Preventief onderhoud van uw IT-omgeving: essentieel voor uw bedrijf

6-mrt-2019 13:50:00

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Toch krijgen heel wat bedrijven maar al te vaak te maken met storingen of defecten binnen hun IT-omgeving. Deze problemen zijn meestal het gevolg van een gebrek aan grondig onderhoud van de IT-infrastructuur. Het toepassen van een goede onderhoudsmethode is dus een essentieel onderdeel van een gezonde IT-omgeving en biedt enkele belangrijke voordelen voor de werking en groei van uw bedrijf.

Wat houdt een preventief onderhoud van uw IT-infrastructuur juist in?

Bij preventief onderhoud, wordt uw volledige IT-infrastructuur op regelmatige basis gecontroleerd en bijgewerkt waar nodig. Op die manier kan u de kans op problemen binnen uw IT-systemen reduceren. Deze onderhoudsmethode omvat onder meer software updates, antivirus updates, performance testing, inspecteren en vervangen van hardware onderdelen en schoonmaken van computers. In sommige gevallen kan er ook extra werkgeheugen worden geplaatst om de capaciteit van uw IT-infrastructuur uit te breiden waar nodig.

Vermindering onverwachte storingen en verhoogde levensduur IT-infrastructuur

preventief-onderhoud-IT-omgeving-Managed-Services-2

Gebrekkig en slecht onderhoud van uw IT-infrastructuur kan leiden tot vervelende storingen en zelfs het uitvallen van werkzaamheden. U kan u zich wel inbeelden dat dit zeer onaangename gevolgen kan hebben voor de werking en groei van uw bedrijf. Denkt u bijvoorbeeld aan een onverwachte downtime waardoor uw werknemers niet verder kunnen met het uitvoeren van hun taken. Of onverwachte uitgaven om grote problemen te laten opsporen en te laten maken.

Met preventief onderhoud kan u vermijden dat onderdelen van uw IT-omgeving stuk gaan, meer nog, u kan een mogelijk probleem aanpakken nog voor het een negatief effect kan hebben op uw bedrijfswerking. Een regelmatige controle en onderhoud van uw hardware zorgt ervoor dat alle toestellen in prima staat blijven en zo langer meegaan. Controleren en updaten van uw software zorgt er dan weer voor dat uw IT-infrastructuur beschermd is tegen verlies van belangrijke data en documenten door virussen en hacking. Deze preventieve onderhoudsstrategie zorgt dus voor een efficiënter en veiliger gebruik van uw IT-infrastructuur.

Kostenbesparing

Te veel bedrijven hanteren nog steeds een reactieve onderhoudsstrategie, dit wil zeggen dat ze enkel de onderdelen van hun IT-infrastructuur vervangen wanneer ze stuk zijn of een probleem veroorzaken. Helaas zijn ze er niet altijd van bewust dat deze manier van werken hun kostenplaatje al gauw de hoogte in kan sturen. Reparaties kosten immers een stevige duit aan materiaal, nieuwe onderdelen en werkuren. Wacht u bijvoorbeeld te lang met het maken van defecte hardware dan bent u genoodzaakt om het onderdeel volledig te vervangen. Daarnaast betaalt u ook uw medewerkers loon uit voor uren dat ze hun taken niet hebben kunnen uitvoeren wegens de onverwachte downtime.

preventief-onderhoud-IT-omgeving-Managed-Services

Een preventieve onderhoudsstrategie focust zich op het voorkomen van storingen door regelmatige onderhoudsbeurten en monitoring en zorgt bijgevolg voor een vermindering van onverwachte hoge kosten. Dit soort onderhoud kan de levensduur van uw hardware verlengen en voorkomt dat onderdelen moeten worden vervangen. Het bespaart ook energie aangezien uw IT-apparatuur opnieuw efficiënt werkt. Preventief onderhoud hanteert dus eerder een langetermijnvisie en moet gezien worden als een investering voor uw bedrijf. Op de koop toe kan u met deze preventieve onderhoudsmethode uw IT-uitgaven beter plannen en inzetten. 

Verhoogde productiviteit

Het spreekt natuurlijk voor zich dat preventief onderhoud van uw IT-omgeving ook een positief effect heeft op de gehele productiviteit van uw bedrijf. Uw IT-systemen werken naar behoren, zijn te allen tijde beschikbaar en er is geen onverwachte downtime waar rekening mee gehouden moet worden. Medewerkers kunnen op een efficiënte en effectieve manier hun taken uitvoeren en klanten steeds kunnen rekenen op een goede service. Preventief onderhoud is een goede strategie voor bedrijven die in de toekomst willen blijven groeien en daarom begrijpen dat een IT-onderhoudsplan met langetermijnvisie essentieel is.

Wenst u meer te weten over wat preventief onderhoud voor uw IT-infrastructuur zou kunnen betekenen? Neem dan zeker contact op met ons, onze Core ICT medewerkers staan u graag te woord.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Diensten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief