Managed IT Services : waarom het uw IT-departement meer verantwoordelijkheid kan geven

20-feb-2019 10:36:17

Tegenwoordig stellen bedrijven steeds hogere eisen aan hun IT-medewerkers. Zo moeten ze niet alleen dagelijks de IT-infrastructuur van het bedrijf beheren, er wordt ook meer en meer verwacht dat ze focus behouden op strategische IT-initiatieven én meedenken over nieuwe innovatieve ontwikkelingen. Zeg nu zelf, dat klinkt een beetje teveel van het goede, toch? Maar wat als u de dagelijkse IT-beslommeringen kan uitbesteden aan een ervaren partner, zodat uw IT-departement zich volledig kan toeleggen op de business gerelateerde taken? Managed Services is dé manier bij uitstek om de werking én het rendement van uw IT-departement te optimaliseren en te verscherpen.

Weerkerende IT-taken uitbesteden aan een Managed Services partner

Managed Services betekent eigenlijk zoveel als het stroomlijnen van bepaalde weerkerende IT-activiteiten met als doel het kostenplaatje te optimaliseren, maar vooral een efficiëntere en meer verantwoordelijke IT-afdeling op poten zetten. IT Service Management zorgt er namelijk voor dat uw IT-medewerkers volledig ontzorgd worden van de dagelijkse tijdrovende taken als bijvoorbeeld het bemannen van de helpdesk, back-up voorziening, beveiliging, enzovoort. Door het uitbesteden van deze taken komen er een heleboel resources vrij binnen het IT-departement, die u vervolgens kan inzetten voor meer business gerelateerde activiteiten.

Een mooi voorbeeld van een Managed Service is het uitbesteden van uw back-up omgeving. In de meeste bedrijven worden er te weinig back-ups genomen wegens te weinig tijd. Een spijtige zaak, gezien back-ups essentieel zijn om uw belangrijke gegevens te redden in geval van een virusinfectie, een hacking-aanval van buitenaf of zelfs bij calamiteiten als brand of diefstal. Een Managed Services provider helpt u bij het opzetten van een geschikte back-up strategie zodat u zo goed mogelijk beschermd bent tegen dataverlies.

Managed Services IT - Managed Operations

Daarnaast is er een groeiende nood aan flexibele, maar veilige opslagmogelijkheden, zodat uw werknemers steeds de nodige informatie ter beschikking hebben en deze op een veilige manier kunnen consulteren. Met de komst van de cloud en digitalisering is het voor bedrijven vaak een stevige uitdaging om de juiste keuze te maken en de opslagruimte on-premise te onderhouden in een serverpark. Een Managed Services provider kan ook hier uw IT-departement ontzorgen door (een deel van) dat serverpark op locatie te onderhouden of onder te brengen in een managed cloud omgeving.

Meer focus op strategische IT-activiteiten

Het uitbesteden van de dagelijkse activiteiten van hun IT-afdeling, baart heel wat bedrijven zorgen. Ze stellen zich vaak de vraag wat de gevolgen zijn voor hun eigen IT-medewerkers indien ze ervoor kiezen om die steeds terugkerende, repetitieve onderhoudstaken onder te brengen bij een Managed Services provider. De realiteit bewijst echter dat deze zorgen volledig overbodig zijn. Het uitbesteden van routinetaken kan heel wat voordelen hebben voor uw bedrijf én voor uw IT-departement.

Managed Services IT - Managed Operations

Een van de grootste voordelen van Managed Services, is dat uw IT-medewerkers meer tijd krijgen om zich toe te leggen op activiteiten die de groei van uw bedrijf kunnen stimuleren. Managed Services ontzorgt hen van de dagelijkse problemen en geeft hen zo de kans zich te focussen op meer bedrijfskritieke processen, zoals optimalisatie van IT-processen en structuren of het uitbouwen van specifieke bedrijfsgerelateerde toepassingen. U kan uw team op die manier niet alleen meer gaan inzetten voor strategische IT-initiatieven waar ze anders niet de tijd voor hadden, maar helpt hen op die manier ook groeien in hun job. Dergelijke nieuwe uitdagingen geven hen namelijk meer verantwoordelijkheid als IT-departement en zullen hen ook motiveren om zich ten volle in te zetten voor de groei van uw bedrijf. 

Kiezen voor een Managed Services provider zorgt er zo voor dat u optimaal gebruik maakt van uw IT-budget en het maximum uit uw investering haalt. Tenslotte bespaart u heel wat aan tijd en geld wanneer uw IT-werknemers zich puur kunnen focussen op taken die het bedrijf rechtstreeks ten goede komen. Door deze ontzorging krijgen zij de kans om zich te kunnen focussen op hun kernactiviteiten.

Expertise en nieuwste technologieën

Vaak hebben bedrijven te weinig IT-budget om te investeren in de meest recente technologieën en toepassingen. Om nog maar te zwijgen van de lange tijd die er  nodig is om die nieuwe technologische verbeteringen te implementeren. Gebruik maken van een Managed Services provider kan ook hier een groot voordeel zijn. 

IT'ers - datacenter - Managed Services IT - Managed Operations

Managed Services geeft uw IT-departement makkelijker toegang tot innovatie en garandeert een snelle implementatie. Zo’n snelle implementatie door Managed Services is trouwens een groot pluspunt: hoe sneller de nieuwe toepassingen inzetbaar zijn, hoe sneller uw IT-team ze kan gebruiken bij de start van nieuwe projecten. Een belangrijke kwalitatieve verbetering van uw IT dus. Nog een kleine kanttekening hierbij: een Managed Service partner zorgt niet alleen voor een snelle implementatie van IT-toepassingen, maar u kan de service ook perfect schalen naarmate uw bedrijf groeit of u uw focus wil veranderen en dus wenst te downscalen op bepaalde onderdelen binnen uw IT-infrastructuur. Managed Services biedt dus als het ware een ontzorging op maat van uw IT-departement.

Daarnaast stelt een Managed Services provider verschillende experts ter beschikking om uw IT-infrastructuur up-to-date te houden, proactief te verbeteren en te optimaliseren. Dit laatste heeft ook een positieve invloed op uw IT-budget aangezien het een stuk duurder is in-house mensen aan te werven en op te leiden tot IT-specialisten. Wat u uitspaart op de niet-kernactiviteiten van uw IT-team, kan u investeren in meer business gerelateerde doelen binnen het IT-departement.

Zo ziet u maar, het outsourcen van bepaalde IT-activiteiten aan een Managed Services partner kan uw eigen IT-afdeling naar een hoger professioneel niveau tillen. De Managed Services Provider werkt als een partner samen met uw team om hetzelfde doel te bereiken: een gezonde en succesvolle onderneming.

Bent u nieuwsgierig naar wat Managed Services voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan snel contact met ons op, we lichten u met veel plezier uw mogelijkheden toe.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Managed Services

Schrijf u in op onze nieuwsbrief