Hybrid cloud: de voordelen en uitdagingen

6-aug-2020 16:09:40

Bedrijven zijn steeds op zoek naar de meest efficiënte systemen en tools om hun bedrijfsprocessen zo goed mogelijk uit te voeren, en dat zonder hun kans op een succesvolle toekomst uit het oog te verliezen. Dergelijke systemen moeten dus niet alleen voldoen aan de huidige noden van een bedrijf, maar ook rekening houden met voortdurende veranderingen in de toekomst.

Nu, de komst van cloud computing heeft al heel wat kopzorgen het hoofd geboden, maar het gebruik van een volledig cloud-based IT-infrastructuur dekt helaas niet de hele lading. Hybrid cloud, de combinatie van een on-premise IT-infrastructuur of een private cloud met een public cloud, doet dit wel goed.

Om u een zo accuraat mogelijk beeld te schetsen van hybrid cloud, sommen we graag de belangrijkste voordelen en uitdagingen van deze ‘best of all worlds’-oplossingen op. Zo weet u meteen wat u mag verwachten wanneer u een overstap naar de hybrid cloud overweegt.

voordelen-hybride cloud

De voordelen van hybrid cloud

Omdat hybrid cloud het beste van verschillende on-premise en cloud-oplossingen combineert, heeft het heel wat interessante voordelen te bieden. We sommen de belangrijkste even voor u op:

Schaalbaarheid

Schaalbaarheid is, samen met flexibiliteit, het belangrijkste en meest interessante voordeel van de hybrid cloud. Het laat u toe zonder enig probleem applicaties en cloud-services te up of down scalen wanneer uw bedrijf daar de nood voor heeft. Zware investeringen in hard- of software zijn dan ook verleden tijd. U schaalt de nodige capaciteit en tools naarmate de nood. U kan dus precies bepalen waar de schaalbaarheid nodig is en gebruik maken van ongelimiteerde resources.

Flexibiliteit

Schaalbaarheid en flexibiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer het gaat over de mogelijkheden van de hybrid cloud. Flexibiliteit heeft niet alleen te maken met de toegang tot heel wat resources en mogelijkheid tot schalen, maar ook met de mogelijkheid tot het kiezen van de juiste oplossing voor bepaalde data. Elke oplossing, cloud of on-premise, heeft voordelen waarvan u gebruik kan maken binnen de hybrid cloud. U heeft de vrijheid om zelf te bepalen wat u juist waar plaatst, en welke resources u aanspreekt.

Betrouwbaarheid opslag

Heel wat bedrijven maken de fout om al hun data en applicaties in de public cloud te bewaren. Helaas is dit niet meteen een best practice, zeker niet wanneer u beschikt over een massa gevoelige bedrijfsdata. Hybrid cloud biedt u net de mogelijkheid om zorgvuldig uw data te bewaren daar waar het meest geschikt is.

Zo kan u perfect applicaties voor dagelijks gebruik onderbrengen in uw publieke cloud en bedrijfsgevoelige middelen on-premise of in een private cloud opslaan. Zo heeft u nog steeds toegang tot deze data, maar loopt u minder het risico op cybercriminaliteit via het internet.

Cloud bursting als oplossing voor piekmomenten

De hybrid cloud biedt ook een oplossing voor extra rekenkracht en capaciteit wanneer de private cloud of on-premise infrastructuur tegen de limieten aanloopt op piekmomenten. Dit fenomeen heet cloud bursting en houdt in dat de public cloud onmiddellijk ingezet kan worden om bij te springen wanneer nodig. Dit zorgt ervoor dat u geen zware investeringen moet doen voor hardware die u maar af en toe nodig heeft.

Mogelijkheid tot een geleidelijke overstap

Het is niet altijd evident voor bedrijven om over te stappen naar cloud computing. Hybrid cloud kan ook hier een meerwaarde betekenen omdat een migratie naar de cloud geleidelijk aan kan gebeuren. Zo kan u ervoor kiezen om de overstap van uw IT-infrastructuur op te delen in verschillende fases van implementatie

Kostenefficiënt

Met de hybrid cloud betaalt u enkel voor de cloud services waar u gebruik van maakt en het vermogen dat u nodig heeft. Bovendien hoeft u zelf geen zware investeringen te doen om uw IT-infrastructuur schaalbaar en flexibel te maken.

Goede oplossing voor back-up en recovery

Disaster recovery en het maken van de nodige back-ups is eveneens een sterk punt van de hybrid cloud. Zo beschikt u zowel over een back-up on-premise als in de cloud waardoor u steeds kan terugvallen op één van beiden. Bovendien zorgt de hybrid cloud voor een snelle recovery door de gesofisticeerde deduplicatie en data compressie mechanismen

Deduplicatie van data is het ontdoen van meerdere versies van bepaalde gegevens om zo de hoeveelheid opgeslagen data te beperken. Data compressie betekent dan weer het comprimeren van uw data om zo weinig mogelijk opslagruimte te verbruiken.

Wenst u meer te weten over de verschillende voordelen van een hybrid cloud-omgeving? Download dan zeker hier de IBM whitepaper ‘Hybrid cloud: the best of all worlds’. In hoofdstuk 2 worden de belangrijkste voordelen van deze cloud-oplossing toegelicht zodat u een helder beeld krijgt van de meerwaarde van hybrid cloud voor uw bedrijf.

Hybrid Cloud voordelen download gratis gids

De uitdagingen omtrent hybrid cloud

Complexiteit IT-infrastructuur

Bedrijven gebruiken vaak IT-oplossingen van verschillende leveranciers voor de ondersteuning van hun IT-omgeving. Dit maakt het opzetten van een hybrid cloud vaak een stuk complexer, maar met de juiste ondersteuning van een ervaren IT-bedrijf kan dit in goede banen geleid worden.

Kostenbeheer 

Niet alleen moeten de kosten van de cloud steeds goed gecontroleerd worden, het opzetten van een hybrid cloud kan wel wat budget vergen bijvoorbeeld omdat alle te migreren applicaties en data ondersteund moeten worden door tal van services op vlak van performance en beveiliging. Gelukkig haalt u ook financieel rendement uit de migratie naar de hybrid cloud door stevige besparingen in bijvoorbeeld de aankoop van nieuwe hardware.

Integratie van verschillende systemen

Integratie-hybrid cloud

Omdat hybrid cloud een combinatie is van verschillende systemen en cloud-oplossingen moet u steeds een oogje in het zeil houden dat alle betrokken systemen goed met elkaar communiceren en compatibel zijn. Om de complexiteit van een dergelijke integratie het hoofd te bieden kan u steeds beroep doen op een de expertise van een extern IT-bedrijf

Wenst u graag meer informatie over hybrid cloud en wat het voor uw bedrijf kan betekenen? Download dan nu onze whitepaper. U komt er meer te weten over cloud computing, de verschillen met andere cloud-oplossingen, welke meerwaarde het kan bieden binnen uw onderneming en hoe u zich het best kan voorbereiden op een overstap naar een hybrid cloud.

Download de whitepaper

Aangeraden artikels

Op basis van cloud computing

Schrijf u in op onze nieuwsbrief