Moderne IT beveiliging met Nutanix Flow

26-jul-2019 8:58:14

In onze vorige blogpost hebben we uitgebreid stilgestaan bij waarom traditionele IT-beveiliging niet langer voldoet aan onze moderne IT-infrastructuur. De digitale transformatie, de vrijheid en de mobiliteit die hiermee gepaard gaat voor medewerkers, vraagt om een nieuwe benadering van cybersecurity. Er is duidelijk nood aan een beveiligingsmodel die deze IT-evolutie ondersteunt en die afstapt van de traditionele perimeter-beveiliging.

OneClick Nutanix Flow

Gezien het netwerk de belangrijkste basis is voor de ‘connected’ onderneming vandaag de dag, komt Nutanix met ‘Flow’ tegemoet aan de beveiligingsnoden ervan. Doorheen deze blogpost staan we uitgebreid stil bij wat Flow precies inhoudt, over welke functionaliteiten het beschikt en wat de voordelen ervan zijn voor uw bedrijf.

Waarom Nutanix Flow?

FLOWDe digitale transformatie, de toenemende complexiteit van applicaties en de snelle groei in Software-as-a-Service en op cloud-gebaseerde aanbiedingen creëren heel wat nieuwe behoeftes. Denk aan de behoefte aan eenvoudige visualisatie, analyse en beheer van uw netwerkcommunicatie. De roep hierom wordt omwille van die complexiteit dan ook met de dag groter.

Say Hello to Nutanix Flow!

Virtualization Nutanix Flow

Flow is een op software-gebaseerde netwerkoplossing die voldoet aan bovenstaande noden. Het levert namelijk geavanceerde netwerk- en beveiligingsdiensten. Deze diensten bieden inzicht in het virtuele netwerk, applicatie-centrische bescherming tegen netwerkbedreigingen, malware en ransomware en automatisering van algemene netwerkoperaties. Het stelt de beheerders ervan in staat om regels te implementeren met betrekking tot in- en uitgaand verkeer van het datacenter. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een beleid op te stellen omtrent de beveiliging van uw applicaties, de isolatie van een bepaalde omgeving en de quarantaine regels van een bepaalde workload. Deze microsegmentatie-mogelijkheden komen dus van pas bij de bescherming van uw workloads en uw data.

Flow biedt dus zowel bescherming tegen externe én interne dreigingen die niet gedetecteerd worden door traditionele perimeter-beveiligingsoplossingen. En dit voor applicaties die zowel in de public- als de private cloud draaien. Nutanix Flow maakt de beveiliging van het virtuele netwerk dus eenvoudiger. Dit onder meer doordat er geen aanvullende producten of componenten geïnstalleerd moeten worden (die elk afzonderlijk beheerd moeten worden en afzonderlijke software vereisen) opdat uw systeem en uw netwerk optimaal beveiligd zou zijn.

Security Nutanix Flow

Het omvat een beveiligingsraamwerk dat het verkeer binnen het datacenter inspecteert (iets wat niet gebeurt door traditionele firewalls). Hierbij staat zoals reeds gezegd de workload centraal, in plaats van het netwerk. Het koppelt het netwerkbeleid namelijk aan categorieën VM’s en applicaties in plaats van aan VM’s zelf. Hierdoor is het niet van belang hoeveel VM’s er worden opgestart in een bepaalde categorie. 

Improve Infrastructure Nutanix flow

Verkeer dat verband houdt met de VM’s binnen één bepaalde categorie wordt automatisch beveiligd op eender welke schaal, zonder dat hier extra administratieve tussenkomst nodig is. Het feit dat het verkeer binnen en tussen applicatie-VM’s zichtbaar is, maakt dat het een effectieve defensiestrategie tegen moderne datacenterbedreigingen is. Nutanix Flow zorgt er dus voor dat u ook beschermt bent achter de traditionele firewall.

Nutanix kader:

Wanneer Nutanix volledig geïntegreerd is in het Nutanix platform, stelt het bedrijven in staat om software gedefinieerde virtuele netwerken te implementeren. Flow kan geïntegreerd worden in de Nutanix Private Cloud oplossing en Nutanix AHV virtualisatie. Het maakt gebruik van het gecentraliseerd management van Nutanix Prism.

De belangrijkste eigenschappen op een rij:

Zoals ondertussen is gebleken is het belangrijk dat u met betrekking tot de beveiliging van uw systemen uitgaat van een ‘zero-trust’-filosofie. Zoals reeds gezegd levert Nutanix AHV met Flow daarom geavanceerde netwerken, applicatie-centrale zichtbaarheid en enterprise grade microsegmentatie om zo uw bedrijf beter te beschermen tegen netwerkbedreigingen.

Waarom zou u Flow implementeren?

 • Netwerk segmentatie
  • Netwerking blijft eenvoudig en financieel behapbaar dankzij het feit dat Flow op software gebaseerde veiligheidsvoorschriften voorschrijft. (Netwerk)operaties kunnen dus geïntegreerd en geautomatiseerd worden tussen het fysieke en het virtuele netwerk.
 • Applicatie microsegmentatie
  • Flow voorkomt de verspreiding van malware en vermindert het aanvalsoppervlak door applicaties te beperken tot enkel de noodzakelijke netwerkcommunicatie.
 • Inzicht in en detectie van bedreigingen op te sporen
  • U kan uw beveiligingsfuncties verbeteren via Nutanix Ready – partnerintegraties. Nutanix stelt u in staat uw netwerkbeveiliging te verbeteren door geavanceerde beveiligingsfuncties in de virtuele netwerkomgeving op te nemen.
 • Op identiteit gebaseerde beveiliging
  • Flow kan de beveiliging verbeteren van uw end-user computing en uw VDI-omgevingen. Dit doet het door de identiteit van de gebruiker te gebruiken om de netwerktoegang tot applicaties en services te controleren. Het laat toe om makkelijk beleidsregels op te stellen op basis van identiteits- en directoryservicesgegevens.
 • Naleving van veiligheidsvoorschriften, audit en planning.
  • Met Nutanix Flow krijgt u inzicht in beveiligingsconfiguraties en compliance-doelstellingen voor uw Nutanix-omgevingen. Vervolgens kan u de context en de zichtbaarheid ervan gebruiken om uw netwerkbeveiligingsbeleid op te stellen en te beheren.

De voordelen op een rij:

 • Flow beveiligt uw applicaties: snel én eenvoudig
 • Het verwerft zichtbaarheid én controle over uw virtuele netwerk
 • Het integreert en automatiseert (netwerk)operaties tussen het fysieke en het virtuele netwerk
 • Het zorgt voor extra beveiliging, zonder een impact op uw fysieke netwerkstrategie en zonder conflicten met uw bestaande investeringen.
 • Er is een minder lange wachttijd om in overeenstemming te zijn met de nieuwste netwerkprotocollen. Hierdoor hebt u ook minder risico op verspreiding van malware.
 • Betere TCO en verlaagde CapEx.

Wilt u meer weten over deze oplossing? Download hier het e-book en ontdek een gedetailleerde weergave van zijn functionaliteiten en hoe deze oplossing uw omgeving kan optimaliseren.

Download e-book: Nutanix FlowIndien u vragen hebt over, of geïnteresseerd bent in deze Nutanix oplossing: geef ons gerust een seintje! Wij bekijken graag samen hoe we u kunnen helpen.

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief