Menu
Disaster recovery is onmisbaar voor een optimale bedrijfswerking en een succesvolle organisatie. Het beschermt u tegen dataverlies, imagoschade en torenhoge kosten. Een goed disaster recovery plan mag dus zeker bovenaan uw to-dolijstje staan. En hou deze veelgemaakte fouten maar in het achterhoofd. Klaar? Plan meteen een uitgebreide testfase in. Want een plan dat niet werkt, is als een lekke reddingsboei: u bent er niets mee. Ontdek hier hoe u die testing aanpakt.
Na een incident herstelt uw disaster recovery-plan de IT-infrastructuur in haar oorspronkelijke staat. Maar wat betekent dat laatste nu concreet? Om dat te weten, voert u best een IT-audit uit. Zo weet u precies welke hard- en software zich waar in uw IT-infrastructuur bevinden, waar u welke data verzamelt en wat uw back-upinstellingen zijn. Start de audit en de testfase steeds met zaken die kritisch zijn voor uw bedrijf, want deze moeten na een incident zo snel mogelijk opnieuw operationeel zijn.
Vergeet niet genoeg informatie over de technische support en de licenties van de leveranciers toe te voegen wanneer u uw hardware en applicaties oplijst. De personen die u op dat moment betrekt zijn hier namelijk de specialisten ter zake. Logischerwijze zorgen zij er dus mede voor dat uw IT-infrastructuur sneller herstelt na een incident.
Hulp nodig bij het uitvoeren van een IT-audit? Vraag dan nu snel uw IT-audit aan.
In uw testteam verzamelt u best verschillende profielen. Natuurlijk moeten de specialisten ter zake in uw team zetelen, maar ook andere medewerkers waarvan u verwacht dat ze in actie schieten en gepast reageren zijn op dat moment belangrijk. Betrek ze dan ook bij de testing van uw disaster recovery-plan. Denk bijvoorbeeld naast uw IT-team aan de CEO’s van uw bedrijf, de team-verantwoordelijken van de productie, fabrieksverantwoordelijken, personen die de communicatie op dat moment moeten voeren, medewerkers die de website beheren om te zien of deze nog up-and-running is, etc.
We kunnen u geen sluitende lijst geven van personen die niet mogen ontbreken, omdat dit sterk afhankelijk is van uw bedrijf en hoe uw disaster recovery is opgezet. Daarnaast zullen de personen in uw testteam ook steeds verschillen naargelang de ‘disasters’ die u hebt opgelijst in uw plan en in welke fase u de test uitvoert.
Vergeet niet ruim op voorhand een reminder uit te sturen naar de leden van het testteam en medewerkers die mogelijks hinder ondervinden van de test. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de test, hoe beter, want sommige bedrijfsprocessen kunnen tijdelijk verstoord worden.
Zorg dat alle betrokken medewerkers precies weten wat u wil testen en wat de bedoeling is. Zo is de kans groter dat uw disaster recovery-plan ook echt wérkt.
Definieer daarom zo concreet mogelijk:
Zorg ervoor dat de DR omgeving op punt staat alvorens ze in gebruik te nemen tijdens een test. Zijn alle componenten gedocumenteerd en beschikbaar zonder openstaande foutmeldingen? Door gebruik te maken van virtuele test machines kunnen bepaalde zaken in een DR omgeving deels op voorhand getest worden. Dit zonder de productieomgeving te impacteren. Het is dus aan te raden deze uit te voeren voor de effectieve DR procedure van start gaat. Zo kan u de acties en de risico’s tijdens de procedure zo beperkt mogelijk houden.
Een correcte inschatting van de benodigde resources (CPU, geheugen en schijfruimte) moet op voorhand gemaakt worden zodat er gegarandeerd kan worden dat deze beschikbaar zijn op de DR omgeving. Het is belangrijk dat dit bij elke uitvoering opnieuw bekeken word aangezien een IT omgeving constant veranderd.
Neem het hele proces in uw verslag op: hoe verliepen de voorbereiding en de test zelf, wat ging goed en waar is er nog werk aan de winkel, welke fouten moet u onderzoeken en oplossen?
Noteer telkens de start- en eindtijd van de test, zo weet u meteen hoelang het duurt voordat de nodige bedrijfsprocessen, systemen en back-ups weer operationeel zijn. Het is essentieel om te bepalen of u de vooropgestelde RTO’s en RPO’s haalt of niet.
Verslag klaar? Dan volgt de testanalyse. Een cruciale stap, want enkel zo krijgt u voldoende inzichten om uw disaster recovery-plan te optimaliseren. Vergeet na uw analyse niet de nodige aanpassingen in uw plan door te voeren.
Door regelmatig tests uit te voeren, wordt uw disaster recovery-plan doeltreffender en verkleint u de kans op schade. Idealiter doorloopt u de testfases net zolang tot het herstelproces vlekkeloos verloopt.
Mist u nog een helpende hand van een expert? Neem een ervaren IT-partner onder de arm die u ondersteunt met bovenstaand stappenplan. We nodigen u graag uit voor een gesprek waarin we het stappenplan in detail doornemen. In een volgende fase analyseren we dan de set-up van uw huidige disaster recovery. Interesse? Neem snel contact op met ons!
Op basis van Next Gen IT