Wat zijn managed operations en hoe kunnen ze jouw IT versterken?

Wat zijn managed operations en hoe kunnen ze jouw IT versterken?

Bedrijven automatiseren en digitaliseren steeds vaker hun bedrijfsprocessen. Dit heeft als gevolg dat IT een meer centrale rol speelt in de bedrijfswereld dan vroeger. Van de IT-afdeling wordt immers niet alleen verwacht dat ze werknemers ondersteunen in het uitvoeren van hun taken (denk bijvoorbeeld aan beveiligingsupdates en back-ups), maar dat ze ook meedenken in het realiseren van innovatieve projecten.

Nu, dit is niet meteen een realistische verwachting voor een intern IT-team. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat iets meer dan de helft van de IT-specialisten in België het erover eens zijn dat zonder de nodige middelen ze die verschillende verwachtingen niet zullen kunnen inlossen. Dat is één van de redenen dat bedrijven steeds vaker kiezen voor managed operations uitgevoerd door een externe IT-partner. In deze blog geven we je graag meer informatie over wat managed operations juist zijn en waarom het een grote meerwaarde kan betekenen voor jouw IT-afdeling.

Managed operations uitgelegd

Managed operations betekent niets meer dan het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van bedrijfsprocessen, zoals het beheer en onderhoud van jouw IT-infrastructuur, aan een externe partner. Een externe partner wordt ook wel: Managed Services Provider of MSP genoemd. In heel wat gevallen gaat het over het uitbesteden van tijdrovende taken die jouw IT-afdeling op dagelijkse basis moet uitvoeren. Denk hierbij aan het oplossen van IT-problemen waar werknemers vaak hun helpdesk voor contacteren, instaan voor de beveiliging van de IT-infrastructuur, voorzien van de nodige back-ups, het beheren van de virtuele omgeving, enzovoort.

Sommige MSP’s bieden ook aanvullende managed operations aan zoals het hosten van datacenters omdat niet alle bedrijven nog willen investeren in een eigen IT-infrastructuur. Zo kan de infrastructuur van de provider bijvoorbeeld gebruikt worden voor bepaalde workloads of tijdens piekmomenten. In dat geval betaal je enkel voor datgene wat je verbruikt.

 

Waarom je best kan opteren voor managed operations

Je stelt je ongetwijfeld de vraag waarom je het best kan kiezen voor managed operations en wat de meerwaarde ervan is. Wel, de voornaamste reden die we je willen meegeven is efficiëntie. Bedenk maar eens hoeveel tijd jouw IT-team dagelijks nodig heeft voor het uitvoeren van cruciale beveiligingsupdates of verbeteringen in jouw systemen. Of hoe belangrijk het is om de nodige back-up voorzieningen op te zetten in geval van disaster recovery, virusinfecties en dataverlies.

Managed operations kan je IT-specialisten flink ontlasten van deze tijdrovende en repetitieve taken zodat ze zich kunnen focussen op het ondersteunen van en meedenken aan vernieuwingen binnen jouw core business. Daarnaast blijft je gehele IT-infrastructuur gestroomlijnd, beschikbaar en beveiligd met een maximale uptime waardoor je ook flink bespaart op jouw IT-uitgaven. Managed operations hanteert immers een proactieve aanpak en voorkomt in heel wat gevallen problemen voor ze zich voordoen. Systemen blijven daardoor optimaal werken en het vermindert onaangename verrassingen in je IT beduidend. Doen zich wel eventuele problemen voor, dan kan je MSP dit snel en efficiënt oplossen zodat de impact minimaal is.

Een andere reden waarom bedrijven opteren voor managed operations is omdat ze niet beschikken over een gespecialiseerd IT-team of voldoende middelen voorhanden hebben om hun IT-infrastructuur optimaal te beveiligen en te beheren. IT-oplossingen worden immers steeds complexer en interne IT-medewerkers beschikken niet altijd over de juiste kennis van zaken. Een Managed Services Provider heeft alle nodige expertise in huis om jouw IT-infrastructuur te onderhouden en te beheren.

 

Dankzij managed operations kan je IT-team opnieuw focussen op je core-business

Het belang van een tweede opinie

Nu, misschien ben je al een verbintenis aangegaan met een Managed Services Provider, maar ben je niet helemaal overtuigd van de aanpak of is het kostenplaatje niet zo gunstig als je gehoopt had? In dat geval kan je steeds vrijblijvend een andere partner contacteren voor een tweede opinie of om meer informatie in te winnen over een potentiële andere aanpak. Het is immers van groot belang om steeds de best mogelijke oplossing voor jouw bedrijf te kiezen. Een tweede opinie kan dan mogelijk meer helderheid brengen.

 

Meer informatie over managed operations

Je weet nu globaal wat managed operations is en wat dit kan betekenen voor je bedrijf. Om je het volledige plaatje mee te geven, schreven we twee whitepapers.

Wil je beroep doen op onze eigen managed operations of heb je nog vragen? Neem dan snel contact op met ons via onderstaand formulier! We bekijken graag samen de verschillende mogelijkheden voor een efficiënte ondersteuning van jouw IT.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...