Public cloud en private cloud: wat zijn de verschillen?

14-dec-2018 12:31:46

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om aan cloud computing te doen. Niets handiger dan de laatste versie van een bestand ter beschikking te hebben, waar u maar wil, offline en online. Deze manier van werken zorgt voor heel wat flexibiliteit en biedt de mogelijkheid om een digitale werkplek te creëren.

Binnen cloud computing zijn er verschillende opties waar u uit kan kiezen: public cloud, private cloud en hybrid cloud. Maar op welke manieren verschillen ze van elkaar en hoe maakt u de geschikte keuze? In dit artikel lichten we ze allemaal even toe zodat u de nodige informatie heeft om de juiste beslissing te nemen.

Public cloud

Public cloud - datastroom naar cloudWanneer u kiest voor public cloud maakt u gebruik van de technische infrastructuur (hardware en software) van een externe provider. U deelt alle resources met andere organisaties en bedrijven en kan uw account via een web browser beheren.

Het grote voordeel van public cloud is dat het kostenbesparend is aangezien de externe provider zorgt voor de nodige infrastructuur en onderhoud. U betaalt ook enkel voor de services waar u gebruik van maakt. Door het grote aantal medegebruikers van de public cloud geniet u eveneens van een bijna ongelimiteerde schaalbaarheid. 

Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruiken van een public cloud. De externe provider bepaalde de voorwaarden waar u als gebruiker geen enkele invloed op heeft. Uw data en software staat in dit geval volledig op de servers van de provider. U heeft geen enkele controle over waar u data zich bevindt noch over de beveiliging ervan. In tijden waar hackers voortdurend op de loer liggen, is het belangrijk hiermee rekening te houden.

Daarnaast is het goed om te onthouden dat op maat gemaakte service en applicaties hier geen optie zijn. U deelt tenslotte alle resources met verschillende andere bedrijven. Dit laatste zorgt ook voor een derde nadeel namelijk een hoge lantency. Omdat dezelfde resources gebruikt worden door verschillende partijen en vaak op hetzelfde moment, kunnen de verbindingen vertraagd worden. Wat er natuurlijk voor zorgt dat de productiviteit binnen uw bedrijf ook vertraagt. 

Voorbeelden van public clouds zijn: Office 365, Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure, Dropbox en Google Cloud platform.

Private cloud

Private cloud - data afgeschermdBij private cloud worden alle resources uitsluitend gebruikt door één bedrijf of organisatie. Hierbij kan u kiezen tussen een cloud die fysiek aanwezig is in het datacenter van uw bedrijf (on-prem) of gehost wordt door een externe service provider. Indien u kiest voor de laatste optie zullen uw diensten en infrastructuur beheerd en onderhouden worden in een privaat netwerk. De hard-en software zal dus enkel voor uw bedrijf toegankelijk zijn.

Wanneer u gebruikt maakt van deze cloud oplossing, kan u deze geheel naar de wensen en voorwaarden van uw bedrijf opstellen. U heeft dus de volledige controle over uw data en de beveiliging. U weet steeds waar uw vertrouwelijke bestanden zich bevinden en kan zelf bepalen wie toegang heeft tot uw data. Daarnaast geniet u ook van een snelle werking en verbindingen aangezien alle resources volledig ter uwer beschikking zijn. 

Net zoals bij public cloud zijn er ook hier enkele minder positieve elementen zoals het kostenplaatje. Doordat u zelf verantwoordelijk bent voor de hard- en software en het up-to-date houden van de gehele infrastructuur liggen de kosten hoger dan bij de public cloud. U kan dus alles op maat van uw bedrijf opstellen, maar u moet er zelf in investeren. Natuurlijk beschikt u dan wel over de volledige controle van uw vertrouwelijke data. 

Op vlak van flexibiliteit scoort de private cloud in eigen beheer ook iets minder. Stel, u wil uw capaciteit na een tijdje verhogen. Dan zal u hiervoor ook zelf voor de installatie en infrastructuur moeten zorgen. Heeft u een private cloud bij een externe provider, dan kan er sneller geschakeld worden.

Hybrid cloud 

Hybrid Cloud - deel datastroom naar cloud en deel afgeschermdHybrid cloud is de derde vorm van cloud computing en is een combinatie van public cloud en private cloud. De public cloud wordt in dat geval vaak gebruikt voor de bedrijfsprocessen waar veiligheid een minder cruciale rol speelt. De private cloud wordt bij hybrid dan gebruikt voor de gevoelige taken met vertrouwelijke data. The best of both worlds dus.

Hierbij moeten we wel benadrukken dat het zeer belangrijk is dat de koppeling tussen beide clouds goed verloopt. Gebruikers mogen namelijk niet merken dat ze plots in een andere cloudomgeving aan de slag zijn. Het is dus raadzaam om extra kennis in huis te halen om de integratie tussen beide clouds goed te kunnen beheren.

Core ICT biedt u de mogelijkheid om gebruik te maken van de IBM Cloud Private. Binnen deze private cloud kan u op een uiterst veilige manier uw gehele bedrijfsinfrastructuur beheren en optimaliseren.

Wenst u meer informatie over de IBM Cloud Private, klik dan hier om de IBM Cloud Private gids te downloaden.

Aangeraden artikels

Op basis van IBM

Schrijf u in op onze nieuwsbrief