Blijf op de hoogte van alle

nieuwigheden bij Core ICT

Core ICT werft aan en leidt op! Kan ik starten in IT zonder diploma of ervaring?

Kan ik starten in IT zonder diploma of ervaring?

Ben je net afgestudeerd in IT, maar twijfel je of je zonder ervaring wel aan het werk kan binnen de sector? Of misschien heb je wel een passie voor IT, maar geen diploma en slaat de onzekerheid ook bij jou toe. Wel, je bent niet de enige.

Vaak twijfelen mensen of ze wel geschikt zijn om te starten in IT, maar dat is geheel onterecht. We leggen je uit waarom en misschien waag jij aan het einde van dit artikel wel je kans in onze booming business.

IT biedt veel kansen

Technologie evolueert voortdurend en door de digitalisering van de laatste jaren zijn we ons steeds meer bewust hoe belangrijk die technologie geworden is. Als gevolg van deze groei, is de IT-sector voortdurend op zoek naar gemotiveerde mensen om hun gigantisch aanbod aan vacatures in te vullen. Je kan je wel voorstellen dat dat geen makkelijke opdracht is, zeker niet als je weet dat nog steeds te weinig studenten kiezen voor een opleiding in IT.

Daarnaast zijn IT-bedrijven niet alleen op zoek naar mensen met een technische opleiding, maar staan er ook tal van vacatures in de sales, marketing en communicatie open. Dus zelfs zonder een uitgebreide kennis van technologie en IT, kan je een boeiende job in een steeds evoluerende sector vinden. 

Conclusie: de overgrote vraag en het beperkte aanbod op de IT-arbeidsmarkt matcht niet en dat is goed nieuws voor jou.

Motivatie, brede skills en passie voor IT zijn key

IT-bedrijven beseffen steeds meer dat ze een andere aanpak moeten hanteren als ze hun jobs ingevuld willen zien en liefst met enthousiaste, leergierige werknemers. Dat besef uit zich vooral in de bereidheid om mensen zonder relevant diploma of ervaring een kans te geven. Zolang je tenminste een interesse of passie hebt voor technologie en IT en je bereid bent om bij te leren aan een aanvaardbaar tempo. Dat papiertje na het afstuderen of de jarenlange ervaring zijn ondergeschikt geworden aan motivatie, passie en kennis van zaken.

Daarnaast kijkt de IT-sector steeds meer naar vaardigheden en persoonlijkheid. Hou je bijvoorbeeld van structuurplannen en organiseren dan is een functie als project manager binnen de IT zeker een optie. Of ben je een vlotte prater die goed kan beargumenteren en overtuigen, dan kan je opteren voor account management. Werken in een technische sector als IT vraagt daarom niet altijd alleen naar een puur technische achtergrond. Denk na over welke skills jij beschikt en ga na wat je ermee kan op professioneel vlak. De kans dat je een passende vacature vindt bij een IT-bedrijf is zeer groot.

Bijscholing en leren op de werkvloer

Heb je toch liever nog wat extra kennis van zaken, dan kan je altijd kiezen voor een bijkomende opleiding. Denk in dat geval na welke tak binnen de IT jou het meest aanspreekt en ga op zoek naar een passende opleiding. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om je bij te scholen in bepaalde technische materie: via VDAV, avondonderwijs, volwaardig dagonderwijs of zelfs online. 

Daarnaast willen we graag vermelden dat ‘leren op de werkvloer’ ook steeds frequenter toegepast wordt. Dit gebeurt onder de vorm van traineeshipsinterne opleidingen of het gebruik van mentors. Deze trend is het gevolg van het besef dat de klassieke manier van recruiten niet meer werkt. Door de IT-sector toegankelijker te maken worden automatisch nieuwe profielen aangetrokken. Vooral in kleinere bedrijven is de kans op een goede begeleiding, kans op leren en het krijgen van de nodige verantwoordelijkheid groot. 

Bij Core ICT is dat niet anders. IT graduates kunnen bij ons de nodige ervaring opdoen om te groeien en samen ons bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Daarnaast krijgen ook mensen zonder diploma de kans om hun passie voor IT te laten bloeien en groeien. Collega’s gespecialiseerd in de verschillende onderdelen van onze business staan nieuwe medewerkers met raad en daad bij. Geloven en investeren in het talent van mensen om samen te groeien, zo doen we dat.

Zie je een carrière in IT helemaal zitten en wil je meer weten over jouw mogelijkheden binnen Core ICT? Vul het contactformulier in en wij contacteren jou zo snel mogelijk met meer informatie.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...