Waarom disaster recovery tijdig uw aandacht verdient

Mieke Van Deun
2-sep-2021 11:13:10

Wil u voorop blijven op uw concurrentie? Werk dan zeker een disaster recovery plan uit. In deze moderne tijd is het essentieel dat uw bedrijfsprocessen dag en nacht actief blijven. Uw bedrijf moet dus steeds ‘aan staan’ – lees: geconnecteerd zijn. Dat heeft als gevolg dat er meer data verzameld worden dan ooit tevoren. Deze data zijn erg waardevol voor een goede werking van uw bedrijf, maar wanneer deze niet beschikbaar zijn vormt dit dus een groot risico. Denk bijvoorbeeld aan rampen of incidenten waardoor uw data plots verdwenen zijn.

We merkten dat niet al onze klanten even goed voorbereid zijn op die onverwachte gebeurtenissen. Ze denken vaak wel na over oplossingen omtrent data protection, maar de stap verder – disaster recovery – slaan ze over.

Bij een incident is het uiteraard cruciaal om zo snel mogelijk back on track te zijn. We drukken onze klanten daarom steeds op het hart dat ze niet mogen wachten tot er iets gebeurt. Vooraf goed nadenken en een disaster-recoveryplan uitwerken: dat is de boodschap.

In deze blogpost staan we stil bij wat disaster recovery nu precies is, waarom het noodzakelijk is voor uw bedrijf en hoe u het kan opstellen.

Disaster Recovery - Core ICT - Managed Services - Next Gen IT
Staat u wel genoeg stil bij Disaster Recovery?

Wat is disaster recovery?

U kan er van uitgaan dat ‘het’ uw bedrijf toch niet overkomt, maar wij weten uit ervaring dat dit een slecht idee is. Verschillende van onze klanten hebben dat helaas aan den lijve moeten ondervinden. Er kan altijd wat mislopen, dus u kunt hier maar beter goed op voorbereid zijn. Iedere organisatie is namelijk vatbaar voor bedreigingen: natuurrampen, cyberaanvallen, serverstoringen, menselijke fouten enzovoort.

Laat u vooral niet vangen door het idee dat disaster recovery enkel belangrijk is voor grote multinationals. De grootte van uw bedrijf doet er niet toe. Vanaf het moment dat uw bedrijfsprocessen gegarandeerd moeten kunnen blijven in het belang van uw bedrijf, u klantengegegevens verzameld, een stock moet bijhouden, bestellingen en leveringen moet opvolgen, een service verleent of een product verkoopt, bent u meer dan gebaat bij disaster recovery.

Stilstaan bij disaster recovery betekent dat u gaat nadenken over alle risico’s waarmee uw bedrijf geconfronteerd kan worden en u er vervolgens tegen gaat wapenen. Welke regels en richtlijnen moet u bij een ramp of incident volgen, zodat uw bedrijf zo snel mogelijk weer up and running is? In een disaster-recoveryplan omschrijft u al deze stappen en processen zo gedetailleerd mogelijk.

Een disaster-recoveryplan maakt overigens deel uit van een business-continuityplan, maar het focust zich concreet op de infrastructuur en de data van uw bedrijf. Doet er zich een ramp of incident voor waarbij uw data of uw gehele IT-infrastructuur niet beschikbaar is, dan is de impact op uw bedrijfsprocessen minimaal. Uw IT-infrastructuur moet immers zo snel mogelijk weer volledig operationeel zijn.

Waarom is een disaster-recovery plan belangrijk?

Doet er zich een incident voor, dan moet uw onderneming in staat zijn om hier efficiënt op te reageren. Dat wil zeggen: uw diensten moeten blijven werken en de gegevens van uw klant moeten kost wat kost beschermd blijven. Kan u dit niet garanderen, dan is de kans groot dat uw klanten u niet meer vertrouwen – met de nodige reputatieschade als gevolg. Stilstaan bij mogelijke risico’s en incidenten en een disaster recovery plan met gepaste richtlijnen voorzien: dat zal het vertrouwen in uw bedrijf sowieso ten goede komen.

Naast het verlies aan vertrouwen en reputatieschade heeft downtime ook grote financiële gevolgen. Als uw IT-infrastructuur en uw data (tijdelijk) niet toegankelijk zijn, kunnen uw bedrijfsprocessen niet blijven functioneren en wordt uw dienstverlening onderbroken. In dat geval kan er sprake zijn van productiviteitsverlies, omzetverlies, winstverlies of andere zaken die de financiën van uw bedrijf in gevaar brengen.

De continuïteit van uw bedrijf is vandaag dus niets minder dan een noodzaak. Een disaster-recoveryplan opstellen en scenario’s uitschrijven over wie wat moet doen, waar en wanneer, als uw systemen dreigen te falen, is dat ook.

Disaster Recovery - Core ICT - Managed Services - Next Gen IT
Vraag gerust onze ondersteuning bij de opstelling van uw Disaster Recovery plan.

Waar moet u vooraf zeker bij stilstaan?

Hoe sterker u gewapend wil zijn tegen potentiële incidenten, hoe meer rampscenario’s u in uw disaster recovery plan opneemt. De meest vanzelfsprekende zaken zijn: storing of defect van uw hardware, een natuurramp, een brand, een crash, een cyberaanval of een menselijke fout.

Daarnaast is het belangrijk om zoveel mogelijk medewerkers bij de opstelling van uw plan te betrekken. Er kan namelijk op zoveel verschillende niveaus iets mislopen. Hoe meer personen zich erover buigen, hoe groter de kans dat u blinde vlekken ontdekt.

Hou er rekening mee dat u uw plan voortdurend up-to-date houdt. Voorzie duidelijke deelstappen die u regelmatig kan bijwerken. Zo blijft alles overzichtelijk.

Een sluitend disaster-recoveryplan? Daarvoor sta je vooraf best hier even bij stil:

  • RPO (Recovery Point Objectives)

In het kader van RPO: denk na over de hoeveelheid data dat u effectief kan missen indien er iets fout, vervolgens stemt u uw back-up beleid erop af. U gaat dus bepalen hoelang uw bedrijf en uw gegevens veilig kunnen zijn tussen twee back-ups.

  • RTO (Recovery Time Objectives)

Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen hoeveel tijd er maximaal overheen mag gaan voordat uw systeem opnieuw up and running is (RTO). Maak dus een inschatting van de tijd die er maximaal mag verstrijken voordat uw bedrijfsprocessen ernstige schade ondervinden en uw bedrijf en uw klanten eronder lijden.

We hopen dat u overtuigd bent van het belang van een goed disaster recovery plan, en meer nog: dat u er meteen mee aan de slag gaat, zodat de werking van uw bedrijf steeds gegarandeerd blijft.

Heeft u nog vragen hierover of bent u op zoek naar een IT-partner die u kan begeleiden met uw disaster recovery? Neem gerust contact met ons op: we bekijken samen uw noden en wensen en zorgen voor een optimale bescherming van uw data en uw hele bedrijf.

Aangeraden artikels

Op basis van Next Gen IT

Schrijf u in op onze nieuwsbrief