De voordelen van Disaster Recovery as-a-Service voor uw organisatie

Mieke Van Deun
21-mrt-2022 13:54:48

Uw data zorgen ervoor dat uw organisatie blijft draaien. Het omgekeerde is dus helaas ook waar. Wanneer uw data niet beschikbaar zijn, is de kans groot dat uw organisatie niet kan draaien. Vandaar dat het loont te investeren in Disaster Recovery (as-a-Service). Maar wat houdt dat juist in en wat zijn de voordelen voor uw bedrijf? U ontdekt het hieronder.

Disaster Recovery op maat van uw bedrijfsnoden

Waarom traditionele Disaster Recovery niet meer volstaat

Met Disaster Recovery herstelt u uw bedrijfskritische systemen wanneer ze het onverwacht laten afweten. Dat gebeurt aan de hand van goed geplande back-ups, opgeslagen op een aparte locatie. Die aparte locatie is belangrijk: uw back-ups zijn er veilig voor lokale rampen (brand of water), cybercriminelen of (onopzettelijke) menselijke fouten. Uw bedrijf staat zelf in voor het beheer van de data op deze locatie.

Deze traditionele Disaster Recovery heeft echter twee grote nadelen.

Stijgende kosten

Degelijke Disaster Recovery vraagt om een behoorlijke investeringen, dit zowel op vlak van tijd als geld. Voor het opzetten en onderhouden van uw externe disaster recovery locatie heeft u extra ruimte in een datacenter of datazaal nodig en servers die geconnecteerd zijn. Daarnaast zijn er heel wat operationele kosten, zoals de elektriciteit die de site laat draaien, energie voor de koeling van de apparatuur en mankracht voor het regelmatig onderhouden en updaten van de software. De upgrades van uw DR-omgeving moeten bovendien gelijklopen met die van uw productieomgeving - dubbele upgrade-kosten dus.

Weinig garantie op gegevensherstel

Lukt het opzetten en beheren van uw DR-omgeving u nog wel? Goed! Jammer genoeg zien we dat het alsnog vaak misloopt bij het effectief uitvoeren van een failover. Weinig organisaties hebben vooraf de tijd om hun DR-systeem regelmatig te testen. Nochtans vereist zo’n failover een intensieve voorbereiding die vaak een impact heeft op uw lopende productie. De kans dat u ál uw gegevens kan herstellen tijdens een storing is dan ook klein. Het is bovendien onduidelijk hoeveel tijd het kost om alles weer online te krijgen.

Misschien vraagt u zich af of traditionele Disaster Recovery een haalbare oplossing is voor uw bedrijf. Heeft u de tijd om uw DR-plan te ontwerpen, implementeren en beheren en dit op een flexibele manier voor wanneer uw bedrijfsnoden veranderen? Indien hier het antwoord ‘nee’ op is, wordt het tijd om DRaaS te overwegen.

DRaaS voor een betere bescherming

Meer flexibiliteit en minder kosten dankzij DRaaS

DRaaS, ook wel ‘Disaster Recovery-as-a-Service’ genoemd, houdt in dat een derde partij niet alleen zorgt voor de nodige infrastructuur (datacenter, servers), maar ook voor ondersteuning en onderhoud van uw Disaster Recovery. In geval van nood worden al uw data, applicaties en systemen gekopieerd naar het datacenter van deze partij via vooraf geconfigureerde hardware. U moet dus niet zelf investeren in een degelijke DR-omgeving en vooral: u moet de back-ups niet langer zelf uitvoeren. Hiervoor rekent u op de expertise en services van uw partner.

Hoe werkt DRaaS exact?

Hoe DRaaS ervoor zorgt dat uw bedrijfsgegevens efficiënt en effectief beschermd zijn? Wel: uw data en IT-infrastructuur krijgen een back-up in een compleet losstaande cloudomgeving, namelijk die van uw DR-partner, via replicatie. Replicatie wil zeggen dat er snapshots worden gemaakt van al uw data, applicaties en systemen. De frequentie van deze snapshots is afgestemd op de RPO-vereisten en ze worden opgeslagen in sets volgens een first-in-first-out-algoritme. De meest recente snapshots zullen vervolgens gebruikt worden tijdens het herstelproces.

Bij een storing gaat het proces van failover automatisch in werking: uw collega’s krijgen meteen toegang tot de applicaties die naar het DRaaS-datacenter zijn gerepliceerd. Ze kunnen hun werk gewoon voortzetten, tot de normale (primaire) datacenteractiviteiten hersteld zijn. We spreken van ‘failback’ wanneer uw medewerkers opnieuw toegang hebben tot het primaire datacenter.

Wat zijn uw voordelen?

DRaaS is een goede manier om de kosten van een fysieke Disaster Recovery-structuur te drukken. Daarnaast krijgt uw IT-team opnieuw ruimte om zich te focussen op interne issues.

Uw volledige infrastructuur (zowel computer-, opslag-, als netwerkfuncties) is voortdurend in failsafemodus op de virtuele servers van uw partner. Deze partij zorgt ervoor dat bij een probleem alles correct opstart op de DR-site. Bij de meeste partners die DRaaS aanbieden zijn periodieke DR-testen inbegrepen in het contract. Dat vergroot de kans op een succesvolle failover wanneer het effectief nodig is.

Een bijkomend voordeel is het pay-as-you-use-model. De meeste providers ‘reserveren’ een stuk hardware waarop uw IT-omgeving kan draaien in failover. Daarvoor betaalt u een vooraf afgesproken prijs per maand of jaar - inclusief het up-to-date houden en periodiek testen van uw DR-omgeving. Extra kosten zijn er enkel wanneer er een storing plaatsvindt en uw partner in actie moet komen.

Hoe u uw DRaaS-model in de praktijk invult, spreekt u af met uw partner. Belangrijk is dat u zich vooraf goed informeert, zodat u weet welke services uw contract precies omvat.

Lijkt een DRaaS-oplossing de juiste keuze voor uw organisatie? Neem dan gerust contact op met ons. We bekijken samen de mogelijkheden op maat van uw bedrijf tijdens een vrijblijvend gesprek.

Nutanix is een vooruitstrevend bedrijf dat eveneens beschikt over een DRaaS-oplossing, genoemd: Xi leap. Lees onze volgende blogpost en ontdek alle functionaliteiten, alsook de elastische Disaster Recovery van Nutanix Clusters op AWS.

Aangeraden artikels

Op basis van Next Gen IT

Schrijf u in op onze nieuwsbrief