Preventief onderhoud van jouw IT-omgeving: essentieel voor je bedrijf

Preventief onderhoud van jouw IT-omgeving: essentieel voor je bedrijf

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Toch krijgen heel wat bedrijven maar al te vaak te maken met storingen of defecten binnen hun IT-omgeving. Deze problemen zijn meestal het gevolg van een gebrek aan grondig onderhoud van de IT-infrastructuur. Het toepassen van een goede onderhoudsmethode is dus een essentieel onderdeel van een gezonde IT-omgeving en biedt enkele belangrijke voordelen voor de werking en groei van jouw bedrijf.

Wat houdt een preventief onderhoud van je IT-infrastructuur juist in?

Bij preventief onderhoud, word je volledige IT-infrastructuur op regelmatige basis gecontroleerd en bijgewerkt waar nodig. Op die manier kan je de kans op problemen binnen jouw IT-systemen reduceren. Deze onderhoudsmethode omvat onder meer software updates, antivirus updates, performance testing, inspecteren en vervangen van hardware onderdelen en schoonmaken van computers. In sommige gevallen kan er ook extra werkgeheugen worden geplaatst om de capaciteit van jouw IT-infrastructuur uit te breiden waar nodig.

Vermindering onverwachte storingen en verhoogde levensduur IT-infrastructuur

Gebrekkig en slecht onderhoud van jouw IT-infrastructuur kan leiden tot vervelende storingen en zelfs het uitvallen van werkzaamheden. Je kan ie zich wel inbeelden dat dit zeer onaangename gevolgen kan hebben voor de werking en groei van je bedrijf. Denk je bijvoorbeeld aan een onverwachte downtime waardoor jouw werknemers niet verder kunnen met het uitvoeren van hun taken. Of onverwachte uitgaven om grote problemen te laten opsporen en te laten maken.

Met preventief onderhoud kan je vermijden dat onderdelen van jouw IT-omgeving stuk gaan, meer nog, je kan een mogelijk probleem aanpakken nog voor het een negatief effect kan hebben op je bedrijfswerking. Een regelmatige controle en onderhoud van jouw hardware zorgt ervoor dat alle toestellen in prima staat blijven en zo langer meegaan. Controleren en updaten van je software zorgt er dan weer voor dat jouw IT-infrastructuur beschermd is tegen verlies van belangrijke data en documenten door virussen en hacking. Deze preventieve onderhoudsstrategie zorgt dus voor een efficiënter en veiliger gebruik van jouw IT-infrastructuur.

Verhoog de levensduur van je IT-omgeving met preventief onderhoud.

Kosten besparen dankzij preventief onderhoud

Te veel bedrijven hanteren nog steeds een reactieve onderhoudsstrategie, dit wil zeggen dat ze enkel de onderdelen van hun IT-infrastructuur vervangen wanneer ze stuk zijn of een probleem veroorzaken. Helaas zijn ze er niet altijd van bewust dat deze manier van werken hun kostenplaatje al gauw de hoogte in kan sturen. Reparaties kosten immers een stevige duit aan materiaal, nieuwe onderdelen en werkuren. Wacht je bijvoorbeeld te lang met het maken van defecte hardware dan ben je genoodzaakt om het onderdeel volledig te vervangen. Daarnaast betaal je ook jouw medewerkers loon uit voor uren dat ze hun taken niet hebben kunnen uitvoeren wegens de onverwachte downtime.

Een preventieve onderhoudsstrategie focust zich op het voorkomen van storingen door regelmatige onderhoudsbeurten en monitoring en zorgt bijgevolg voor een vermindering van onverwachte hoge kosten. Dit soort onderhoud kan de levensduur van je hardware verlengen en voorkomt dat onderdelen moeten worden vervangen. Het bespaart ook energie aangezien jouw IT-apparatuur opnieuw efficiënt werkt. Preventief onderhoud hanteert dus eerder een langetermijnvisie en moet gezien worden als een investering voor je bedrijf. Op de koop toe kan je met deze preventieve onderhoudsmethode jouw IT-uitgaven beter plannen en inzetten. 

Verhoogde productiviteit

Het spreekt natuurlijk voor zich dat preventief onderhoud van jouw IT-omgeving ook een positief effect heeft op de gehele productiviteit van jouw bedrijf. Jouw IT-systemen werken naar behoren, zijn te allen tijde beschikbaar en er is geen onverwachte downtime waar rekening mee gehouden moet worden. Medewerkers kunnen op een efficiënte en effectieve manier hun taken uitvoeren en klanten steeds kunnen rekenen op een goede service. Preventief onderhoud is een goede strategie voor bedrijven die in de toekomst willen blijven groeien en daarom begrijpen dat een IT-onderhoudsplan met langetermijnvisie essentieel is.

Managed operations: besteed het preventief onderhoud uit voor meer focus op je core business.

Hoe managed operations je kan helpen bij je preventief onderhoud

Managed operations is een dienstverlening waarbij je het beheer en/of het onderhoud van jouw IT-infrastructuur geheel of gedeeltelijk uit handen geeft aan een ervaren IT-partner. Deze IT-partner kan bijvoorbeeld het preventief onderhoud van jouw IT-infrastructuur op zich nemen. In onderstaande whitepapers kan je terugvinden wat managed operations nog meer inhoudt en welke voordelen het jouw IT-omgeving kan opleveren.

Kan je hulp gebruiken met het preventief onderhoud van je IT-omgeving? Of ben je benieuwd naar onze managed operations? Neem dan zeker contact op via onderstaand formulier, onze Core ICT medewerkers staan je graag te woord.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...