Hoe cloud computing en on-premise elkaar kunnen versterken

1-mrt-2019 12:30:50

On-premise of cloud computing? Heel wat bedrijven raken er maar niet uit welke toepassing voor hen het meest geschikte is. Beide systemen hebben dan ook elk heel wat voordelen en nadelen waarmee rekening gehouden moet worden. De belangrijkste aspecten waar bedrijven zich het meest zorgen over maken zijn het kostenplaatje, de wendbaarheid van het systeem en de veiligheid van hun data. Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook de hybrid cloud, een derde optie die het mogelijk maakt cloud computing te combineren met een on-premise oplossing.

On-premise

Met de on-premise optie is alle software en hardware in handen van uw bedrijf. U bent dan ook zelf volledig verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud ervan. Heel wat bedrijven kiezen voor deze on-premise oplossing omdat ze dan steeds controle hebben over hun IT-infrastructuur en vertrouwelijke gegevens. Ze vertrouwen het internet en de bijhorende cloud computing niet om hun gevoelige data mee te behandelen. Dat gevoel van veiligheid geldt ook voor het aankopen van de nodige licenties voor de gebruikte software, wat ook onder de verantwoordelijk van het bedrijf valt. Wanneer u kiest voor deze on-premise toepassing, kiest u ook zelf wanneer welke upgrades en aanpassingen uitgevoerd moeten worden. Controle en veiligheid zijn hier dus zeer belangrijk. 

on premise-cloud computing - data - datacenter

Nu, het is niet allemaal rozegeur en maneschijn: er zijn ook enkele duidelijke nadelen verbonden aan de on-premise oplossing. Die volledige controle over uw infrastructuur en veiligheid van vertrouwelijke data is natuurlijk niet gratis. U draagt immers zelf alle kosten voor het beheer en onderhoud van zowel de hardware als software, IT-werknemers, enzovoort. Daarnaast bent u met een on-premise toepassing niet afhankelijk van het internet, wat zowel een voordeel als nadeel is. Uw medewerkers zullen geen problemen ervaren tijdens het werken wanneer de internetverbinding het even laat afweten, maar ze kunnen enkel op de werkvloer aan de nodige informatie. Een belangrijk nadeel als we even denken aan de stijgende vraag naar thuiswerken of op locatie kunnen werken.

Cloud computing

Bij cloud computing staat uw gehele IT-infrastructuur niet meer in uw eigen bedrijf, maar worden alle services waaronder servers, software, databases en opslag aangeleverd door een externe cloud provider. Ook het beheer en onderhoud van uw resources vallen onder de verantwoordelijkheid van de externe host. U kan zich wel inbeelden dat dergelijke uitbesteding een grote impact heeft op uw uitgaven. Kiest u voor cloud computing dan betaalt u enkel voor de resources waar u gebruik van maakt. Door het gunstige kostenplaatje en het uitbesteden van beheer en onderhoud is deze cloud oplossing zeer populair.

cloud computing-hybrid-on premise

Andere belangrijke voordelen van werken met een public cloud is de flexibiliteit en schaalbaarheid. U kan als bedrijf steeds up- en downscaling naargelang de groei van uw bedrijf en het afwisselende gebruik van bepaalde software. Heeft u nood aan nieuwe features, dan zorgt de cloud provider daar direct voor. De nieuwe software is dan ook onmiddellijk beschikbaar voor uw medewerkers.

Waar veiligheid en controle bij on-premise de grote voordelen zijn, zijn ze bij cloud computing de grootste nadelen. Bedrijfsgevoelige informatie alsook vertrouwelijke gegevens van bijvoorbeeld medewerkers en klanten vallen nog steeds moeilijk te rijmen met de publieke aard van cloud computing. Het internet is heel handig en efficiënt, maar het schrikt tegelijk nog af vanwege privacy issues en veiligheidsproblemen.

Hybrid cloud, het beste van beiden

U leest het dus, beide systemen zijn gunstig op bepaalde vlakken en minder geschikt op andere vlakken. Nu, wie zegt dat u een keuze moet maken tussen beiden? Met hybrid cloud computing kan u beide systemen met elkaar verbinden en versterken. Uw gegevens en applicaties kunnen perfect verplaatst worden tussen een on-premise systeem en een public cloud. U beslist zelf welke oplossing u gebruikt voor welke toepassingen en gegevens. Dit zorgt voor veel meer flexibiliteit en implementatie opties. Met de hybrid cloud kan u bijvoorbeeld data en activiteiten van gevoelige aard laten draaien op een on-premise infrastructuur. Voor applicaties die minder strenge veiligheidsnormen vereisen, maar wel te allen tijde en overal beschikbaar moeten kunnen zijn, gebruikt u dan best een public cloud oplossing.

Hybrid cloud combineert on-premise met cloud computing zodat ze elkaar versterken in plaats van te concurreren met elkaar. Het brengt beide systemen in balans en vormt één kostenefficiënt, veilig en flexibel geheel voor al uw data en applicaties.

Wil u weten welke oplossing of combinatie van oplossingen voor uw bedrijf het meest geschikt is? Neem snel contact met ons op en wij staan u graag bij met het nodige advies.

Aangeraden artikels

Op basis van Diensten

Schrijf u in op onze nieuwsbrief