Uitdagingen traditionele databanken

8-dec-2020 12:26:23

Traditionele databanken en bijhorende databankbewerkingen voldoen al lang niet meer aan de huidige noden van het moderne bedrijfsleven. De verscheidenheid aan databanken- die elk meestal draaien op hun eigen (vaak verouderde) soft- en hardware - en de grote hoeveelheid aan databank instanties maakt het beheer ervan erg complex en tijdrovend.


De databank administrator (DBA) staat hier voor een bijna onmogelijke taak: de provisioning, het beheer, de vernieuwing, het herstel en het uitvoeren van deze databankbewerkingen en dit voor een grote hoeveelheid aan databank instanties nemen te veel kostbare tijd en middelen in beslag. Daarnaast is het patch management erg complex, is er vaak sprake van vendor lock-in, is het databankbeheer platform niet schaalbaar en is er maar beperkte opslagruimte voor de groeiende hoeveelheid aan data.

Nutanix speelt graag op deze uitdagingen in en zorgt met Era voor een evolutie op het vlak van provisioning en het managen van databanken. Het software pakket automatiseert en vergemakkelijkt databank management, wat heel wat voordelen en oplossingen met zich meebrengt. We komen hier later in onze volgende blog nog uitgebreid op terug.

Uitdagingen van traditionele databanksystemen:

 
  • Een hele berg aan opslagruimte

Legacy-databases-challenges-1Copy Data Management bij verouderde databankbeheersystemen, waarbij het opslagverbruik verminderd wordt door onnodige duplicatie van gegevens te voorkomen, is een zeer complex en voornamelijk dure materie. Organisaties beschikken meestal over een groot aantal databank instanties en een nog groter aantal (onnodige) kopieën hiervan.

Meer dan 80% van alle bedrijven heeft meer dan tien kopieën van hun databank en algemeen genomen is 65% van de data in de databank niet uniek. Hiernaast worden er om heel wat uiteenlopende redenen, uit veiligheidsoverwegingen integrale kopieën genomen. Deze verschillende kopieën van dezelfde gegevens verspillen heel wat opslagruimte, kunnen de netwerkprestaties vertragen en bemoeilijken misschien het herstel ervan. Hoog tijd dus om die wildgroei aan data in te dijken!

Legacy-databases-challenges-2Traditionele databankbeheersystemen zijn daarnaast ook nog eens statisch en niet schaalbaar. Aangezien de hoeveelheid aan data blijft toenemen is dit nadelig. Flexibel reageren op deze groei lukt niet zonder dat dit hoge kosten met zich zal meebrengen.

  • Een databank clonen

Bij cloning en data refresh-processen moet de DBA de back-ups eerst lokaliseren om nadien een complex herstelproces op te zetten dat eveneens het opzetten van de databankservers omvat, het connecteren met de databanken, het herstellen van databank back-ups en de databank logboeken terugbrengen naar een specifiek moment in de tijd, zodat deze bruikbaar zijn. U merkt het al, ook dit is een tijdrovende en complexe procedure.

  • Compatibiliteit

Verouderde databank systemen en de bijhorende applicaties, zijn af en toe niet compatibel met de vernieuwde, moderne besturingssystemen. Dit heeft als gevolg dat de databankbeheer systemen niet altijd naar behoren zullen functioneren, waardoor bedrijfsgegevens onvoldoende beveiligd kunnen zijn. Dit is iets wat we uiteraard ten alle tijden willen vermijden!

  • Tijdrovende provisionering

Legacy databases challenges 3Omdat de provisioning bij traditionele databankbeheer systemen grotendeels nog manueel uitgevoerd moet worden, vereist dit de juiste expertise van een specialist en neemt dit erg veel tijd in beslag. Deze procedure waarbij de DBA heel wat zaken in overweging moet nemen, is daarom achterhaald.

De DBA moet namelijk nadenken over het feit of hij compute configureert als een single VM of als verschillende VM’s in één cluster. De provisioning van storage vereist meestal ook meerdere disk groepen om verschillende soorten data te verwerken (vb. gegevensbestanden, software, online logboeken, logboek bestanden, backups, etc.). Deze moet hij één voor één installeren en klaarmaken voor gebruik. Wanneer de compute en de storage gedefinieerd zijn kan de databank software pas geïnstalleerd worden. Als het gaat om een geclusterd systeem, vereist dit eerst nog eens installatie en configuratie van de afzonderlijke componenten en moeten deze eerst ook nog getest worden. Bovenstaande stappen zorgen er daarnaast nog niet voor dat de data beveiligd zijn. De DBA moet de database namelijk nog beveiligen door de back-up policies te configureren met de verschillende backup soft- en hardware technologieën.

  • Complex patch-management

Dit zijn niet de enige problemen wanneer u verouderde databanksystemen probeert te beheren. Ook het patch management is namelijk erg complex. Maar het is van uitermate groot belang om uw software up-to-date te houden en een patch-strategie uit te stippelen. Deze patches bevatten vaak beveiligings- en software gerelateerde verbeteringen die er voor zorgen dat u ten allen tijde uw systeem en gegevens kan beschermen. We zouden het niet moet zeggen maar downtime van de databanken zal een enorme impact hebben op de productiviteit en bijhorende kosten die hiermee gepaard gaan.

  • Vendor lock-in

Door vendor lock-in bent u als klant vaak afhankelijk van de producten en de services van uw databanksysteem leverancier. Deze zijn meestal niet compatibel met andere producten van andere leveranciers. Zo wordt het moeilijk om uw databankbeheer af te stemmen op de behoeften van uw bedrijf. Verandering wordt bij vendor lock-in namelijk bepaald door de leverancier in plaats van door uw eigen noden.

Legacy-databases-challenges-visual

Na het lezen van deze uitdagingen, kunnen we wel concluderen dat deze traditionele databankbeheersystemen ooit absoluut hun meerwaarde hebben bewezen binnen de IT-wereld. Maar omwille van de digitalisering en de technische evolutie hoeft dit zeker niet langer het geval te zijn. Eerst hebben veel bedrijven beroep gedaan op een cloud-hosted oplossing maar hier bleken de kosten hoog op te lopen.

Op zoek dus naar een oplossing die via software een snel, efficiënt en goedkoper databankbeheer on-premise mogelijk maakt. Zo beheert en bezit u zelf uw eigen data! Maak hier kennis met Nutanix Era.

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief