Wat is een hyperconverged infrastructure?

15-jul-2019 8:04:34

In onze blog over traditionele IT-infrastructuur, werd duidelijk dat deze infrastructuren met heel wat uitdagingen te maken kregen. Als tegenreactie ontstonden er dan ook twee nieuwe stromingen, namelijk de convergentie en de software-defined datacenters. 

Deze twee trends zetten de gehele IT-infrastructuur op zijn kop waardoor er belangrijke transformaties plaatsvonden . De eerste daarvan is de converged infrastructure die dankzij de convergentie aan enkele van de uitdagingen een antwoord kan bieden. Maar hyperconverged, de belichaming van een software-defined datacenter (SDDC), gaat hier nog een stapje verder in. In deze blog gaan we er iets dieper op in.

De converged infrastructuur

Één van de uitdagingen van de traditionele IT-infrastructuur is het verminderen van de complexiteit in de kluwen van infrastructuren. Daarbij hoort ook het verbeteren van de compatibiliteit tussen de verschillende onderdelen die ontstaan waren door het verdelen van de 3 hardware componenten in 3 verschillende units. 

shutterstock_697524841Converged infrastructure of samengevoegde infrastructuur is de integratie van compute, netwerk en opslag in één enkele unit. Deze infrastructuur wordt als een geoptimaliseerde totaaloplossing geleverd, meestal door één leverancier waardoor klanten ook maar één aanspreekpunt hebben voor vragen en hulp. Een ander pluspunt is dat het gecentraliseerde softwareplatform ervoor zorgt dat uw infrastructuur als één geheel beheerd kan worden.

Door de integratie en het centrale beheer vermindert de complexiteit in beheer van de datacenters en gaat de compatibiliteit er aanzienlijk op vooruit. Omdat de leverancier de taak van de gebruiker op zich neemt om te controleren of alle onderdelen met elkaar kunnen samenwerken kan het IT-team zich op andere projecten focussen. Zo verloopt ook de implementatie vlotter, zijn de aanschafkosten lager, ...

De hyperconverged infrastructuur

De hyperconverged infrastructuur wordt in de evolutie van de datacenters beschouwd als de volgende ‘natuurlijke en logische’ stap. We kunnen met andere woorden een duidelijke trend onderscheiden, namelijk van traditioneel naar converged en verder naar hyperconverged.

Wat is de meerwaarde van hyperconverged? Wel, aan de converged infrastructuur wordt beheer en virtualisatie toegevoegd. De ‘hyper’ (hypervisor) verdeelt de hardware tot virtuele servers, switches en storage. Het fungeert als het brein van het systeem dat de verschillende componenten virtualiseert en aan elkaar koppelt.

Bij zowel een traditionele als een converged infrastructuur kan men een duidelijk onderscheid maken tussen de drie componenten en kan de gehele infrastructuur zelf worden samengesteld. Bij een hyperconverged infrastructuur is dit niet langer meer zo door de virtualisatie.

De beste manier om een ‘hyperconverged infrastructure’ te omschrijven is: 'een gecomprimeerde unit waarin compute, storage en management geïntegreerd zijn'. Deze units kunnen met elkaar verbonden worden om prestaties en opslag te vergroten.

Employees - datacenter - IT infrastructure - desktops

Ondersteund door de nieuwste flash technologie, krachtige servers en een scale-out architectuur zorgt hyper-convergentie voor het leveren van een moderne infrastructuur voor elke onderneming waarin beschikbaarheid, betrouwbaarheid en flexibiliteit hoog in het vaandel worden gedragen.

Deze infrastructuur zal met meer eenvoud, door het centrale beheer, snellere en betere prestaties kunnen leveren. Bovendien zal ook de gegevensbescherming er op vooruitgaan. Dit allemaal tegen een verminderde totale kost zodat je een software gedefinieerde omgeving krijgt die goed afgestemd is op de hedendaagse IT-uitdagingen.

Voor alle voordelen, lees zeker en vast onze volgende blog.

Wilt u graag op de hoogte blijven van deze evolutie?

Download dan hier het e-book van Nutanix: "Enterprise Cloud for Dummies".

Daar vindt u:

  • de trends die vandaag in IT-infrastructuur terug te vinden zijn
  • een deskundige kijk op de IT-toekomst
  • tien redenen waarom de enterprise cloud de toekomst van IT is
  • de volgende stappen om uw IT-team en bedrijf voor te bereiden op de enterprise cloud

CTA Enterprise cloud

Zit u na het lezen van deze blog nog met vragen of opmerkingen omtrent IT-infrastructuren? Of bent u nieuwsgierig naar wat Core ICT voor uw IT-omgeving kan betekenen om deze naar uw wensen te optimaliseren of het beheer te vereenvoudigen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen u met alle plezier verder. 

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief