Hoe kiezen tussen on-premise en de cloud?

6-aug-2020 16:09:44

De cloud nam de voorbije jaren een steeds prominentere rol in de bedrijfswereld en onze manier van werken. Niet zo verwonderlijk gezien de vele voordelen van cloud computing, maar hoe beslist u als bedrijf om over te schakelen naar de cloud? Wat zijn de verschillen met een on-premise IT-infrastructuur, en welke mogelijkheden zijn er voorhanden? In deze blog geven we u graag wat meer toelichting bij de verschillende cloud-oplossingen en halen we enkele belangrijke aandachtspunten aan waarmee u best rekening houdt bij het kiezen tussen cloud en on-premise IT.

Wat is de cloud?

on-premise - cloud computingWanneer uw bedrijf gebruik maakt van de cloud betekent dit dat een gedeelte of het geheel van uw IT-infrastructuur niet langer meer draait binnen uw kantoorgebouw, maar dat deze aangeleverd wordt door een externe cloud provider. De services die deze provider aanbiedt variëren naargelang de gekozen cloud-oplossing en wat u als bedrijf nodig heeft. Zo kan u bijvoorbeeld gebruik maken van servers, software, opslagruimte en databases aangeleverd door de cloud provider. Afhankelijk van de keuze van uw type cloud betekent dit dat u misschien niet langer meer hoeft in te staan voor de aankoop, onderhoud en beveiliging van uw IT-infrastructuur.

Verschil on-premise, private cloud, public cloud 

Om de juiste keuze te maken tussen on-premise en de cloud is het natuurlijk van essentieel belang om de verschillen, de voor- en nadelen te kennen van alle mogelijkheden. We zetten ze graag even voor u op een rijtje:

On-premise

Maakt u gebruik van een on-premise IT-infrastructuur dan wil dit zeggen dat uw bedrijf zelf instaat voor de aankoop, onderhoud en beveiliging van alle hard- en software. De servers zijn dan ook in eigen beheer. Is het niet mogelijk om uw IT-infrastructuur zelf helemaal te onderhouden, dan kan u steeds de hulp inroepen van een ervaren IT-partner voor bijvoorbeeld managed services

Beantwoord via onze online test enkele vragen en ontvang meteen gepersonaliseerd advies of u al dan niet voordeel kan halen uit de samenwerking met een managed services provider. 

Omdat technologie natuurlijk voortdurend evolueert, net als de noden van uw bedrijf, dient u wel op regelmatige basis nieuwe investeringen te doen om ervoor te zorgen dat uw IT-omgeving steeds functioneel en up-to-date blijft. Het grote voordeel van on-premise is dat uw bedrijf steeds een volledige controle heeft over de gehele IT-infrastructuur

cloud types - on-premise- hybridHet grootste nadeel zijn dan weer de kosten die on-premise met zich meebrengen. Voortdurend updaten en op regelmatige basis nieuwe investeringen doen voor een goed werkende IT-omgeving, hebben immers een impact op uw uitgaven.

Daarnaast is een IT-infrastructuur on-premise niet meteen de meest flexibele keuze wanneer u op zoek bent naar een schaalbare oplossing voor uw IT. U moet bij elke nieuwe investering op voorhand goed inschatten wat de noden van uw bedrijf voor de volgende jaren zullen zijn.

Opteert u voor een private cloud? Dan beheert u nog steeds gedeeltelijk of geheel zelf uw IT-omgeving, maar staat deze in het datacenter van een externe cloud provider. Met deze cloud-oplossing kan u genieten van de voordelen van de cloud zonder gebruik te maken van een gedeelde IT-infrastructuur zoals dat het geval is bij de public cloud. Het is met andere woorden een afzonderlijke cloud-omgeving die enkel opgezet is voor en gebruikt wordt door uw bedrijf, waardoor u zelf nog waakt over de beveiliging en de kwaliteit van deze cloud. De cloud provider kan, in de mate van het mogelijke, de private cloud aanpassen aan de wensen en noden van uw bedrijf. 

Private cloud

Het voordeel van deze cloud, dat het een oplossing is enkel voor uw bedrijf, maakt het tegelijk een nadeel. Qua schaalbaarheid en flexibiliteit is het een verbetering op on-premise, maar de mogelijkheden zijn niet oneindig noch goedkoop.

Toch bestaat er voor deze nadelen ook een oplossing binnen de verschillende vormen van private cloud. Zo is het mogelijk om een shared omgeving van een IT-partner te gebruiken die u dan inzet als een pay-as-you-use model. Zo weet u nog steeds waar uw data staat, maakt u gebruik van een schaalbare omgeving en betaalt u enkel voor datgene wat u gebruikt. Als bijkomend voordeel staan deze IT partners dicht bij hun klanten waardoor de communicatie heel vlot verloopt, wat bij de grote cloud providers zoals bijvoorbeeld Azure, Amazon, en dergelijke niet het geval is.

Public cloud

Bij public cloud zijn de cloud-resources zoals servers, netwerk en opslag steeds eigendom van een externe cloud provider. U huurt met andere woorden cloud services van de provider, die eveneens instaat voor het beheer van de public cloud. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Azure, Amazon en IBM cloud.

In de public cloud maak je gebruik van een gedeelde IT-infrastructuur en ben je zelf geen eigenaar van de hardware. Je betaalt, net zoals andere bedrijven, een maandelijks bedrag aan de cloud provider om gebruik te kunnen maken van de aangeboden services. Dit betekent dat de public cloud niet helemaal op maat gemaakt is, maar dat uw bedrijf wel de kans krijgt om gebruik te maken van allerlei applicaties die anders een te grote investering voor u waren. 

Enkele nadelen van deze cloud zijn dan weer dat het vaak moeilijk is om grote hoeveelheden aan data tegelijk te up- of downloaden, de kost voor een abonnement al snel kan oplopen, door bijvoorbeeld variabele tarieven, en dat u voorzichtig moet zijn met het verwerken van gevoelige data. Dergelijke data moet te allen tijde zo goed mogelijk beveiligd zijn want de public cloud staat niet alleen te uwer beschikking.

Hybrid cloud en multicloud 

hybrid cloud-multicloud

Tot slot bestaan er nog twee andere vormen van cloud computing, namelijk de hybrid cloud en multicloud. Hybrid cloud is een mooie combinatie van on-premise en cloud computing. U bepaalt steeds zelf voor welke onderdelen van uw IT u beroep doet op de cloud en welke gevoeligheden u liever in eigen beheer houdt. Multicloud is dan weer het combineren van allerlei services van verschillende cloud providers

Wenst u meer te weten over hybrid cloud en wat de meerwaarde kan zijn voor uw bedrijf? Download dan hier de IBM whitepaper 'Hybrid cloud: best of all worlds' en lees snel hoofdstuk 1.

Hybrid Cloud download gratis whitepaper

Welke cloud-oplossing voor uw bedrijf?

Nu, we begrijpen heel goed dat het niet eenvoudig is om een keuze te maken tussen deze mogelijkheden. Daarom willen we u graag wat advies en tips geven om uit te zoeken welke cloud-oplossing het meest geschikt is voor uw bedrijf

Helaas is er geen eenduidig antwoord op deze bovenstaande vraag. Er spelen namelijk heel wat verschillende zaken mee in deze beslissing. Enkele aandachtspunten zijn:

 • De wensen, noden, en verwachtingen van uw bedrijf. Het is van essentieel belang dat u deze factoren goed in kaart brengt zodat u de best mogelijke IT-oplossing voor uw bedrijf kiest. U houdt hierbij best rekening met de beveiliging, sector en type van uw bedrijf, het soort data en de meest gebruikte applicaties binnen uw onderneming. 

 • Daarnaast is het belangrijk om de voor- en nadelen van alle mogelijkheden goed tegenover elkaar af te wegen, net als de verschillende cloud providers tegenover elkaar zetten. Er kan immers een groot verschil zijn in prijs, aanbod, beveiliging, juridische overeenkomsten, enzovoort. Deze laatste is bovendien een item dat extra aandacht verdient in uw beslissingsproces.

Geen idee hoe u aan een dergelijke analyse start? Denk dan even na over volgende 10 vragen:

 1. Data lokaal opslaan of op een gecentraliseerde plek? Wat zijn hier de voor- en nadelen?
 2. Wat zijn de maximale capaciteiten van de cloud-oplossingen en wat kost downtime?
 3. Hoe veilig zijn de IT-infrastructuur en services?
 4. Wat wilt u bereiken? Wilt u eerder een kostenbesparing of net investeren en kosten maken?
 5. Heeft u de mogelijkheid en middelen voor een vlotte overstap naar de cloud?
 6. Hoe sterk schat u de groei van uw bedrijf in? Wat is de evolutie van uw bedrijf?
 7. Maakt u vaak gebruik van grote bestanden en grote data volumes?
 8. Wilt u uw werknemers de mogelijkheid geven om op een efficiënte manier op locatie of thuis te werken? Met andere woorden wilt u uw IT-infrastructuur ter beschikking stellen via het internet?
 9. Verzamelt u bedrijfsgevoelige data? Dan moet u zeker rekening houden met de locatie van servers, wetgeving omtrent databescherming, enzovoort.
 10. Hoe staat het met de schaalbaarheid en competentie van uw eigen IT-afdeling? En wat met de workload binnen uw IT-team?

Meer weten over de aandachtspunten bij het overstappen naar de cloud? In dit document vindt u alle belangrijke prioriteiten voor een vlotte overstap.

Tot slot willen we u nog graag meegeven dat een kostenbesparing natuurlijk altijd mooi meegenomen is, maar dat het niet de enige factor mag zijn die meespeelt in uw keuze tussen on-premise en de verschillende cloud-oplossingen. Ga steeds voor de beste oplossing voor uw bedrijf, de oplossing die uw bedrijf nodig heeft om te blijven groeien. Hiervoor is steeds een bewuste afweging nodig.

Hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Dit document gesponsord door IBM geeft je alvast de nodige uitleg over een hybrid multicloud strategie

Heeft u na het lezen van dit artikel en het beantwoorden van de verschillende vragen nood aan professioneel advies? Of bent u op zoek naar een cloud-oplossing op maat van uw bedrijf, maar geen idee welke mogelijkheden het meest geschikt zijn? Neem dan snel contact op met ons! We bekijken graag samen met u de verschillende opties voor uw onderneming.

Hybrid Cloud download gratis whitepaper

Aangeraden artikels

Op basis van cloud computing

Schrijf u in op onze nieuwsbrief