele klanten als ondenkbaar achtten. En oh ja, “cloud” was toen nog niet aan de orde.

Tape back-up werd steeds belangrijker

Klanten bijstaan met hun strategie op vlak van back-up was één van de vele taken voor een externe consultant. De back-up infrastructuur bestond in deze periode uit de volgende onderdelen:

  • een master-server

  • opslag om de back-ups te bufferen

  • een tape library (of tape robot) die naargelang de grootte van de IT-omgeving een soortgelijke omvang had.

Vanaf 2009 begon de prijs ($/GB) van traditionele harde schijven te dalen. Tegelijkertijd begonnen ook meer en meer leveranciers van back-up oplossingen hun software aan te passen om meer data te bewaren op harde schijven in plaats van tape storage.

De grootste drijfveer hierachter was het sneller herstel van niet-sequentiële data. Tape is namelijk een sequentieel medium waar disk een “random access” medium is. De doorlooptijd in geval van een herstel van data via tape is voor veel bedrijven niet aanvaardbaar.

 

Waarom kiezen voor tape back-up in plaats van harde schijven?

Er zijn verschillende redenen waarom je best kiest voor tape backup en niet voor de ‘nieuwe’ harde schijven. Enkele voorbeelden zijn hiervaan de kost van tape backup en flexibiliteit, maar ook een verschil in snelheid en densiteit beïnvloeden de keuze. Ontdek hieronder alle redenen:

  • Kost: Tape levert nog steeds de beste prijs per GB/TB. Zeker als we rekening houden met (soms minder zichtbare) kosten zoals stroom en koeling die harde schijven nodig hebben.

  • Flexibiliteit: Tapes zijn eenvoudig van locatie te veranderen om data op een andere plaats veilig te stellen dan waar de productiedata zich bevindt. Dit is niet mogelijk met oplag op harde schijven.

  • Snelheid: Voor sequentiële data (bijvoorbeeld grote databases) leveren tapes de beste verhouding tussen prijs en performantie. Aangezien tape een sequentieel medium is en de data gelezen wordt in dezelfde volgorde als ze geschreven werd, is het herstel ook optimaal. Eenmaal een tape op snelheid is en de stroom aan data aan een stabiele snelheid zit, is de snelheid van herstel via tape beter dan via disk.

  • Densiteit:  Deze is de laatste jaren steeds quasi verdubbeld. De laatste generatie LTO9 tapes hebben ongeveer 15x meer capaciteit dan LTO5 tapes. Een hogere densiteit betekent ook een lagere footprint voor robots. De robots worden dus kleiner in omvang omdat er voor dezelfde fysieke capaciteit minder tapes (en dus ook minder tape slots in de robots) nodig zijn. Dat is dan ook de reden waarom we vandaag nog maar zelden tape libraries of tape robots tegenkomen waar we effectief in kunnen rondwandelen.
LTO Ultrium roadmap

We merken bij Core ICT vandaag ook dat klanten met tape robots gedurende vele jaren deze technologie behouden waardoor deze in een soort eeuwigdurende uitfasering zitten. Van een optimalisatie van deze technologie is ook geen sprake meer aangezien bedrijven dit vaak ergens in een vergeethoek verborgen hielden. Toch wegen de onderhoudskosten van dit ouder materiaal nog steeds sterk op het (OPEX) budget.

Hierdoor zitten klanten met Oracle (ex-Storagetek) robots vaak met veel vragen. Oracle heeft zich sinds 2016 gedistantieerd van tape backup en heeft alle R&D voor dit gamma opgeschort. IBM daarentegen, blijft met zijn 3592-media investeren in tape-opslag en hebben een duidelijke visie en roadmap klaar voor klanten die tape opslag niet kunnen wegdenken uit hun omgeving.

Bij de laatste projecten waarbij we voor een tape backup oplossing hebben gekozen, werd de  TCO aanzienlijk beter dan harde schijven.

Om je een idee te geven van grootteorde kunnen we 1 petabyte (1.000 Terrabyte) aan data aanbieden in een tape library van 3 rackunits met 3 LTO9 tape drives voor minder dan 0,025€ per Gigabyte.  Als we dezelfde capaciteit in disk bekijken, bekomen we een footprint van ongeveer 16 rackunits met 14TB schijven en een kostprijs per Gigabyte die ongeveer 3x hoger ligt.

Naast het opzetten van de juiste tape-oplossing is het ook cruciaal om het juiste beheer te voorzien, zodat alles een gestroomlijnd proces wordt. Bij Core ICT bieden we beide zaken aan om je de voordelen van een tape architectuur te maximaliseren.

Wil je graag al een eerste indicatie van de kosten van een tape oplossing? Download dan gratis onze uitgewerkte offerte en ontdek de totale kostprijs van een IBM Tape robot.

Wens je meer informatie of kunnen we je ergens anders mee helpen? Aarzel dan zeker niet en contacteer ons via onderstaand formulier voor een geheel vrijblijvend gesprek!

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...