Edge computing en het Internet of Things (IoT): een wereld vol mogelijkheden

7-aug-2019 13:19:17

Het Internet of Things of IoT heeft een enorme impact op onze levensstijl. Van de manier waarop we reageren tot de manier waarop we ons zelf gedragen. Denk maar aan air conditioners die we met onze smartphone kunnen besturen tot Smart Cars die ons onmiddellijk de kortst mogelijke route kunnen geven. Of onze Smart Watch die onze dagelijkse activiteiten monitort en in een visueel rapport giet.

Wat is het IoT?

InternetOfThings

IoT is een gigantisch netwerk van verbonden apparaten. Deze apparaten verzamelen allerlei gegevens met behulp van verschillende sensoren. Deze sensoren kan u tegenwoordig overal in terug vinden: auto’s, mobiele telefoons, elektrische apparaten, verkeerslichten,.. kortom bijna in alle apparatuur die we dagelijks tegenkomen zitten er wel één of meerdere sensoren ingebouwd die bepaalde data capteren.

Deze intelligente apparatuur kan dankzij hun eigen netwerk deze gegevens delen en deze kunnen sterk verschillen. Zo kan er info doorgestuurd worden van hoe u bv. uw auto gebruikt (herkennen van bepaalde patronen, ed.) of over de omgeving om hen heen (zoals een file of weersomstandigheden). Het internet is wat al deze objecten met elkaar verbindt en waardoor ze met elkaar kunnen communiceren. Al deze data die binnenkomt wordt verwerkt en geanalyseerd om inzichten uit te halen waardoor nadien automatisch acties ondernomen kunnen worden. Zo is de optie ‘lane assist’ in een wagen een mooi voorbeeld hiervan, en geeft u een indicatie of er veilig van rijstrook gewisseld kan worden.

smart cars iot edge computingVoor bedrijven betekent dit een grote meerwaarde omdat verschillende processen in de organisatie geoptimaliseerd en geautomatiseerd kunnen worden.

Efficiëntie, real time informatie, minder kosten, snellere oplossingen, ... geven elk bedrijf en toepassingen die ze gebruiken/ontwikkelen een enorme boost.

Uitdagingen van IoT

Maar niets loopt van een leien dakje en uiteraard komt het Internet of Things ook voor een aantal uitdagingen te staan.

Één van deze uitdagingen is tijd. Als de apparatuur enkel ontworpen is om gegevens te verzamelen, kunnen deze gegevens op een normaal tempo naar de cloud gestuurd worden. Maar als er een snel, realtime antwoord verwacht wordt of er moeten beslissingen razendsnel genomen worden, mag er geen vertraging op de analyse van de gegevens zitten.

Een andere uitdaging is de veiligheid. Niet alle bedrijven willen hun bedrijfsgevoelige informatie in de cloud opslaan. Ook verplichten bepaalde wetgevingen bedrijven om de data binnen het eigen netwerk te houden.

Edge computing kan voor deze twee pijnpunten, tijd en veiligheid, een duurzame en betrouwbare oplossing bieden. Maar wat is dat eigenlijk, edge computing?

Edge computing

EdgeComputingEdge computing zorgt voor een grote revolutie bij hoe bedrijven hun verzamelde informatie opslaan en gebruiken. Want bij edge computing wordt (een deel van) de data die geproduceerd wordt door IoT-apparaten, zo dicht mogelijk bij de bron van de gegevens in een soort van 'mini-datacenter'  opgeslagen en verwerkt. De rekenkracht die daarvoor in de cloud gezocht werd, wordt nu verplaatst naar de edge.

In plaats van deze data over langere routes naar datacenters of de cloud te sturen wordt deze data naar een edge server gestuurd. Op deze manier wordt de reactietijd enorm ingekort. Door de edge server wordt de data in realtime verwerkt op de egde. Hierdoor krijgt de snelheid een enorme boost en biedt edge computing een antwoord op de eerste uitdaging, tijd, van IoT.

Ook veiligheid wordt via edge computing steeds gegarandeerd. Door de (gevoelige) data binnen het eigen systeem te houden en niet naar de cloud te sturen wordt er met edge computing extra ingezet op veiligheid.

Bedrijven zijn  op zoek naar duurzame oplossingen. Zeker omdat we weten dat de cloud ook zijn limieten heeft. Denk maar aan latency (reactiesnelheid), bandbreedte (de hoeveelheid data die tegelijkertijd vervoerd kan worden) en veiligheid. Ook de toegankelijkheid (offline werken) heeft bepaalde beperkingen.

Zoals we merken biedt edge computing heel wat voordelen, zowel ten opzichte van de cloud als de datacenters.

Heel wat sectoren, zoals de financiële sector, gaming industrie, gezondheidszorg, retail, etc. zijn effectief op zoek naar een oplossing hiervoor omdat ze een goede, snelle en veilige klantenervaring willen aanbieden.

video surveillance iot edge computingRecente voorbeelden tonen aan dat vele bedrijven de weg naar edge computing gevonden hebben. Tankstations, hotels, winkels, etc maken hier reeds gebruik van voor videosurveillance. Maar ook andere toepassingen zoals ‘liften’, ‘airconditioning’ en ‘verlichting’ vinden steeds vaker de weg naar de edge!

Komen deze problemen u bekend voor en bent u op zoek naar een oplossing? Dat stellen we u Lenovo’s ThinkEdge SE450 voor. Een krachtige en compacte edge server die gebouwd is om de meestvoorkomende pijnpunten uit verschillende sectoren op te lossen.

Kom alles te weten over hoe deze nieuwste server u kan helpen bij edge computing zodat ook u een goede, snelle én veilige ervaring aan uw klanten kan aanbieden.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Lenovo

Schrijf u in op onze nieuwsbrief