Hoe de complexiteit van uw IT-infrastructuur verminderen

27-sep-2019 16:15:48

Complexe IT-infrastructuren kosten bedrijven niet alleen handenvol geld en kostbare tijd, maar belemmeren een efficiënte en moderne manier van werken. Gelukkig staat de technologie niet stil en worden er steeds nieuwe tools ontwikkeld om bedrijven van de juiste middelen te voorzien. In deze blog leggen we kort de pijnpunten van een complexe IT-infrastructuur bloot en vertellen we u graag welke mogelijkheden er zijn om uw complexe IT-infrastructuur te vereenvoudigen.

Oorzaken van complexe IT-infrastructuren

Elke IT-infrastructuur bestaat uit opslagsystemen, servers, netwerken, software en beveiliging, managementsystemen en toestellen voor de eindgebruiker zoals desktop, laptop, tablet, enzovoort. Om op een efficiënte manier te kunnen werken, moeten deze onderdelen goed met elkaar in contact staan en probleemloos samenwerken. Toch zien we bij zeer veel bedrijven dat deze goede samenwerking in de bestaande IT-infrastructuur ontbreekt, of waarvan het volledige potentieel niet wordt benut. Hierbij zijn er verschillende zaken die terugkeren en vaak ook aan de basis liggen, met uiteindelijk een té complexe IT-infrastructuur als gevolg:

  • Legacy IT-systemen

Met legacy IT bedoelen we IT-infrastructuren die werken op verouderde systemen, systemen die niet meer voldoen aan de huidige normen. Niet alleen gaan deze systemen bijzonder langzaam, ze zijn ook niet meer compatibel moderne technologieën. Bedrijven willen bovendien steeds meer tools en applicaties om hun taken sneller en efficiënter uit te voeren. Door de afzonderlijke opslag, netwerken en servers bij legacy IT-infrastructuren is dit vaak een erg ingewikkelde opdracht. 

  • Schaalbaarheid en mobiel werken
IT-Storage-Service-1

Schaalbaarheid is een zeer belangrijk aspect binnen een moderne IT-infrastructuur. Ondernemingen veranderen voortdurend en dat heeft gevolgen op de werklast. Waar ze vroeger louter verbonden waren met een vaste IT-infrastructuur die hen veel kostte, willen bedrijven nu flexibiliteit. Dit betekent ook een steeds groeiende vraag naar IT-middelen die meegroeien in de toekomst.

Daarbij hoort ook de mogelijkheid om mobiel te werken, iets waar steeds meer medewerkers graag van gebruikmaken. Om dit te kunnen realiseren moeten verschillende IT-systemen op een veilige manier met elkaar verbonden worden om geen data of andere belangrijke informatie prijs te geven.

  • Hardware in verschillende silo’s

Indien u nog steeds werkt met een traditionele IT-infrastructuur, zal u dit probleem zeker herkennen. De verschillende hardware-componenten worden in dit geval in aparte silo’s geplaatst met elk een eigen managementsoftware die vaak ook bij meer dan één leverancier besteld wordt. Dit maakt uw IT-infrastructuur niet alleen complex en onsamenhangend maar ook een stuk duurder.

Het belang van virtualisatie

Het spreekt voor zich dat een dergelijke complexe IT-infrastructuur een negatieve impact heeft op de efficiëntie en mogelijk ook de toekomst van uw bedrijf. Gelukkig kan u gebruik maken van moderne technieken zoals virtualisatie om uw IT-infrastructuur te vereenvoudigen. Virtualisatie wordt steeds vaker gebruikt in de IT-sector en met goede reden. Het zorgt immers voor het doorbreken van de fysieke beperkingen van een traditionele IT-infrastructuur, namelijk één besturingssysteem per computer draaien. Met virtualisatiesoftware kan u meerdere besturingssystemen en applicaties laten draaien. Hoe? Door eenvoudig een virtuele laag op de server te zetten die dienst doet als buffer tussen de IT-infrastructuur enerzijds en de applicaties anderzijds.

Er bestaan verschillende vormen van visualisatie: server visualisatie, desktop visualisatie, storage visualisatie en applicatie virtualisatie.

Cloud computing en hyperconverged infrastructure

Nu, virtualisatie wordt vaak in één adem genoemd met de cloud en hyperconverged infrastructure. Het zijn echter geen synoniemen voor elkaar, eerder innovatieve IT-oplossingen die gebruik maken van virtualisatiesoftware en zo uw IT-infrastructuur minder complex kunnen maken.

Hyper-Converged-infrastructuur

Cloud computing biedt een efficiënte oplossing voor het verminderen van complexe IT-infrastructuren. Het geeft bedrijven de nodige flexibiliteit om in te spelen op de steeds veranderlijke noden zoals mobiel werken en een schaalbare IT-infrastructuur. Legacy IT-ontwerp wordt door de cloud ook meteen van de kaart geveegd doordat de IT-infrastructuur zich niet meer in het bedrijf bevindt, maar aangeleverd wordt door een externe cloud provider die instaat voor onderhoud, beveiliging en het updaten.

Hyperconverged infrastructure vermindert dan weer op een geheel andere manier de complexiteit van uw IT-infrastructuur. Het verbetert namelijk de compatibiliteit tussen rekenkracht, opslag en netwerk door ze in één gezamenlijke unit of silo te plaatsen. De hypervisor of hyper kan de hardware dan verdelen tot virtuele servers, switches en storages. Zo worden beheer, implementatie en schaling van alle resources gestroomlijnd wat resulteert in een vereenvoudigde, maar efficiënte IT-infrastructuur.

Wenst u meer te weten over hoe virtualisatie uw IT-infrastructuur kan optimaliseren en vereenvoudigen? Neem dan snel contact op met ons. We adviseren u graag over de meest geschikte oplossing voor uw IT.

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief