Managed operations: waarom het jouw IT-departement meer verantwoordelijkheid kan geven

Managed operations: waarom het jouw IT-departement meer verantwoordelijkheid kan geven

Tegenwoordig stellen bedrijven steeds hogere eisen aan hun IT medewerkers. Zo moeten ze niet alleen dagelijks de IT infrastructuur van het bedrijf beheren, er wordt ook meer en meer verwacht dat ze focus behouden op strategische IT-initiatieven én meedenken over nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Zeg nu zelf, dat klinkt een beetje teveel van het goede, toch? Maar wat als je de dagelijkse IT beslommeringen kan uitbesteden aan een ervaren partner, zodat jouw IT departement zich volledig kan toeleggen op de business gerelateerde taken. Managed operations is dé manier bij uitstek om de werking én het rendement van jouw IT-departement te optimaliseren en te verscherpen.

Weerkerende IT-taken uitbesteden aan een managed services partner

Managed operations betekent eigenlijk zoveel als het stroomlijnen van bepaalde weerkerende IT-activiteiten met als doel het kostenplaatje te optimaliseren, maar vooral een efficiëntere en meer verantwoordelijke IT-afdeling op poten zetten. IT Service Management zorgt er namelijk voor dat jouw IT-medewerkers volledig ontzorgd worden van de dagelijkse tijdrovende taken als bijvoorbeeld het bemannen van de helpdesk, back-up voorziening, beveiliging, enzovoort. Door het uitbesteden van deze taken komen er een heleboel resources vrij binnen het IT-departement, die je vervolgens kan inzetten voor meer business gerelateerde activiteiten.

Een mooi voorbeeld van een managed service is het uitbesteden van jouw back-up omgeving. In de meeste bedrijven worden er te weinig back-ups genomen wegens te weinig tijd. Een spijtige zaak, gezien back-ups essentieel zijn om je belangrijke gegevens te redden in geval van een virusinfectie, een hacking-aanval van buitenaf of zelfs bij calamiteiten als brand of diefstal. Een Managed Services Provider helpt je bij het opzetten van een geschikte back-up strategie zodat je zo goed mogelijk beschermd bent tegen dataverlies.

 

Daarnaast is er een groeiende nood aan flexibele, maar veilige opslagmogelijkheden, zodat jouwwerknemers steeds de nodige informatie ter beschikking hebben en deze op een veilige manier kunnen consulteren. Met de komst van de cloud en digitalisering is het voor bedrijven vaak een stevige uitdaging om de juiste keuze te maken en de opslagruimte on-premise te onderhouden in een serverpark. Een Managed Services Provider kan ook hier jouw IT-departement ontzorgen door (een deel van) dat serverpark op locatie te onderhouden of onder te brengen in een managed cloud omgeving.

Kies voor managed operations ter ondersteuning van je IT-team.

Meer focus op strategische IT-activiteiten dankzij managed operations

Het uitbesteden van de dagelijkse activiteiten van hun IT-afdeling, baart heel wat bedrijven zorgen. Ze stellen zich vaak de vraag wat de gevolgen zijn voor hun eigen IT-medewerkers indien ze ervoor kiezen om die steeds terugkerende, repetitieve onderhoudstaken onder te brengen bij een Managed Services Provider. De realiteit bewijst echter dat deze zorgen volledig overbodig zijn. Het uitbesteden van routinetaken kan heel wat voordelen hebben voor jouw bedrijf én voor je IT-departement.

Een van de grootste voordelen van managed operations, is dat jouw IT-medewerkers meer tijd krijgen om zich toe te leggen op activiteiten die de groei van jouw bedrijf kunnen stimuleren. Managed operations ontzorgt hen van de dagelijkse problemen en geeft hen zo de kans zich te focussen op meer bedrijfskritieke processen, zoals optimalisatie van IT-processen en structuren of het uitbouwen van specifieke bedrijfsgerelateerde toepassingen. Je kan jouw team op die manier niet alleen meer gaan inzetten voor strategische IT-initiatieven waar ze anders niet de tijd voor hadden, maar helpt hen op die manier ook groeien in hun job. Dergelijke nieuwe uitdagingen geven hen namelijk meer verantwoordelijkheid als IT-departement en zullen hen ook motiveren om zich ten volle in te zetten voor de groei van jouw bedrijf.

Kiezen voor een Managed Services Provider zorgt er zo voor dat je optimaal gebruik maakt van jouw IT-budget en het maximum uit jouw investering haalt. Tenslotte bespaar je heel wat aan tijd en geld wanneer je IT-werknemers zich puur kunnen focussen op taken die het bedrijf rechtstreeks ten goede komen. Door deze ontzorging krijgen zij de kans om zich te kunnen focussen op hun kernactiviteiten.

Expertise en nieuwste technologieën

Vaak hebben bedrijven te weinig IT-budget om te investeren in de meest recente technologieën en toepassingen. Om nog maar te zwijgen van de lange tijd die er  nodig is om die nieuwe technologische verbeteringen te implementeren. Gebruik maken van een Managed Services Provider kan ook hier een groot voordeel zijn. 

Managed operations geeft jouw IT-departement makkelijker toegang tot innovatie en garandeert een snelle implementatie. Zo’n snelle implementatie door managed operations is trouwens een groot pluspunt: hoe sneller de nieuwe toepassingen inzetbaar zijn, hoe sneller jouw IT-team ze kan gebruiken bij de start van nieuwe projecten. Een belangrijke kwalitatieve verbetering van je IT dus. Nog een kleine kanttekening hierbij: een managed operations partner zorgt niet alleen voor een snelle implementatie van IT-toepassingen, maar je kan de service ook perfect schalen naarmate jouw bedrijf groeit of je jouw focus wil veranderen en dus wenst te downscalen op bepaalde onderdelen binnen je IT-infrastructuur. Managed operations biedt dus als het ware een ontzorging op maat van uw IT-departement.

Daarnaast stelt een Managed Services Provider verschillende experts ter beschikking om jouw IT-infrastructuur up-to-date te houden, proactief te verbeteren en te optimaliseren. Dit laatste heeft ook een positieve invloed op jouw IT-budget aangezien het een stuk duurder is in-house mensen aan te werven en op te leiden tot IT-specialisten. Wat je uitspaart op de niet-kernactiviteiten van jouw IT-team, kan je investeren in meer business gerelateerde doelen binnen het IT-departement.

Zo zie je maar, het outsourcen van bepaalde IT-activiteiten aan een managed operations partner kan jouw eigen IT-afdeling naar een hoger professioneel niveau tillen. De Managed Services Provider werkt als een partner samen met jouw team om hetzelfde doel te bereiken: een gezonde en succesvolle onderneming.

Download onze whitepapers voor meer informatie over managed operations

Ben je getriggerd door het onderwerp en wil je weten wat het nog meer kan betekenen voor jouw IT? Download onze whitepapers. We vertellen je alles over managed operations, de voordelen voor je bedrijf en maken een duidelijke vergelijking met traditionele in-house IT. 

Wil je beroep doen op onze managed operations? Neem dan snel contact met ons op via onderstaand formulier. We lichten met veel plezier de mogelijkheden voor jouw IT-omgeving toe.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...