De nadelen van cloud back-up

11-okt-2019 10:18:43

Steeds meer bedrijven maken de overstap van lokale servers en de eigen IT-infrastructuur naar cloud back-up. Logisch, want de cloud biedt hen heel wat voordelen en resulteert vaak in een productieve en efficiëntere manier van werken. Schaalbaarheid en flexibiliteit zijn bijvoorbeeld twee grote voordelen van de cloud en zeer belangrijk voor bedrijven met oog op een succesvolle toekomst.

Nu, het is niet altijd rozengeur en maneschijn wat opslag in de cloud betreft. Cloud back-up heeft ook zeker enkele minpunten en gevoeligheden. We sommen de belangrijkste even voor u op.

Beperking bandbreedte, snelheid en beschikbaarheid

 

Backup-oplossing

Cloud back-up is een handige manier om heel wat data op te slaan zonder dat u daarvoor een heuse IT-infrastructuur moet uitbouwen, maar is steeds afhankelijk van de bandbreedte. Om grote hoeveelheden aan data op te slaan is er genoeg bandbreedte nodig. Daarnaast kan er een limiet opgelegd worden voor de hoeveelheid data die u in de cloud wil opslaan vanwege de beschikbaarheid en de kosten voor de back-up. 

Een beperkte bandbreedte heeft ook een impact op de snelheid. Cloud back-up mag dan misschien wel snel en efficiënt zijn om documenten en applicaties te raadplegen en gebruiken, maar de uploadsnelheid is vaak niet optimaal. Het duurt vaak een hele tijd voor al uw bestanden en data overgeheveld zijn naar de cloud.

Afhankelijk van de internetverbinding

Vanuit de cloud uw bestanden en data raadplegen, bewerken en opslaan vanop om het even welke locatie en toestel. Het klinkt heel mooi en is steeds vaker een vereiste om op een efficiënte manier samen te kunnen werken, maar de afhankelijkheid van het internet is eveneens een groot nadeel. Bij een slechte of verstoorde internetverbinding is uw cloud back-up onbereikbaar en kan u niet aan de nodige bestanden, data of applicaties. Het is daarom vaak aangewezen om te overleggen met uw cloud provider of een externe harde schijf, gesynchroniseerd met de cloud back-up, voor bepaalde data niet een betere oplossing is.

Gebrekkige veiligheid en vertrouwen

Veiligheid en privacy zijn de grootste redenen waarom bedrijven twijfelen om over te schakelen naar de cloud. Het is zo dat de meeste grote cloud providers over heel wat innovatieve technologieën beschikken om uw data op een veilige manier op te slaan en te beschermen tegen cybercriminaliteit. Encryptie en multi-factor authentication zijn hier mooie voorbeelden van. Helaas blijken heel wat bedrijven er niet meteen overtuigd van te zijn. Het idee om gevoelige bedrijfsgegevens en data uit handen te geven aan een derde partij boezemt hen niet veel vertrouwen in. Bovendien kost het beveiligen van data door encryptie heel wat tijd en stimuleert het niet meteen de productiviteit. U denkt dus maar beter goed na over welke informatie u het best in de cloud opslaat en welke data liever elders. 

Hybrid cloud als totaaloplossing

Asset 2-1

U vraagt zich nu ongetwijfeld of wat u dan wél het beste doet met uw data. Op welke manier kan u het veiligst en meest efficiënt een back-up voorzien van alle bestanden en data? Wel, de hybrid cloud biedt bedrijven het beste van beide kanten, de lokale back-up gecombineerd met een cloud back-up. Op deze manier beslist u zelf welke gegevens en applicaties u on-premise op uw eigen IT-infrastructuur of in de cloud opslaat. Gevoelige bedrijfsinformatie kan u bijvoorbeeld dan het best opslaan op een beveiligde lokale infrastructuur. Applicaties die overal en altijd beschikbaar moeten zijn komen dan weer het best in de cloud back-up. Zo geniet u van de voordelen van beide back-ups en vermijdt u onaangename verrassingen.

Wenst u meer te weten over cloud back-up en de hybrid cloud? Of bent u nieuwsgierig naar welke oplossing het meest geschikt is voor uw organisatie? Neem dan zeker contact op met ons. We adviseren u met veel plezier.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Next Gen IT

Schrijf u in op onze nieuwsbrief