Hybrid cloud: wat is het en waarom er gebruik van maken?

6-aug-2020 16:09:42

De laatste jaren maken verschillende bedrijven de keuze om hun IT-infrastructuur over te brengen naar een cloud-omgeving, wat hen meer schaalbaarheid en flexibiliteit oplevert. Nu hoort er wel een belangrijke kanttekening bij een dergelijke migratie naar cloud computing, namelijk: niet alle toepassingen zijn geschikt voor de cloud. Cloud computing biedt enkel meerwaarde wanneer applicaties en data zich op de juiste plek bevinden, of dat nu on-premise, in een private of public cloud is.

De oplossing voor het dilemma waar bedrijven voorstaan, on-premise of een specifieke cloud-omgeving, ligt in een derde optie: de hybrid cloud. In deze blog leggen we uit wat deze cloud-oplossing juist omvat en waarom het van onschatbare waarde kan zijn voor uw onderneming.

Hybrid cloud uitgelegd

hybrid cloud uitgelegdKort en krachtig gezegd: hybrid cloud is the best of all worlds. Concreet is het een combinatie van on-premise of een private cloud verbonden met een public cloud. Met andere woorden een deel van de data en applicaties is actief in uw eigen datacenter of op een private cloud, het andere deel draait op een public cloud.

Door data en toepassingen op de juiste manier in te zetten op een combinatie van platformen, kan uw bedrijf voordeel halen uit de kwaliteiten die cloud computing te bieden heeft. En dat zonder de betrouwbaarheid en veiligheid van kritieke apps in gevaar te brengen.

Ontdek in onderstaande video hoe hybrid cloud precies werkt aan de hand van enkele voorbeelden, en key features.

 

Keuze welke applicaties op welk platform

Er wordt te vaak gedacht dat hybrid cloud te complex is om te beheren door de combinatie van platformen, maar dat hoeft niet het geval te zijn voor uw onderneming. Wanneer u op voorhand goed nadenkt over welke applicaties en data geschikt zijn voor de cloud en welke beter in eigen datacenters blijven, kan u uw hybrid IT-infrastructuur makkelijk beheren. Hierbij houdt u best rekening met volgende zaken:

  • Gebruikt de app gevoelige data? Met andere woorden factoren die te maken hebben met privacy van data.
  • Juridische aspecten. Dit betreft niet alleen wetgeving binnen België, maar ook Europese en internationale wetgeving omtrent persoonsgegevens, aansprakelijkheid en dergelijke.
  • Technische factoren
applicaties-hybrid cloud-capaciteit

Sommige workloads zijn ook beter geschikt voor een on-premise IT-infrastructuur, zoals bijvoorbeeld print servers of active directories, terwijl andere applicaties meer voordeel halen uit de flexibiliteit van een cloud-omgeving. Zo brengen bedrijven vaak hun office applicaties of e-mail toepassingen als een van de eerste zaken naar de public cloud. Bedrijfskritische toepassingen of applicaties die gevoelige data verwerken, horen dan weer beter thuis in een private cloud of on-premise. Hoe dan ook blijft on-premise een cruciale rol spelen, zelfs als er wordt overgeschakeld naar een hybrid cloud oplossing.

Een verkeerde keuze bij het overzetten van applicaties naar de cloud, kan leiden tot een verlies van productiviteit, hogere kosten, slechtere prestaties en nodeloze complexe integraties.

Wanneer u gebruik wil maken van hybrid cloud is de stelregel dus steeds: laat applicaties en data draaien op het platform waar ze het best tot hun recht komen op basis van snelheid, kosten, werkbaarheid, enzovoort.

Cloudbursting

Een belangrijke motivatie voor bedrijven om naar een hybrid cloud over te schakelen is cloudbursting. Soms wordt een applicatie of toepassingen gerund op een private cloud tot deze overbelast raakt, vaak in piekmomenten. In dit geval kan de public cloud dan bijspringen om de extra workload op te vangen. Denkt u bijvoorbeeld aan de kerstperiode of andere momenten wanneer sales een absoluut hoogtepunt bereikt. 

Bedrijven kunnen in dit geval dus voordeel halen uit de lage vaste kosten van hun private cloud, maar wel upscalen wanneer dat nodig is, zonder alle andere applicaties met gevoelige data ook te moeten migreren naar de public cloud.

Nog enkele aandachtspunten bij de keuze voor cloud

  • Bent u niet zeker van een volledige overstap naar de cloud? Dan is de hybrid cloud een mooi alternatief. Het biedt bedrijven de kans om na te gaan welke gevolgen de cloud heeft op bepaalde bedrijfsprocessen en hoe het zit met de veiligheid van bepaalde data en toepassingen, zonder daadwerkelijk grote risico’s te lopen.
  • Een goede verbinding tussen uw on-premise IT-infrastructuur of private cloud enerzijds en de public cloud anderzijds is steeds van essentieel belang. De werking van de gehele IT-infrastructuur moet immers niet alleen veilig en efficiënt zijn, medewerkers mogen ook niet merken in welke omgeving ze aan het werk zijn. Beide platformen moeten naadloos op elkaar aansluiten.

Nieuwsgierig naar wat hybrid cloud voor uw bedrijf kan betekenen, maar geen idee hoe eraan te beginnen? Neem dan zeker contact met ons op! Core ICT kan u helpen met het maken van een doordachte keuze zodat u optimaal kan profiteren van de voordelen van uw hybrid cloud omgeving.

Hybrid Cloud download gratis whitepaper

Aangeraden artikels

Op basis van IBM

Schrijf u in op onze nieuwsbrief