Waarom disaster recovery tijdig je aandacht verdient

Waarom we bij Core ICT vinden dat disaster recovery tijdig je aandacht verdient

IT systemen zijn voor veel bedrijven onmisbaar om hun bedrijfskritische activiteiten en diensten uit te voeren. Bedrijfsprocessen zijn steeds meer afhankelijk van IT, wat de beschikbaarheid van deze systemen onmisbaar maakt. Als de beschikbaarheid hiervan in het gedrang komt vormt dit een enorm risico voor je bedrijf. Bij een incident is het dan ook cruciaal om zo snel mogelijk back on track te zijn. Daarom staan we in deze blog stil bij wat disaster recovery precies is, de noodzaak ervan en welke fouten je beter niet maakt.

Wat is disaster recovery (DR)?

Bij DR denk je na over alle risico’s waarmee je bedrijf geconfronteerd kan worden en wat de bedrijfscontinuïteit in het gedrang brengt. Vervolgens stel je regels en richtlijnen op die ervoor zorgen dat je bedrijf zo snel mogelijk weer up and running is. Dit op vlak van zowel de infrastructuur als de data van je bedrijf.

Sidenote: Laat je niet vangen door het idee dat disaster recovery enkel belangrijk is voor grote multinationals. De grootte van je bedrijf doet er namelijk echt niet toe!

Waarom is dit nu belangrijk?

Beeld je in dat er zich een incident voor doet. Wat is dan belangrijk voor je bedrijf?

  • Je onderneming moet in staat zijn hier efficiënt op te reageren
  • Je diensten moeten blijven werken (of zo snel mogelijk terug operationeel zijn)
  • De gegevens van je klanten moeten kost wat kost beschermd blijven


Kan je dit niet garanderen? Dan is de kans groot dat je klanten jou niet meer vertrouwen – met de nodige reputatieschade als gevolg. Daarnaast heeft downtime grote financiële gevolgen. Als je infrastructuur en je data (tijdelijk) niet toegankelijk zijn, kunnen je bedrijfsprocessen niet blijven doorlopen en wordt je dienstverlening onderbroken. Er is dan sprake van: productiviteits-, omzet- en/of winstverlies.

Disaster recovery is dus iets waar je als bedrijf best voldoende aandacht aan schenkt. Kunnen wij je hierbij helpen? Aarzel niet en contacteer ons via onderstaand formulier. We begeleiden je graag doorheen dit proces!

Wil je meer weten?

Waarom de whitepaper downloaden?

Je krijgt een antwoord op de vraag: ‘Disaster Recovery goed en wel, maar hoe begin ik hier nu aan?’

  1. De opstelling van een disaster recovery Plan komt aan bod (analyse van je IT-infrastructuur, opstelling van een werkgroep, risico-analyse met aandacht voor RPO & RTO, taakverdeling)

  2. Oplijsting van fouten die je hierbij beter vermijdt

  3. Alles wat je moet weten over de volgende stap: Disaster Recovery Testing (DRT)

  4. Verschillende soorten DRT

Hopelijk konden we je overtuigen van het belang van disaster recovery en ga je ermee aan de slag. Heb je toch nog vragen of kan je onze hulp gebruiken? Contacteer ons via onderstaand formulier en we kijken met plezier wat we voor jou kunnen betekenen.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...