Wat zijn managed services en hoe kunnen ze uw IT versterken?

28-jan-2020 14:42:10

Bedrijven automatiseren en digitaliseren steeds vaker hun bedrijfsprocessen. Dit heeft als gevolg dat IT een meer centrale rol speelt in de bedrijfswereld dan vroeger. Van de IT-afdeling wordt immers niet alleen verwacht dat ze werknemers ondersteunen in het uitvoeren van hun taken, denk bijvoorbeeld aan beveiligingsupdates en back-ups, maar dat ze ook meedenken in het realiseren van innovatieve projecten. 

Nu, dit is niet meteen een realistische verwachting voor een intern IT-team. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat iets meer dan de helft van de IT-specialisten in België het erover eens zijn dat zonder de nodige middelen ze die verschillende verwachtingen niet zullen kunnen inlossen. Dat is één van de redenen dat bedrijven steeds vaker kiezen voor managed services uitgevoerd door een externe IT-partner. In deze blog geven we u graag meer informatie over wat managed services juist zijn en waarom het een grote meerwaarde kan betekenen voor uw IT-afdeling.

Managed services uitgelegd

Managed services betekent niets meer dan het geheel of gedeeltelijk uitbesteden van bedrijfsprocessen, zoals het beheer en onderhoud van uw IT-infrastructuur aan een externe partner. Ook wel Managed Services Provider of MSP genoemd. In heel wat gevallen gaat het over tijdrovende taken die uw IT-afdeling op dagelijkse basis moeten uitvoeren zoals het oplossen van IT-problemen waar werknemers vaak hun helpdesk voor contacteren, instaan voor de beveiliging van de IT-infrastructuur, voorzien van de nodige back-ups, het beheren van de virtuele omgeving, enzovoort.

Managed Services IT - Managed Operations

Sommige MSP’s bieden ook aanvullende managed services aan zoals het hosten van datacenters omdat niet alle bedrijven nog willen investeren in een eigen IT-infrastructuur. Zo kan de infrastructuur van de provider bijvoorbeeld gebruikt worden voor bepaalde workloads of tijdens piekmomenten. In dat geval betaalt u enkel voor datgene u verbruikt.

Waarom u best kan opteren voor managed services

U stelt zich nu ongetwijfeld de vraag waarom u het best kan kiezen voor managed services en wat de meerwaarde ervan is. Wel, de voornaamste reden die we u willen meegeven is efficiëntie. Bedenkt u maar eens hoeveel tijd uw IT-team dagelijks nodig heeft voor het uitvoeren van cruciale beveiligingsupdates of verbeteringen in uw systemen. Of hoe belangrijk het is om de nodige back-up voorzieningen op te zetten in geval van disaster recovery, virusinfecties en dataverlies. 

Managed Services IT - Managed Operations

Managed services kan uw IT-specialisten flink ontlasten van deze tijdrovende en repetitieve taken zodat ze zich kunnen focussen op het ondersteunen van en meedenken aan vernieuwingen binnen uw core business. Daarnaast blijft uw gehele IT-infrastructuur gestroomlijnd, beschikbaar en beveiligd met een maximale uptime waardoor u ook flink bespaart op uw IT-uitgaven. Managed Services hanteert immers een proactieve aanpak en voorkomt in heel wat gevallen problemen voor ze zich voordoen. Systemen blijven daardoor optimaal werken en het vermindert onaangename verrassingen in uw IT beduidend. Doen zich wel eventuele problemen voor, dan kan uw MSP dit snel en efficiënt oplossen zodat de impact minimaal is.

Een andere reden waarom bedrijven opteren voor managed services is omdat ze niet beschikken over een gespecialiseerd IT-team of voldoende middelen voorhanden hebben om hun IT-infrastructuur optimaal te beveiligen en te beheren. IT-oplossingen worden immers steeds complexer en interne IT-medewerkers beschikken niet altijd over de juiste kennis van zaken. Een Managed Services Provider heeft alle nodige expertise in huis om uw IT-infrastructuur te onderhouden en te beheren.

Het belang van een tweede opinie

Nu, misschien bent u al een verbintenis aangegaan met een Managed Services Provider, maar bent u niet helemaal overtuigd van de aanpak of is het kostenplaatje niet zo gunstig als u gehoopt had? In dat geval kan u steeds vrijblijvend een andere partner contacteren voor een tweede opinie of om meer informatie in te winnen over een potentiële andere aanpak. Het is immers van groot belang om steeds de best mogelijke oplossing voor uw bedrijf te kiezen. Een tweede opinie kan dan mogelijk meer helderheid brengen.

Wenst u meer te weten over managed services en welke meerwaarde ze kunnen bieden? Lees dan nu onze blog ‘De voordelen van managed services’.

Bent u nieuwsgierig naar de managed services van Core ICT en wat ze voor uw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan snel contact op met ons! We bekijken graag samen met u de verschillende mogelijkheden voor een efficiënte ondersteuning van uw IT.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Managed Services

Schrijf u in op onze nieuwsbrief