Mobiliteit, cloud en cybercriminaliteit: de uitdagingen van moderne netwerkbeveiliging

9-aug-2019 15:57:24

De voorbije jaren is het IT-landschap binnen bedrijven sterk veranderd door de komst van de digitalisering en cloud computing. We zouden al bijna vergeten hoe het er vroeger aan toe ging: werknemers die hun computer verbonden met het eigen bedrijfsnetwerk of wanneer ze op een externe locatie werkte, gebruik maakten van een VPN-verbinding. De IT-afdeling van het bedrijf beschermde het bedrijfsnetwerk door er een perimeter rond te bouwen zodat gebruikers veilig waren voor bedreigingen van buitenaf. Niet meteen de beste user experience, maar het voldeed aan de manier van werken toen.

Zoveel jaren later is die manier van werken helemaal veranderd en is er bijgevolg ook een dringende nood aan een beter beveiligingssysteem. Klinkt eenvoudig, maar netwerkbeveiliging moet nu meer dan ooit rekening houden met enkele complexe uitdagingen, namelijk mobiel werken, cloud computing en een sterk geavanceerde cybercriminaliteit.          

Mobiliteit en het gebruik van mobiele toestellen

IT-Security

Het begrip mobiliteit kunnen we in deze context op verschillende manieren interpreteren. Enerzijds benadrukt het de evolutie van werken met mobiele toestellen zoals smartphones, tablets en laptops. Anderzijds doelt de mobiliteit op een meer flexibele en beweeglijke manier waarop we onze jobs uit te oefenen. Beide betekenissen zijn dan ook vanzelfsprekend met elkaar verbonden. 

We hebben tegenwoordig verschillende mobiele toestellen ter beschikking om mee te werken. Dit betekent dat we ons niet meer op kantoor moeten bevinden om onze taken te kunnen uitvoeren. Thuiswerk of op locatie werken wordt steeds meer de norm, net zoals het Bring Your Own Device-beleid. Bovendien checken heel wat werknemers hun e-mails via het onbeveiligde 3G of 4G netwerk van hun smartphone. 

Die flexibiliteit en oneindige bereikbaarheid is dan wel heel aangenaam voor de werknemers, maar voor de IT-afdeling minder. Zij moeten plots rekening houden met nieuwe gevaren die het mobiele werken met zich meebrengt. Want werken vanop locatie met de nodige applicaties via een beveiligde netwerkverbinding van het werk, is best een stevige uitdaging voor IT. 

Werken in de cloud

Cloud computing securityOm mee te evolueren met de technologische vooruitgang verhuizen bedrijven heel wat applicaties naar de cloud, of het nu gaat om SaaS (Software-As-A-Service) of Public Clouds. Helaas blijven beveiligingsapplicaties maar al te vaak achter in het (on-premise) datacenter. Dit heeft als gevolg dat deze beveiligingsapplicaties enkel het bedrijfsnetwerk beschermen tegen gevaren van buitenaf, alle andere applicaties niet.

Op die manier worden Chief Information Security Officers (CISO’s) uitgedaagd om enerzijds het gebruik van nieuwe technologieën aan te moedigen en anderzijds ervoor te zorgen dat alle medewerkers van het bedrijf beschermd zijn tegen de gevaren van cybercriminaliteit.

Evolutie cybercriminaliteit

cyber crime security networkDie bescherming tegen cybercriminaliteit is de derde grote uitdaging waarmee het IT-departement te maken krijgt. Het is immers geen verrassing dat cybercriminelen ook op de hoogte zijn van de laatste nieuwe technologische innovaties en er hun aanvallen op aanpassen. Bedreigingen naar beveiliging van netwerken toe zijn in de loop der jaren geëvolueerd van desktop virussen naar gesofisticeerde phishing-aanvallen en botnets

Om nog maar te zwijgen over de verschillende aanvallen die men kan uitvoeren via gebruik van onbeschermde Wifi-netwerken. Het geheel van geavanceerde cyber threats vereist dan ook een vernieuwde aanpak op vlak van netwerk- en databeveiliging.

Zscaler beveiligings-cloud als geschikte oplossing

zscaler-logo-ogDe Zscaler beveiligings-cloud is zo’n vernieuwde manier van netwerkbeveiliging. Het platform is gebouwd in de cloud en voor de cloud. Bovendien herdefinieert Zscaler het gebruik van netwerkbeveiliging. De Zscaler-cloud verbindt op een veilige manier de juiste gebruiker met de juiste app of service. Het fungeert als een ware gateway voor internetgebruik

Lees nu onze blog ‘Zscaler-cloud: waarom u best uw beveiliging naar de cloud verplaatst’ voor meer informatie over waarom beveiliging naar de cloud een absolute must is voor uw bedrijf en hoe de Zscaler-cloud u daarbij kan helpen.

Aangeraden artikels

Op basis van Zscaler

Schrijf u in op onze nieuwsbrief