De 7 uitdagingen van IT-issue management op een rij

We zetten de 7 uitdagingen van IT-issue management voor jou op een rij

Het oplossen van  problemen kan al eens een uitdaging zijn en dat is in de wereld van IT zeker niet anders. IT-afdelingen krijgen immers op dagelijkse basis te maken met allerlei problemen, maar botsen bij het zoeken naar de juiste oplossingen tegenwoordig ook steeds vaker op organisatorische obstakels. Denk bijvoorbeeld maar aan een te hoge workload, niet het juiste IT-personeel voor handen hebben voor bepaalde opdrachten, budgetrestricties, enzovoort. 

In deze blog willen we daarom graag wat dieper ingaan op de uitdagingen van IT-issue management, maar willen we ook het belang van een goed functionerende IT extra belichten en uitleggen waarom Managed Operations de geschikte oplossing kan zijn voor een efficiënter IT-issue management.

Uitdagingen van IT-issue management

Sommige uitdagingen zullen je ongetwijfeld bekend in de oren klinken, maar we sommen toch even de 7 grootste voor je op:

 1. Een verouderde en gebrekkige IT-infrastructuur

  Heel wat bedrijven beschikken nog steeds over een verouderde IT-infrastructuur. Dat veroorzaakt niet alleen de nodige problemen met hardware en software, ook de business continuity raakt daardoor sterk in het gedrang. Werknemers ervaren allerlei IT-problemen en kunnen hun taken niet snel en efficiënt uitvoeren. De bedrijven raken achterop op de concurrentiële markt en verliezen inkomsten.

 2. Te hoge workload voor IT-medewerkers

  Een van de grootste oorzaken en tegelijk ook gevolgen van een verouderde IT-infrastructuur is de hoge workload van de IT-afdeling. Er wordt immers steeds meer van hen verwacht en alles kent een strakke deadline. Medewerkers komen langs met allerlei IT-problemen die opgelost dienen te worden. Denk hierbij aan: on- en offboarden van medewerkers (juiste toestellen en toegangen), hard- en software die niet meer werken, het voorzien van de juiste beveiliging, patch management, upgrades en updates en noem maar op. Helaas krijgen ze niet altijd alles snel in orde waardoor problemen langer blijven aanslepen, en de IT-infrastructuur niet onderhouden en vernieuwd wordt.

 3. Verminderde beveiliging en hoger risico op externe dreigingen

  Een gevolg van de hoge workload is dat de IT-infrastructuur niet langer meer optimaal beveiligd wordt. Soms is er een gebrek aan de juiste kennis omdat er geen tijd is voor bijscholingen of om een vinger aan de pols houden omtrent IT-security.Er is ook een toename in het aantal cyberaanvallen en daarbij worden deze ook voortdurend complexer. Het is niet altijd vanzelfsprekend om mee te zijn met deze evoluties en de tijd de vinden om de gehele IT-omgeving voldoende te beschermen. Bovendien wordt ook meer gebruik gemaakt van eigen toestellen, shadow IT, waar het IT-team niet altijd weet van of grip op heeft. Dat brengt natuurlijk ook de beveiliging van bedrijfsdata in het gedrang.

 4. Datamanagement, back-ups en recovery

  De IT-afdeling komt ook niet altijd toe aan het voorzien van voldoende back-up systemen en data recovery. Dat kan natuurlijk grote gevolgen hebben voor je bedrijf wanneer er een data breach optreedt.

  Bovendien is het beheer van data ontzettend belangrijk want zonder een goede opslag en duidelijke structuur van data is het niet bruikbaar. Data moet immers geanalyseerd kunnen worden om er de nodige inzichten uit te halen en betere beslissingen te nemen voor de toekomst.

 5. Niet de juiste expertise in huis

  Naast een hoge workload is ook het tekort aan de juiste IT-profielen een vaak voorkomend probleem binnen ondernemingen. IT-beheer vereist tenslotte heel wat expertise en kennis en omdat technologie voortdurend evolueert, moet ook deze kennis steeds bijgeschaafd worden. Helaas beschikt niet elk bedrijf over voldoende middelen om te investeren in opleidingen, bijscholingen en dergelijke. Je in-house IT heeft ook te weinig tijd om zich verder te verdiepen in bepaalde aspecten van IT.

 6. Digitalisering en cloud computing

  Digitalisering en cloud computing zijn al enkele jaren aan een opmars bezig, maar toch zijn er heel wat organisaties die erg laat op de kar gesprongen zijn. Vaak omdat ze niet de nodige IT-kennis in huis hebben om digitaal te transformeren of omwille van een gebrek aan voldoende resources. COVID-19 heeft dit hekel punt nog eens extra in de verf gezet want plots moesten heel wat werkgevers de nodige IT-infrastructuur voorzien om hun werknemers thuis aan de slag te houden.


 7. Gebrek aan een goede IT-strategie

  Tot slot is er vaak een duidelijk gebrek aan een goede IT-strategie. Nochtans is het ontbreken van een IT-strategie één van de grote oorzaken waardoor bedrijven veel tijd en geld verliezen. Het is belangrijk om niet zomaar de nieuwste IT-technologieën aan te kopen en te implementeren, dat kan namelijk negatieve gevolgen hebben voor jouw organisatie. IT-experts moeten een goede kennis hebben van de organisatie waarvoor ze werken om op zoek te gaan naar welke IT-oplossingen de beste match zijn.
IT-issue management is ontoereikend. Ontdek de voordelen van managed operations voor je IT.

Belang van een optimaal functionerende IT

Met deze uitdagingen is het allesbehalve vanzelfsprekend om over een goed werkende IT te beschikken, maar toch mag het belang daarvan niet onderschat worden. Goed IT-beheer mag dan wel de nodige tijd, expertise en ervaring vereisen, het is zeker de moeite waard om erin te investeren.

ICT maakt namelijk het werk van je werknemers een stuk eenvoudiger en kan bepaalde taken zelfs automatiseren zodat je personeel steeds de focus op de kerntaken kan behouden. Het geeft je daarnaast ook de mogelijkheid om competitief te blijven op de concurrentiële markt door de nodige innovatieve oplossingen toe te passen. Je aanbod aan producten en diensten kan vergroot worden, de productiviteit verhoogt en uw bedrijfswinst groeit. Het is het hart van je onderneming en verdient dan ook de nodige zorg.

Natuurlijk begrijpen we dat een ingrijpende investering in IT-issue management niet altijd eenvoudig is, maar met de juiste oplossing is een goed IT-beheer verre van onmogelijk.

Managed operations als oplossing

En deze oplossing kan voor heel wat bedrijven managed operations zijn. Het geheel of gedeeltelijk uit handen geven van je IT-beheer aan een ervaren IT-partner zorgt niet alleen voor heel wat tijdsbesparing. Het geeft je toegang tot specifieke IT-expertise en maakt het mogelijk om snel en efficiënt te kunnen inspelen op IT-problemen allerhande.

Andere voordelen van managed operations zijn bijvoorbeeld:

 • Het geeft je eigen IT-medewerkers de kans om zich te focussen op de kernactiviteiten van je organisatie en meer strategisch mee te denken.
 • Je hebt de kans om elke technologische of digitale transformatie te implementeren.
 • Je kan verder innoveren en je aanbod aan diensten en/of producten verder uitbreiden om weer competitief mee te draaien op de concurrentiële markt.
 • Je geniet van schaalbare IT-oplossingen waardoor je ook over de nodige flexibiliteit beschikt.
 • Je bespaart heel wat IT-kosten door een meer preventieve en proactieve aanpak van je IT-beheer.
 • Je medewerkers hoeven niet voortdurend te wachten tot een IT-probleem opgelost raakt, maar beschikken steeds over de juiste middelen en toegangen om hun taken uit te voeren vanop om het even welk toestel of locatie.
 • Je Managed Services Provider, of MSP, zorgt steeds voor een sterke beveiliging van je IT-infrastructuur en de laatste nieuwe updates en upgrades.
 • Je data is in veilige handen door een efficiënt datamanagement, dataopslag, beveiliging, recovery en back-up.

 

Kortom, managed operations kan ervoor zorgen dat je IT-issue management zo efficiënt mogelijk verloopt en dat je bedrijf verder kan groeien in de toekomst.

Download hier meer informatie over managed operations

Ben je nog niet helemaal overtuigd van een gedeeltelijke of gehele outsourcing van je IT-beheer aan een ervaren IT-partner? Download dan nu een van onze whitepapers:

Zo kom je meer te weten over wat managed operations precies is, de vergelijking tussen MO en in-house IT en de meerwaarde die managed operations je bedrijf kan bieden op vlak van IT-issue management.

Heb je toch nog enkele vragen over onze managed operations of wil je beroep doen op onze expertise? Neem contact op via onderstaand formulier en we helpen je met plezier verder.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...