Maak de juiste afweging bij uw keuze voor Hybrid Cloud computing

23-jun-2021 16:58:50

Bedrijven opteren steeds vaker voor werken in de cloud, en meer bepaald voor een hybrid cloud-omgeving. Dit type cloud is de perfecte combinatie van enerzijds een private cloud of een on-premise omgeving, en anderzijds een publieke cloud die geïntegreerd is via een gemeenschappelijk operating systeem. Met een hybrid cloud kan u kiezen welke applicaties en data u bewaart in welke oplossing. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsgevoelige informatie dat u opslaat in een private of on-premise omgeving. Daarnaast kan u ook steeds tussen de verschillende omgevingen bepaalde data of apps verplaatsen. 

De belangrijkste beweegredenen waarom organisaties kiezen voor een Hybrid Cloud-oplossing zijn: flexibiliteit en schaalbaarheid, behoud van controle omtrent bedrijfskritische gegevens en de mogelijkheid tot een multi-cloudomgeving.


Toch zijn er enkele andere zaken waarmee u best rekening houdt wanneer u een overstap naar Hybrid Cloud computing overweegt. In deze blog willen we graag wat dieper ingaan op enkele aandachtspunten omtrent een dergelijke overstap, en de weg naar de juiste Hybrid Cloud provider.

IT-ers datacenter - meeting keuze Hybrid Cloud

Waar u het best op let bij de overstap naar een Hybrid Cloud

Het overstappen naar een Hybrid Cloud-oplossing gaat natuurlijk niet zomaar. U dient vooraf goed na te denken over bepaalde zaken. Het kan dan helpen om een stappenplan of roadmap op te stellen. Zo bent u zeker dat u stilstaat bij alle aspecten die belangrijk zijn in de overgang naar een Hybrid Cloud implementatie.

Om u even een duwtje in de rug te geven, sommen we graag de belangrijkste aandachtspunten voor u op:

Neem uw medewerkers, bedrijfsprocessen en technologie even onder de loep 

Wanneer een overstap naar een Hybrid Cloud-omgeving overweegt, is het essentieel om stil te staan bij de activiteiten van uw medewerkers, de werking van de verschillende bedrijfsprocessen én de technologie waarover u reeds beschikt. U moet een volledig begrip krijgen van de manier waarop een Hybrid Cloud de werking van uw organisatie kan veranderen.

Enkele vragen die u daarbij kunnen helpen zijn:

 • Hoe verandert een Hybrid Cloud uw bedrijf?
 • Wat is het beste schaalmodel voor uw bedrijf?
 • Welke aanpak heeft u nodig omtrent data recovery?

Nood aan een echte Hybrid Cloud-omgeving en de beste migratiestrategie

Vervolgens denkt u best ook even na of een Hybrid Cloud-omgeving wel degelijk is wat uw bedrijf nodig heeft, of u voor ogen heeft. Een netwerk hosten in een eigen private cloud of on-premise omgeving op basis van een bepaald besturingssysteem en geconnecteerd met een cloudservice via een internetverbinding, kan ook een oplossing zijn. Natuurlijk zijn de prestaties en snelheid van een echte hybride omgeving een grotere meerwaarde voor organisaties met hoge workloads en verschillende systemen.

Welke operating system of besturingssysteem?

IT'ers - laptop - keuze hybrid cloud - adviesMet een cloud-besturingssysteem kan u alle aspecten van een hybride omgeving bewaken, beheren en organiseren via één set tools. Een operating system of OS moet het mogelijk maken om een complexe omgeving te vereenvoudigen, en uw bedrijf de flexibiliteit te geven om applicaties en data te beheren met minimale expertise. De keuze van OS hangt steeds af van de specifieke noden van uw IT-implementatie.

Beveiliging van apps en data

Al te vaak denken bedrijven dat wanneer ze Hybrid Cloud services afnemen bij een gespecialiseerde provider, hun data en applicaties automatisch beveiligd zijn in de Hybrid Cloud. Dat is niet helemaal correct.

Een cloud provider zal de verantwoordelijkheid dragen voor de beveiliging van de cloud-infrastructuur, maar u draagt nog steeds de verantwoordelijkheid van de beveiliging voor uw bedrijfsdata en applicaties. Het is daarom dan ook essentieel om de juiste stappen te nemen omtrent de beveiliging van data en applicaties. Bijvoorbeeld door de implementatie van een goed toegangsbeleid, encryptie van data, enzovoort.

Compliancy

Wanneer uw beveiligingsmaatregelen op punt staan, is het van cruciaal belang om de naleving ervan te controleren en af te dwingen. Compliancy is tenslotte een sleutelelement voor een veilige cloud-structuur. U heeft dus ook een zekere automatisering nodig om de compliancy te kunnen garanderen.

Bepalen van de plek voor elke workload

Wanneer u overweegt om over te schakelen naar Hybrid Cloud computing, moet u goed nadenken waar u uw data en apps precies gaat beheren. U houdt daarbij best rekening met drie zaken:

 1. Compliancy regels,
 2. Toegankelijkheid,
 3. Specifieke noden van applicaties.

Neem uw workloads en applicaties scherp onder de loep en beslis waar ze het best thuishoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn: 

 • Legacy IT of applicaties die bijna aan het einde van hun leven zijn, worden vaak on premise gehouden omdat ze in de meeste gevallen verbonden zijn met specifieke hardware.
 • Workloads of apps die pieken op bepaalde momenten, en bijgevolg veel druk zetten op de interne infrastructuur, plaatst u ook best in de cloud. Zo kan u zo op de piekmomenten schalen én ervaart de rest van uw IT-infrastructuur geen negatieve gevolgen.

Bij het bepalen van welke applicaties en data waar thuishoren, start u best met diegenen die het meest logisch zijn om te migreren. Samenwerkingsapps zoals Microsoft Teams, e-mail en dergelijke werken immers reeds met cloud computing.

Transitietijd voor hybrid cloud computing

Een overstap naar de hybrid cloud, verloopt enkel efficiënt en vlot wanneer u uw werknemers de nodige tijd en tools geeft om ermee vertrouwd te raken en aan de slag te gaan. U voorziet dus best voldoende transitietijd voor een geslaagde omschakeling.

 

Hoe kiest u een goede Hybrid Cloud provider?

Een ander vraagstuk waarmee heel wat organisaties moeilijkheden lijken te hebben, is het kiezen van de meest geschikte provider. Deze externe partij is dan ook een belangrijke partner tijdens de hybrid cloud integratie en helpt u om alles in goede banen te leiden.

Heeft u geen idee hoe u best uw zoektocht naar een goede hybrid cloud provider start? Dan geven we u graag enkele aandachtspunten mee die u kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

Het belang van workloads


Ook bij het kiezen van uw hybrid cloud provider is het van groot belang om na te denken over uw workloads. Bepaalde processen zoals disaster recovery en data back-up hebben immers nood aan een andere hybrid cloud-service dan meer analytische toepassingen zoals business intelligence applicaties.


Bovendien is het belangrijk dat uw provider mee evolueert met de groei van uw IT-strategie, en de uitbreiding van uw infrastructuur. U kan eventueel ook verschillende cloud-contracten toewijzen in een multicloud-omgeving, maar dient dan wel rekening te houden met oplossingen die kunnen integreren met platformen van verschillende providers.

 • Latentie en de prestaties van providers

Indien u overweegt om een hybrid cloud-omgeving op te zetten waar uw on-premise workloads connecteren met een cloud-omgeving, dan speelt latentie een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste provider. U heeft immers in dat geval nood aan een leverancier die tegemoet kan komen aan de nodige connectiviteitsnoden zoals een provider met een lokaal edge datacenter bijvoorbeeld.


Daarnaast gaan providers zich na een tijdje ook specialiseren, zoals dat gaat in elke sector, in het aanbieden van cloudoplossingen voor bepaalde workloads. Sommigen gaan bijvoorbeeld meer de richting uit van bepaalde soorten systemen, applicaties en producten, kortweg SAP. Andere providers kiezen eerder de ondersteuning van development.

Hybrid-Cloud-2

 • Wat met beveiliging

Niets is zo belangrijk als het beveiligen van uw data en applicaties, zeker wanneer het gaat om hybrid cloud computing. Uw waardevolle data wordt immers voortdurend gebruikt en verplaatst tussen on-premise en de cloud-omgeving. Een goede hybrid cloud provider ondersteunt u bij het beveiligen van uw bedrijfsgegevens en apps door het mee opzetten van belangrijke beveiligingsmaatregelen zoals het gebruik van tokens. De provider is tevens volledig verantwoordelijk voor de beveiliging van de cloud-infrastructuur. 

Wanneer u een provider overweegt, is het belangrijk om ook steeds te polsen naar het risicobeheer en de verschillende compliancy procedures.  

 • On-premise is onmisbaar voor een goede hybrid cloud-oplossing

In oktober 2020 gaf IBM Forrester Consulting de opdracht om een onderzoek uitgevoerd in 2019 te herbekijken. Het onderzoek evalueerde hoe bedrijven hun IT-infrastructuurstrategieën ontwikkelen en implementeren. Daaruit bleek dat on-premise nog steeds zeer aanwezig is en niet meteen zal verdwijnen. Integendeel, wereldwijd plannen organisaties om meer te investeren in on-premise IT omdat het een essentieel onderdeel vormt voor een efficiënte hybrid cloud infrastructuur. 

Uw cloud provider moet dan ook de reeds aanwezige mogelijkheden binnen uw on-premise infrastructuur kunnen ondersteunen. Door on-premise en cloud-oplossingen op elkaar af te stemmen, wordt het eenvoudiger om workloads tussenbeide te migreren.

 • Welke migratie-omgeving?

Alle hulp is welkom wanneer het gaat om het migreren van data en workloads van de ene naar de andere infrastructuur. Het is dan ook aangewezen om uw potentiële cloud provider te vragen welke ondersteuning daarvoor aangeboden wordt. Soms komt er hardware-apparatuur aan te pas, soms gaat het om specifieke migratietools of adviserende services.

 • Beschikbaarheid is key

Data is cruciaal voor elke bedrijfswerking en moet dan ook voortdurend beschikbaar blijven. Ga zeker na bij de kandidaat-providers hoe zij uw data beschikbaar stellen, en welke garanties er geboden worden inzake beschikbaarheid en mogelijke compensaties of escalaties.

 • Wat kost het?

Hoewel het kostenplaatje niet meer de voornaamste reden is om in zee te gaan met een bepaalde cloud provider, blijft het toch een belangrijk aandachtspunt. Controleer daarom steeds de bedrijfskosten bij de hybride cloudprovider, inclusief de kosten van ongeplande service-uitbreidingen om pieken in de vraag mee op te vangen. Houd er bovendien ook rekening mee dat wanneer u een contract wenst te beëindigen een vergoeding vereist zal zijn.  

Heeft u interesse in een overstap naar een hybrid cloud platform, maar bent u op zoek naar de nodige hulp? Neem dan snel contact op met ons! Samen bekijken we de mogelijkheden voor uw bedrijf en stellen we een plan van aanpak op voor een efficiënte en vlotte overgang naar hybrid cloud. 

Hybrid-cloud-visual CTA

Aangeraden artikels

Op basis van IBM

Schrijf u in op onze nieuwsbrief