Waarom de complexiteit van uw dataopslag verminderen

21-nov-2019 16:44:55

In een tijdperk waar analyse en inzichten primeren, richten bedrijven hun pijlen steeds vaker op het vergaren van de cruciale data. Ze zijn immers de puzzelstukken die nodig zijn voor een goede bedrijfswerking én het maken van de juiste beslissingen. Nu, het verzamelen van deze data is één zaak, maar waar gaat u met die hoop gegevens naartoe wanneer u ze bij elkaar hebt?

Dataopslag mag dan wel een onmisbare rol spelen in dit hele proces, maar verloopt helaas niet altijd even vlot. Bedrijven ervaren maar al te vaak problemen bij het opslaan van data. In deze blog lichten we deze verschillende problematieken toe en vertellen we u ook hoe u de complexiteit van uw dataopslag sterk kan verminderen.

Wat zijn de grootste uitdagingen omtrent dataopslag?

Gebrek aan een helder overzicht

Bedrijven krijgen dagelijks een gigantische hoeveelheid aan data binnen die vaak bewaard worden op verschillende opslagsystemen. Hierdoor verliezen deze bedrijven vaak het overzicht over de verzamelde data en de beschikbare storage ruimte. Daarnaast is het voor het IT-team moeilijk om een goed overzicht te hebben van de verschillende opslagapparatuur inzake onderhoud.

Performantie en beschikbaarheid van data

uitdagingen-dataopslag-complexiteitBedrijven verzamelen niet zomaar gigantische hoeveelheden aan data. Deze data bevat een heleboel relevante informatie die geanalyseerd kan worden en tot betere inzichten kan leiden. Nu is het zo dat heel wat data snel beschikbaar moet zijn en bijgevolg dus zich op de juiste tier moet bevinden, wat in heel wat bedrijven niet het geval is. Data die snel beschikbaar moet zijn, kan u best op de hoogste tier opslaan. Data die niet meteen beschikbaar hoeft te zijn, kan u dan best in een lagere tier zetten. 

Verloren of ongebruikte dataopslag

Door het gebrek aan een duidelijk overzicht van dataopslag, krijgen heel wat bedrijven te kampen met een verloren of ongebruikte data storage. Er wordt immers dataopslag verdeeld, die achteraf niet volledig ingevuld blijkt te zijn, maar onopgemerkt blijft. Het gevolg: er wordt onnodig extra storage capaciteit aangekocht.

Hoog kostenplaatje

Deze onnodige extra aankopen betekenen natuurlijk ook een stevige verhoging van de geraamde kosten. Bovendien is het niet alleen de aankoop van extra servers, maar ook het inrichten van de nodige ruimte voor al deze opslagapparatuur een ware uitdaging. Een dure investering voor zaken die niet meteen aan de orde zijn, maar problemen die opgelost kunnen worden door een beter beheer van data storage.

Door het gebrek aan een duidelijk overzicht op de status van de verschillende storage apparatuur, zal men grote onderhoudswerken moeten uitvoeren. Dit onderhoud zal een stevige duit kosten en kan dan mogelijk enkele storingen en defecten veroorzaken. Deze storingen kunnen die de werking van het bedrijf en het gebruik van interessante data vertragen.

Capaciteitsplanning-dataopslag-storage management

Tot slot, is het natuurlijk zo dat bovenstaande problemen enkel complexer worden naarmate u steeds meer data probeert op te slaan. Bovendien zorgen deze uitdagingen samen ervoor dat het vrijwel onmogelijk is om flexibel te zijn voor de toekomst.

Storage management als onmisbare factor

Om de opslag van uw cruciale data eenvoudiger te maken en te verbeteren, bestaan er gelukkig verschillende software-oplossingen. Ze worden vaak onder de noemer ‘storage management’ geplaatst en optimaliseren onder meer de performance, betrouwbaarheid, capaciteit en herstelbaarheid van uw dataopslag. Storage management behandelt bovendien enkele belangrijke aspecten zoals security, verschillende types van provisioning en automatisering, virtualisatie enzovoort. Het is dan ook een onmisbare factor voor een efficiënte dataopslag.

Nieuwsgierig naar wat een beter beheer van uw dataopslag voor uw bedrijf kan betekenen en hoe u dit best doet? Lees dan zeker onze volgende blog en ontdek hoe u betere beslissingen kan nemen voor uw bedrijf dankzij storage management.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van storage management

Schrijf u in op onze nieuwsbrief