Hoe een IT-assessment helpt bij de keuze voor managed services

31-jan-2020 9:51:50

Managed services kunnen heel wat betekenen voor uw IT-afdeling. Wanneer uw bedrijf gebruik maakt van deze services, kan u uw IT-medewerkers ontlasten van repetitieve taken zoals het uitvoeren van beveiligingsupdates, het updaten van allerlei software, het oplossen van dagelijkse IT-issues gesignaleerd door werknemers, enzovoort. Uw IT-team zal meer tijd kunnen spenderen aan het meedenken bij IT-projecten die meer in lijn liggen met uw core business zonder dat daarbij de dagelijkse werking van uw IT-infrastructuur verwaarloosd wordt.

Nu, om managed services zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de noden van uw bedrijf, is het steeds raadzaam om eerst een IT-assessment van uw IT-afdeling te laten afnemen. In deze blog geven we u graag wat meer uitleg wat zo’n IT-assessment juist omvat en hoe het kan bijdragen tot een geoptimaliseerde IT-afdeling met managed services.

Wat is een IT-assessment?

Een IT-assessment is niets anders dan een uitgebreide beoordeling van alle IT-technische systemen en de algemene werking van de IT-afdeling binnen uw bedrijf. Het eindresultaat van deze IT-assessment is een schriftelijke evaluatie, aangevuld met enkele aanbevelingen en voorstellen om uw IT-afdeling te optimaliseren waar nodig. Het assessment zal immers de sterke én zwakke punten binnen uw IT-afdeling identificeren.

Managed Services IT - Managed Operations - IT assessment

Nu, om te onderzoeken of uw IT-departement en IT-infrastructuur al dan niet naar behoren werkt, is de nodige toegang tot netwerken, faciliteiten en andere informatie essentieel voor een correct assessment.

Enkele belangrijke aspecten die tijdens een IT-assessment onderzocht worden:

  •     Data- en systeembeveiliging
  •     Technologie beheer
  •     Beheer van mobiele toestellen
  •     Netwerk design
  •     Server infrastructuur
  •     Administratief beleid en interne werking
  •     Netwerk software

Uw IT-netwerk is de ruggengraat van uw bedrijf en kan een ernstige struikelblok zijn in verschillende bedrijfsprocessen. Een IT-assessment controleert dan ook de performance van uw netwerk en geeft aanbevelingen op basis van die bevindingen. Daarnaast onderzoekt een IT-assessment ook uw bestaande software. Er wordt nagegaan of uw software voldoet aan de juiste licenties en of er geen illegale kopieën rondgaan. Dit kan immers resulteren in het enorme boetes voor uw bedrijf. 

Natuurlijk is niets zo belangrijk als een sterke beveiliging voor uw bedrijfsdata. Het is dan ook vanzelfsprekend dat data- en systeembeveiliging deel uitmaken van het IT-assessment. Er wordt gecontroleerd of uw beveiligingsinfrastructuur voldoende beschermt tegen dreigingen van buitenaf en de IT-specialist die het assessment uitvoert, zal de nodige voorstellen doen om uw beveiliging verder te optimaliseren waar nodig.

Managed Services IT - Managed Operations - IT Assessment

Tot slot komt bedrijfscontinuïteit aan de beurt. Het is een essentieel onderdeel van uw bedrijfsplan want in noodgevallen moet uw technologie immers in werking blijven. Uw IT-afdeling beschikt dan best over de juiste herstelmethoden en back-upprocedures. Een IT-assessment kan hierbij helpen om een disaster recovery plan op te stellen zodat uw bedrijf steeds optimaal kan blijven werken.

Hoe kan een IT-assessment bijdragen tot een optimale IT-afdeling?

Het onder de loep nemen van uw IT is allemaal goed en wel, maar wat is juist de meerwaarde van zo’n IT-assessment? Wel, om uw IT-afdeling zo goed en efficiënt mogelijk te laten functioneren, moet u op de hoogte zijn van de zaken die goed en minder goed werken, waar er een gebrek te merken is, of wat beter kan. Daarnaast is het ook van groot belang om te weten op welke punten binnen uw IT u het meest risico loopt en wat u eraan kan doen om dat risico te verminderen. 

IT'ers - Managed Services IT - Managed Operations - IT Assessment

De schriftelijke analyse van een IT-assessment geeft u alle informatie die u nodig heeft om aan de slag te gaan met het optimaliseren van uw IT. Zo kan u de volgende stappen ondernemen naar een correct gebruik van alle IT-resources, een verbeterde beveiliging en een verhoogde productiviteit. Uw IT-systemen zijn immers technologieën die u moeten helpen uw bedrijfsdoelstellingen te bereiken. Een dergelijk assessment kan uw bedrijf dan ook helpen om te kijken of uw IT-afdeling voldoet aan de juiste richtlijnen en best practices.

Heeft u interesse voor het afnemen van managed services bij een externe provider, maar wenst u allereerst een uitvoerige analyse van uw IT-infrastructuur? Vraag dan nu snel vrijblijvend uw IT-assessment aan. We nemen uw IT-afdeling grondig onder de loep en bekijken samen met u de verschillende mogelijkheden inzake managed services.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Managed Services

Schrijf u in op onze nieuwsbrief