Wat zijn de voordelen van een hyperconverged infrastructuur?

25-jul-2019 10:28:04

Nu we zicht gekregen hebben op de evolutie van de verschillende datacenters wordt het tijd om ons te verdiepen in de voordelen die een hyperconverged infrastructuur uw bedrijf kan bieden. Want ook uw bedrijf wil mee blijven evolueren in deze steeds veranderende en competitieve wereld. Door deze volledige, kant en klare IT-infrastructuur kan u aan alle verwachtingen van de veeleisende economie blijven voldoen.

Wat zijn de sleutelvoordelen van een hyper-converged infrastructuur?

IT'er - voordelen hyperconverged infrastructuur - checklist
1. Eenvoud

Het grote voordeel is dat de complexiteit uit uw IT-omgeving wordt weggehaald en dit op verschillende vlakken. Omdat deze infrastructuur een all-in-one pakket is, gebeurt de aankoop en de verdere ondersteuning hiervan door één enkele leverancier.

Maar deze eenvoud trekt zich ook door naar een snelle en eenvoudige implementatie, geautomatiseerde beheermogelijkheden en één centrale beheerdersinterface. Ook het schalen (zie volgend voordeel) is zeer eenvoudig door het toevoegen van verschillende nodes.

2. Schaalbaarheid

Bij het installeren van traditionele IT-infrastructuren schatten bedrijven van te voren in hoeveel ze in hun toekomstige situatie nodig zullen hebben. Dat dit een nadeel kan zijn hoeven we hier niet meer extra uit te leggen (dit kan u nalezen in het eerste deel). Dankzij de hyper-converged oplossing koopt u enkel wat u op dat moment nodig heeft waardoor uw IT-omgeving razendsnel en flexibel kan meegroeien (of afbouwen) met de noden van uw zakelijke omgeving met een dynamische werkbelasting en dit zonder dat het impact heeft op de operationele systemen.

3. Betaalbaarheid

Door zoveel componenten in één oplossing samen te voegen, zijn de kosten van de hyperconverged infrastructuur aanzienlijk lager dan bij de traditionele oplossingen. Niet enkel kan men de kost terugdrijven omdat het in dit geval gaat over een industriestandaard-oplossing waardoor de initiële prijs al lager ligt, maar ook de lopende kosten die nodig zijn zullen sterk verminderen.

Op tal van andere posten zal men ook nog kosten kunnen uitsparen. Door de eenvoud en schaalbaarheid van deze oplossing zijn dure IT-opleidingen en certificeringen niet meer nodig. Dit zorgt er op zijn beurt dan ook  weer voor dat het IT-personeel zich ten volle kan richten op innovatie en het ondersteunen van het bedrijf. Die operationele efficiëntie zet zich nog verder. Voordien werd de infrastructuur namelijk beheerd door verschillende IT-afdelingen, die elk op zich verantwoordelijk zijn voor een deel van de IT-omgeving. In plaats daarvan kan nu één team heel het beheer van de totale infrastructuur op zich nemen.

Omdat er minder ruimte wordt ingenomen door deze infrastructuur bespaart men enorm op elektriciteit, koeling en stroom waardoor deze milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossing de digitale footprint van uw bedrijf verkleint. Als laatste zal door de hoge beschikbaarheid (zie volgend voordeel) de downtime verminderen wat dan weer met zich meebrengt dat de kosten aan (eventueel) verloren productie en service-uitval tot een minimum beperkt zullen worden.

4. Hoge beschikbaarheid en noodherstel

hyperconverged infrastructure

In tegenstelling tot traditionele systemen zijn gegevensback-up en noodherstel ingebouwd in de hyperconverged infrastructuur. Zo worden deze processen, die ook geautomatiseerd zijn, veel eenvoudiger en efficiënter. Het herstel van noodsituaties gebeurt erg snel en onmiddellijk. Elke node draagt bij aan een betrouwbare en redundante pool van gedeelde opslag, zodat zelfs als een node faalt, de werkbelasting wordt verplaatst naar een goedwerkende node met weinig of geen onderbreking van de bedrijfsvoering.

Bovenstaande voordelen, gecombineerd met een goede gegevensbescherming, mobiliteit,… zorgen ervoor dat een hyperconverged infrastructuur een zeer aantrekkelijke optie is voor ondernemingen die hun infrastructuur dienen bij te werken, hun kosten moeten beheersen en een hoge beschikbaarheid moeten garanderen.

5. Nog vragen in verband met hyperconverged infrastructuur?

Nog niet overtuigd en zit u nog met heel wat vragen? Een goede kans dat u het antwoord op uw vraag hier kan terugvinden. Nutanix bundelde namelijk de 20 meest gestelde vragen over hyperconvergence in één e-book. Dit e-book bieden wij u graag aan: 'Top 20 Hyperconvergence questions answered.' Download het hier en vind een antwoord op al uw vragen!

CTA Top 20 questions

Niets enkele dan voordelen dus? Toch willen we u verder helpen in uw keuze. In onze volgende blog leggen we volgende infrastructuren naast elkaar : converged vs. hyperconverged. Dit krijgt u te lezen in het vierde deel van onze blog.

Zit u na het lezen van deze blog nog met vragen of opmerkingen omtrent IT-infrastructuren? Of bent u nieuwsgierig naar wat Core ICT voor uw IT-omgeving kan betekenen om deze naar uw wensen te optimaliseren of het beheer te vereenvoudigen? Aarzel dan niet om ons zo snel mogelijk te contacteren. Wij helpen u met alle plezier verder. 

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief