Nutanix Files vereenvoudigt uw databeheer

17-mrt-2021 15:16:43

In onze vorige blogpost over data silo's gaven we reeds aan dat data vandaag de dag een van de belangrijkste assets zijn binnen een bedrijf. Echter, zolang deze op aparte applicatie-, storage-, organisatie-, of geografische silo’s worden bewaard, blijft het beheer ervan erg moeilijk. De data zijn dan over het ganse bedrijf verspreid, waardoor de kracht ervan niet optimaal benut en strategisch ingezet kan worden. Efficiënt lijkt ons dit allemaal niet, om dan nog maar te zwijgen over de stijgende kosten (zowel Opex als Capex)

Nutanix Files Storage SolutionsNutanix probeert met zijn services en producten ervoor te zorgen dat uw bedrijf beter om kan gaan met het groeiend probleem van ongestructureerde data. Het bedrijf voorziet daarom in een algemene oplossing met betrekking tot storage, namelijk de 'Consolidated Storage Services’. Deze oplossing omvat onder meer: Nutanix Files, Nutanix Volumes (block storage) en Nutanix Objects.

Met Nutanix Files probeert Nutanix tegemoet te komen aan het tweedelig probleem met betrekking tot traditionele data silo's, namelijk de onmogelijkheid om data efficiënt op te slaan en er voldoende inzicht in te verwerven.

In deze blogpost vertellen we u meer over Nutanix Files, wat de eigenschappen ervan zijn, hoe de software-oplossing functioneert en wat de voordelen ervan zijn.

Wat is Nutanix Files?

Nutanix Files beschouwt storage als een volledig op-software-gebaseerde service. Het is dus een software gedefinieerde, scale-out file storage-oplossing waarmee Nutanix de brug probeert de slaan tussen NAS (Network Attached Storage - traditionele opslag) en de voordelen van de cloud. Het is een eenvoudige, flexibele, intelligente oplossing voor het huidige cloud tijdperk en komt tegemoet aan alle problemen die gepaard gaan met data silo's.

Nutanix Files Storage Solutions

Nutanix Files voegt automatisatie en intelligentie toe aan file storage. Hierdoor vinden bewerkingen die voorheen handmatig moesten worden uitgevoerd, voortaan automatisch plaats. Het elimineert ook de complexiteit van het uitrollen en het beheren van aparte data silo’s, wat maakt dat het uw gegevensbeheer sterk vereenvoudigt.

Het is een file storage oplossing die ontwikkeld is voor ongestructureerde gegevens en om een groot aantal use cases te kunnen hanteren.  Denk aan: homedirectory’s, gebruikersprofielen, applicatie data, back-ups en data-archieven. Deze oplossing zorgt voor de beschikbaarheid, de zichtbaarheid en de beveiliging van uw data doorheen uw bedrijf en dit binnen één schaalbare file opslag oplossing.

Eigenschappen van Nutanix Files

Nutanix is zich ervan bewust dat de eisen met betrekking tot file storage verschillen per organisatie en dat deze afhangen van de workloads en de noden van deze organisatie.  Nutanix Files kan daarom worden opgezet als een volledig geïntegreerd onderdeel van de Nutanix Enterprise Cloud (niet enkel van een nieuwe cluster, maar eveneens van bestaande clusters), maar eveneens als een oplossing voor file storage die volledig op zichzelf staat. Met Nutanix Files kunnen Nutanix-klanten file services toevoegen aan een bestaande cluster, of kunnen nieuwe cluster van storage nodes ingezet worden voor bedrijven die nood hebben aan file opslag op grote schaal. De oplossing maakt gebruik van het Nutanix Private Cloud platform om de file-services te leveren. 

Het is eenvoudig om Nutanix Files op te zetten op eender welke Nutanix Cluster. Elke node omvat namelijk reeds: processors, geheugen, lokale storage en netwerkbronnen die gebruikt kunnen worden om VM’s en services zoals Nutanix Files te draaien. Doordat Files op dezelfde Nutanix infrastructuur draait die eveneens de user Virtual Machines hosten, draagt het bij aan de kostenvermindering van uw IT. Er moet namelijk niet extra geïnvesteerd worden in specifieke file storage systemen.

De Distributed Storage Fabric virtualiseert de lokale opslag-apparaten in de Nutanix nodes en voorziet Nutanix Files van data beveiliging en data reductie mogelijkheden. Het combineert meerdere methodes om uw data te beschermen, zoals: zelf-service herstel, geïntegreerde en geautomatiseerde disaster recovery tussen Nutanix clusters, cluster migratie en herstel, cloning en third party backup integratie.

Nutanix Prism neemt als management interface het beheer van Nutanix Files op zich. Het kan gebruikt worden voor alle Nutanix-operaties, wat het aantal verschillende beheer tools sterk reduceert. Het biedt een gecentraliseerd beheer en de mogelijkheid tot life cycle management. Nutanix Prism zorgt er dus mede voor dat databeheer heel wat minder complex wordt!

Download-Files_2

Met Nutanix Files kan u files delen in een gecentraliseerde en beschermde omgeving zonder dat u een third-party file server nodig heeft. Nutanix Files biedt ondersteuning voor Server Message Block (SMB) en Network File System (NFS) bovenop Nutanix AOS. Virtuele file server controllers worden dus ingezet op nodes binnen een bestaande cluster, of op een dedicated file storage cluster. Ze zijn zo ontworpen dat ze op zichzelf staan en niets delen, waardoor single points of failure worden geëlimineerd. De Nutanix Files architectuur is eenvoudig schaalbaar door het toevoegen van virtuele resources en kan worden ingezet in een verscheidenheid aan omgevingen, waaronder datacenters, remote en branch offices, edge locaties en clouds.

Voordelen van Nutanix Files op een rij:

 • Het is een kant-en-klare geconsolideerde oplossing

  Nutanix Files is de enige kant-en-klare geconsolideerde VM-storage en file storage oplossing op de markt. Het kan ingezet worden puur voor een gecentraliseerd beheer van bestandsgegevens, maar het kan ook op een bestaande Nutanix Cluster worden opgezet voor een beter clustergebruik.

 • Het levert eerste-klasse prestaties:
  De databeheer oplossing kan slechts in enkele minuten worden opgezet en de prestaties ervan kunnen geoptimaliseerd worden aan de hand van één muisklik. Dit is eveneens het geval met betrekking tot de capaciteitsplanning. Wanneer uw bedrijf groeit, is het met één muisklik mogelijk om de Nutanix cluster op te schalen en compute en/of geheugen aan de file server VM’s toe te voegen. Nutanix Files biedt u dus cloud-achtige flexibiliteit en hanteert hierbij het pay-as-you-grow principe.  Dit betekent dat u alleen betaalt voor datgene wat u in beslag neemt. Daarnaast is Nutanix Files makkelijk in gebruik dankzij het gecentraliseerd beheer en het ingebouwde life cycle management. Nutanix Files zorgt voor data beschikbaarheid en veerkrachtigheid op bedrijfsniveau en is zo opgezet dat biljoenen bestanden beheerd kunnen worden en dat het 10 000 user sessies aan kan. 

  Download-Files_8(Analytics)
 • De ingebouwde analytische functie verbetert de veiligheid van uw data
  Data worden dankzij Nutanix Files automatisch beveiligd. Hierbij worden onregelmatigheden of afwijkingen automatisch gedetecteerd. Eveneens worden potentiële gevaren in kaart gebracht.

 • Het creëert een groot inzicht in de gegevens en maakt audit trials mogelijk
  Nutanix Files zorgt ervoor dat u makkelijk inzicht krijgt in wie bestanden bewerkt, verwijdert, verplaatst, opmaakt, etc. Daarnaast kunnen data eveneens gefilterd worden op een bepaald event of op een bepaalde tijdspanne.

Nutanix Files is dus een moderne, vernieuwende oplossing die uw databeheer enorm kan vereenvoudigen. De software oplossing maakt het mogelijk om de kracht van uw data optimaal in te zetten, doordat u een duidelijk overzicht heeft en u deze makkelijk kan analyseren. Wilt u meer weten over deze oplossing? Download hier het e-book en ontdek een overzicht van de Nutanix-architectuur en een gedetailleerde weergave van al zijn functionaliteiten.

Download e-book: Nutanix Files

 

Indien u nog vragen zou hebben of meer informatie wenst, geef ons gerust een seintje! Samen met Nutanix bekijken wij graag wat we voor u kunnen betekenen!

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief