Nutanix’ Xi Leap en elastische DR met Nutanix clusters op AWS

Mieke Van Deun
22-mrt-2022 15:27:38

Een competitief sterk bedrijf beschikt over een flexibele en moderne IT omgeving. Disaster Recovery is hier een belangrijk onderdeel van. In de laatste blogpost van onze blogreeks stonden we stil bij de evolutie naar Disaster Recovery as-a-Service.

In deze blogpost leggen we de link naar Xi Leap van Nutanix. Nutanix is een belangrijke speler op vlak van vernieuwende technologische oplossingen en kan dus niet ontbreken in dit verhaal. Op het einde van deze blogpost maken we u dan ook graag wegwijs in de elastische Disaster Recovery van Nutanix Clusters op AWS.

Xi Leap

Xi Leap is de cloud-gebaseerde Disaster Recovery as-a-Service oplossing van Nutanix. Bij de ontwikkeling van deze oplossing ging Nutanix er, als pioneer op vlak van HCI, vanuit dat een DR-oplossing aan drie eigenschappen moet voldoen. Disaster Recovery moet:

 1. uw gegevens beschermen
 2. het mogelijk maken om op regelmatige basis (en automatisch) een failover uit te voeren
 3. de mogelijkheid bieden uw recovery plan eenvoudig uit te testen

Het is echter niet altijd makkelijk om van een traditionele Disaster Recovery over te stappen naar een Disaster Recovery as-a-Service model. Het is een complex proces om de workloads tussen het datacenter en de public cloud te migreren.

Xi Leap brengt hier verandering in. Met de Xi leap kan u een schaalbare, flexibele en volledig geïntegreerde publieke omgeving opzetten voor uw datacenter. Voordelen hiervan zijn onder meer dat u niet langer een eigen datacenter moet onderhouden voor uw Disaster Recovery oplossing. Xi Leap kan gebruikt worden tussen twee fysieke Nutanix Clusters, maar ook voor Disaster Recovery in de cloud. Nutanix Prism is de interface van Nutanix waar je clusters, failovers, recovery plans en failover tests kan beheren. Hierdoor kan je virtuele machines groeperen per applicatie, zodat je per applicatie een failover plan kan opstellen. Dit zorgt voor een minimale downtime waardoor u aanzienlijk kan besparen op de onoorziene kosten die zulke downtimes met zich meebrengen.

Door gebruik te maken van hetzelfde platform zowel on-premise als in de recovery site, zorgt Xi leap ervoor dat het verschil in beleid, netwerk en communicatie niet langer voor extra complexiteit zorgt.

Waarom kiezen voor Xi Leap?

- Ingebouwde Disaster Recovery

 • Dankzij Xi Leap kan u uw omgevingen (Cloud, Disaster Recovery Site, privately hosted) eenvoudig beheren en laten samenwerken. Hierdoor zorgt u ervoor dat uw VM’s volledig beschermd zijn.

- Onmiddellijke toegang via Nutanix Prism

 • Het opzetten van een DR-oplossing was nog nooit zo makkelijk! Het enige wat u moet doen is de Xi Leap DR service inschakelen en beheren vanuit Prism (de interface die u gebruikt om uw Nutanix clusters te beheren). Het laat u toe uw omgeving heel makkelijk af te stemmen op uw eigen noden. Met Xi Leap kan u uw VM’s efficiënt indelen en de regels rond uw beschermingsbeleid en uw herstelplannen personaliseren naargelang uw eigen bedrijfsbehoeften. Daarnaast kan u ook makkelijk geplande of ongeplande failovers en DR-tests uitvoeren. Hier hebt u zelfs maar één muisklik voor nodig!

- Gecentraliseerd DR-beheer

 • Nutanix Prism maakt het mogelijk om vanuit één applicatie alle Disaster Recovery activiteiten uit te voeren voor alle locaties

- Ongestoord uw DR-plan testen en verbeteren

 • Xi Leap laat het toe om uw DR plan te testen, zonder dat uw primaire omgeving verstoord wordt. Zo kan u op regelmatige basis onderzoeken of uw bedrijf voorbereid is op een storing en of uw DR voldoet aan de regelgeving.

- Geautomatiseerde failover en failback

 • Deze Nutanix oplossing heeft het proces van Disaster Recovery geautomatiseerd. Failover en failback processen kunnen hierdoor betrouwbaar worden uitgevoerd.
 • Het is niet langer nodig om volledige failovers uit te voeren. Een gedeeltelijke failover van applicaties is ook mogelijk. Dit is erg handig tijdens het onderhoud van de servers of tijdens rackstoringen.

- End-to-end beveiliging

 • Xi Leap zorgt voor een uitgebreide beveiliging van uw organisatie. Dit doet het door uw workloads volledig af te schermen en te isoleren tegen aanvallen en diefstallen. Daarnaast maakt het gebruik van specifieke beveiligingssleutels en crypto-standaarden.

Elastische Disaster Recovery met Nutanix Clusters op AWS

Nutanix Prism en Acropolis vormen samen het Hybrid en Multicloud Platform van Nutanix dat het beheer van uw applicaties en uw infrastructuur enorm vereenvoudigt. Het verenigt alle private en public clouds en functioneert voor de gebruiker als één cloud.

De nood aan een extra fysieke disaster recovery site vervalt, doordat de public cloud als disaster recovery site of als backup site wordt gebruikt. De ingebouwde netwerkintegratie zorgt ervoor dat u uw cruciale workloads makkelijk en zonder problemen kan verplaatsen. Dankzij Prism en Acropolis bewaart u uw data dus op meerdere geografische plaatsen. Hierdoor is er altijd een backup beschikbaar, zelfs wanneer één van de cloud data centers niet toegankelijk is.

Elastic DR: financieel voordelige kosten efficiëntie

Waar doelt ‘Elastische Disaster Recovery’ dan op? Nutanix Cloud Clusters die draaien op AWS kunnen de kosten drukken van een extra fysieke disaster recovery site, die volledig naast uw primaire omgeving draait. U kan er namelijk voor kiezen om uw clusters te laten slapen (functie: hibernate) en opnieuw op te starten (resume) ofwel de clusters te laten krimpen en groeien wanneer nodig.

Wanneer u de clusters laat slapen, kan u dus besparen op uw cloud uitgaven. U betaalt namelijk enkel wanneer uw cluster in gebruik is en enkel voor datgene wat u effectief in beslag neemt. U kunt uw cloudfuncties dus stoppen wanneer u ze niet nodig hebt en weer opstarten wanneer u ze wel nodig hebt. Daarnaast kan u de cluster laten krimpen of laten groeien indien gewenst. In dit laatste geval draait de cluster non-stop, maar houdt u deze zo klein mogelijk. Deze bevat bijvoorbeeld enkel een replicatie van uw data. Wanneer u een disaster recovery test wilt uitvoeren hebt u meer ruimte nodig en kan u dan uw cluster vergroten. Dankzij de Elastic DR, betaalt u enkel voor de extra ruimte die u op dat moment in beslag neemt.


Hoe zit het met het kostenplaatje van deze elastische DR oplossing? De elasticiteit van deze oplossing zit hem net in het financiële aspect. U kan uw Cloud omgeving namelijk volledig afstemmen op uw eigen noden en kan dus kiezen voor een optie die binnen uw financiële mogelijkheden valt. Nutanix heeft hiervoor verschillende licentie-modellen ontwikkeld.

 • Pay-as-you-Go (PayG)

Binnen dit principe betaalt u enkel voor de vCPU’s, RAM en storage capaciteit die u effectief verbruikt. U betaalt dus maandelijks enkel voor datgene wat u nodig had. Dit model is ideaal wanneer u gedurende een korte periode nood hebt aan extra storage of wanneer u bijvoorbeeld ongepland meer storage nodig hebt.

 • Cloud Commit (CC)

In dit geval betaalt u gedurende een jaar een minimumbedrag vooraf en krijgt u een jaar lang korting op het verbruik, alsook het verbruik boven het vooraf toegezegde bedrag.

 • Bring your own License (BYOL)

In dit geval kan u capaciteit van uw on-premise licenties overdragen naar AWS. Dit creëert op zijn beurt opnieuw heel wat flexibiliteit tussen on-premise en AWS omgevingen.

Nutanix Clusters hebben dus heel wat voordelen op vlak van disaster recovery en op financieel vlak. Hebt u nood aan meer informatie of hebt u interesse? Aarzel niet ons te contacteren! Wij nemen graag de tijd om dit met jou te bespreken.

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief