Een nieuwe manier van dataopslag: cyberresiliency dankzij IBM

Ontdek hier een nieuwe manier van dataopslag: cyberresiliency dankzij IBM

Het digitale landschap ontwikkelt zich vandaag aan een enorm tempo. Bedrijfsdata zijn hierdoor van onschatbare waarde en fungeren tegelijkertijd als katalysator voor de transformatie van je bedrijf. De toenemende complexiteit van de IT-infrastructuur en -activiteiten stelt organisaties bloot aan een veelheid aan cyberbedreigingen, variërend van ransomware tot zero-day exploits. In deze blog duiken we in het domein van de cyberweerbaarheid en onthullen we hoe de FlashSystem-oplossingen van IBM de veiligheid van jouw vitale gegevens kunnen waarborgen.

IT wordt steeds complexer door bijvoorbeeld: digitale transformatie-initiatieven, toenemende datavolumes, een snel evoluerend cyberbeveiligingslandschap en de noodzaak om te voldoen aan nieuwe regels voor databeveiliging en privacy. Helaas leidt de toegenomen complexiteit van IT-systemen ook tot enorme risico’s op vlak van cyberbeveiliging. Naarmate IT-systemen ingewikkelder worden, wordt het ook steeds lastiger om de verschillende componenten ervan te beheren en te beveiligen. Hierdoor kunnen  kwetsbaarheden ontstaan die cybercriminelen op hun beurt kunnen uitbuiten.

Veel bedrijven staan (onbewust) toe dat cyberaanvallen hun activiteiten in gevaar brengen. Ze kunnen niet altijd snel reageren op – of herstellen van – de onvermijdelijke ransomware en andere aanvallen.

First things first: Wat is cyberweerbaarheid precies?

Voordat je een cyberresilience plan optstelt, is het belangrijk om de essentie van cyberresilience te begrijpen en hoe deze verschilt van cyberbeveiliging. Cyberbeveiliging is gericht op het beschermen van informatie en bedrijfsmiddelen van een organisatie tegen externe bedreigingen of cyberaanvallen. Structuren en systemen worden hierbij versterkt en kwetsbaarheden geminimaliseerd om zo de kans op een cyberinbreuk te verkleinen. Cyberresilience gaat verder dan cyberbeveiliging. Het is namelijk een proactieve benadering die je hanteert. Cyberresilience dient als noodplan of als ‘Plan B’ voor gevallen waarin aanvallers erin slagen om jouw systeem binnen te dringen en zo dus onrechtmatig toegang verschaffen!

Eenvoudig gezegd is cyberresilience het vermogen om essentiële gegevens te beveiligen en te herstellen na gebeurtenissen die gegevens in gevaar brengen of zelfs vernietigen. Denk hierbij aan: ransomware, wiperware, datalekken en andere rampen. Het doel van een goede cyberresilience strategie is om de normale bedrijfsactiviteiten efficiënt te herstellen en de impact dus zoveel mogelijk te beperken.

Storage-oplossingen: de sleutel tot cyber resilience

Wat velen zich misschien niet realiseren, is dat storage-systemen en -beheerders een cruciale rol spelen bij het in stand houden van een cyberbestendige IT-infrastructuur. Het is belangrijk om te begrijpen dat het vermogen om snel en effectief te reageren in geval van een aanval uiteindelijk afhangt van de locatie van je primaire gegevens. Dit komt omdat veerkrachtige storage-oplossingen aantrekkelijke functies bieden zoals:

 

  • 2-site en 3-site replicatie: Dit zorgt ervoor dat wanneer één site uitvalt, jouw gegevens veilig opgeslagen en toegankelijk blijven op de andere sites.
  • High Availability (HA) infrastructuur: Dit betekent dat jouw bedrijfskritische applicaties bestand zijn tegen storingen of stroomonderbrekingen, systeemupgrades en lokale gebeurtenissen. Dit terwijl de toegang verzekerd blijft.
  • Verbeterde High Availability: Deze eigenschap zorgt ervoor dat je RPO (Recovery Point Objective) en RTO (Recovery Time Objective) hetzelfde blijft ongeacht op welke vendor, cloud of platform je beroep doet.
  • Immutable copies: Dankzij deze feature kunnen data niet gewijzigd of verwijderd worden. Dit gebeurt door middel van air-gapping. Op deze manier blijft de integriteit van de data gewaarborgd.
  • Encryptie: Jouw gegevens worden on-premise of tijdens de overdracht beveiligd door ze te versleutelen met een specifieke encryptiesleutel.
 

Een data storage-strategie die goed ontworpen is, is essentieel om de operationele continuïteit te waarborgen tijdens een cyberincident. Als je geavanceerde mogelijkheden voor databescherming- en herstel integreert kan je bedrijf dus:

  • de doelstelling voor RTO en RPO tot een minimum beperken.
  • voldoen aan de voorgeschreven regelgeving.
  • het vertrouwen van je klanten behouden.
 

Weerbaarheid tegen cyberincidenten met IBM FlashSystem

Als je niet enkel preventieve strategieën wilt gebruiken en je de veerkracht van je organisatie wilt beschermen tegen cyberincidenten, dan zijn de IBM storage-oplossingen de perfecte keuze. IBM FlashSystem maakt gebruik van flashgeheugenchips voor efficiënte datastorage en biedt uitgebreide geavanceerde functies zoals: data-at-rest encryptie, role-based access controls en veilig beheer op afstand.

Voor het geval er toch een inbraak plaatsvindt, biedt de IBM FlashSystem familie (aangedreven door IBM Spectrum Virtualize) een breed scala aan oplossingen. Deze combinatie beperkt de financiële schade tijdens downtime enorm en verbetert tegelijkertijd de algemene operationele efficiëntie. Hierdoor krijg je een enorm voorsprong op de concurrentie in jouw branche!

Transformeer je gegevens vandaag

In het snel evoluerende bedrijfslandschap van vandaag – waar continuïteit enorm belangrijk is – is het cruciaal om voorbereid te zijn op elke uitdaging die op je pad komt. Bij Core ICT begrijpen we het belang van een sterke cyberweerbaarheidsstrategie. Daarom zijn we trots op onze samenwerking met IBM en hun geavanceerde storage-oplossingen aan te kunnen bieden aan bedrijven als de  jouwe.

Wil je meer weten over de storageoplossingen van de FlashSystem-familie? Onze exclusieve one-pager gaat dieper in op hoe FlashSystem van IBM je essentiële data kan beschermen en een snelle reactie op – en herstel van –  ransomware en andere cyberaanvallen mogelijk maakt. Zo zorgen wij ervoor dat je bedrijf beschermd is en vlekkeloos functioneert, zelfs wanneer je geraakt bent door de meest geavanceerde cyberbedreigingen van dit moment.

Wil je meer weten

Over onze aanpak?

Geef ons een seintje...