Data protection: essentieel onderdeel van overstap naar de cloud

3-mei-2019 16:55:26

Steeds meer bedrijven zetten hun bedrijfskritische applicaties over naar de cloud. Hierdoor is er nood aan een kwalitatieve en kostenefficiënte enterprise data protection. Volgens onderzoek van het Amerikaanse bedrijf ESG, is data protection de meest gebruikte vorm van IaaS (Infrastructure-as-a-Service) bij bedrijven die cloud infrastructure services gebruiken.

Een inefficiënt gebruik van de cloud kan echter een gigantische impact hebben op de bedrijfskosten. Het kiezen van een verkeerde oplossing voor een initieel klein probleem, het vergeten implementeren van bepaalde veiligheidssystemen of een slechte implementatie van of transformatie naar de cloud: ze kunnen er allemaal voor zorgen dat de kosten de pan uit swingen. Maar het opzetten van een goede databeveiliging kan niet enkel financiële voordelen opleveren voor uw bedrijf, ook op onderstaande vlakken biedt het een meerwaarde.


1. Voorkomen van frauduleuze praktijken

cyber criminalData protection voorkomt dat derde partijen toegang tot onze data krijgen. Persoonlijke gegevens van leads en klanten zijn geld waard, daarom komt data privacy steeds meer in gevaar. Gegevens worden steeds vaker gestolen voor commerciële of criminele doeleinden. Het is daarom essentieel om uw kostbare bedrijfsdata optimaal te beveiligen, zodat deze niet gebruikt kan worden voor identiteitsfraude, oplichterspraktijken en andere frauduleuze activiteiten. Met data bedoelen we trouwens niet enkel persoonlijke gegevens zoals naam, e-mailadres of telefoonnummer, maar ook gegevens die terug te leiden zijn naar personen (zoals nummerplaten, IP-adressen, gevoelige of vertrouwelijke documenten…) of kritische bedrijfsinformatie waar de concurrentie of malafide bedrijven graag de hand op zou leggen.

2. Voldoen aan wettelijke verplichting

Op 25 mei 2018 ging de General Data Protection Regulation (GDPR) of Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Deze Europese wetgeving bepaalt hoe organisaties, bedrijven en overheden moeten omgaan met persoonsgegevens. Privacy en veiligheid is hierbij het primaire doel. Niet enkel het verwerken van data wordt besproken in deze wetgeving, maar ook hoe ermee omgegaan moet worden. Bedrijven worden geacht veilig en verantwoord om te gaan met de verworven gegevens. Indien bedrijven hier niet aan voldoen kunnen zij een zware boete opgelegd krijgen. Ook om dit te voorkomen, is het opzetten van een hoogkwalitatief data protection systeem een noodzaak.

3. Verbeteren van het bedrijfsimago

IT workerHet doel van bedrijven is betrouwbare diensten aan te bieden aan hun klanten. Als tegenprestatie vertrouwen klanten hun persoonlijke gegevens aan het bedrijf toe. Een onvoorzien datalek kan een enorme impact hebben op de reputatie van uw bedrijf. Investeerders en klanten kunnen het vertrouwen in uw zaak verliezen en de relatie hierdoor mogelijk stopzetten. De reputatie van een merk opbouwen neemt jaren in beslag, maar kan op enkele minuten volledig vernietigd worden. Hoe beter uw data beveiligd is tegen lekken, hoe kleiner de kans dat er een smet op het blazoen van uw bedrijf komt.

4. Verwerven van een sterkere concurrentiepositie

Het naleven van de privacywetgeving en het doorvoeren van een solide data protection binnen uw bedrijf, kan een belangrijk item zijn om mee te nemen in onderhandelingen met zakenpartners. Het kan ook aangewend worden als een unique selling point naar potentiële klanten toe, want een groeiend aantal bedrijven heeft een voorkeur voor partners die hun persoonlijke gegevens op een uiterst betrouwbare manier behandelen. Nieuwe klanten kunnen zo aangetrokken worden en bestaande klanten kunnen loyaler gemaakt worden. Denk maar aan de uitgebreide data security policies die grote bedrijven vaak eisen van hun partners of onderaannemers.

5. Vermijden van financiële verliezen

Data wordt gezien als belangrijke bedrijfsmiddelen die beschermd moeten worden. Het verlies van informatie kan leiden tot financiële verliezen, zoals het verliezen van sales-opportuniteiten of het verliezen van potentiële groei doordat bedrijfsgeheimen en productdetails worden gelekt. Ook indirecte verliezen kunnen voorvallen doordat investeerders, zoals hierboven vermeld, hun vertrouwen in het bedrijf verliezen of door klanten die vervolgens naar concurrenten overstappen. Verder kan door een datalek de aandelenkoers voor het bedrijf fors dalen. Het ontbreken of slecht implementeren van data protection solutions brengt niet enkel nadelen op korte termijn met zich mee, maar ook op lange termijn. Sommige ongemakken komen pas later aan het licht, wanneer de schade haast niet meer te beperken is.


6. Evolutie binnen internetfraude en datalekken

De afgelopen jaren is er een enorme evolutie ontstaan in het illegaal inbreken in computers en computernetwerken. Zo zorgt de automatisering van cyber intrusion er voor dat hackers een pak minder manuele acties moeten uitvoeren voor hun praktijken. Automated bot attacks worden voortdurend geïnitieerd zonder enige tussenkomst van een hacker, waardoor niet alleen het bereik van de aanval vergroot, maar ook de hoeveelheid aanvallen. Door het inzetten van collectieve en langdurige aanvallen, lopen bedrijven in principe ononderbroken kans om data te verliezen aan criminelen en hackers. De standaard basisbeveiliging die jaren geleden volstond voor het beschermen van bedrijfsdata, is dan ook al lang niet meer voldoende.

7. Procesverbetering en efficiëntie dankzij geïntegreerde systemen

datacenter workerDoor data protection te laten beheren door 1 centraal systeem of softwaresuite, zorg je voor een vereenvoudiging van de processen en een grotere beveiliging. Want hoe minder verschillende systemen verantwoordelijk zijn voor die data protection, hoe kleiner de kans op fouten. Geïntegreerde oplossingen, zoals Dell EMC Data Protection, zorgen er voor dat krachtige gegevensbescherming eenvoudig kan worden geïmplementeerd en beheerd vanuit een centraal systeem, ongeacht waar uw gegevens zich bevinden. Zo’n software combineert beveiliging en opslag van uw gegevens met vindbaarheid, analyse-mogelijkheden en vereenvoudigd beheer. Bovendien zorgt een intuïtieve interface voor een uitgebreid overzicht van de gegevensbeschermingsinfrastructuur via één dashboard.

8. Bedrijfsverzekering

Verzekeringsmaatschappijen gaan steeds dieper gaande eisen stellen inzake business data protection. Door hier zelf actief op in te spelen voorkomt u alvast eventuele problemen of aanpassingen.

data protectio

Dell EMC Data Protection

Dell EMC Data Protection Software biedt data protection voor ondernemingen die de backup en beveiliging van gegevens doorheen de gehele IT-omgeving centraliseert en automatiseert. Met andere woorden: Dell EMC Data Protection biedt dé oplossing voor al uw vragen en noden rond gegevensbescherming. De software maakt efficiënt gebruik van AWS cloud resources, waardoor een kostenefficiënte in-cloud data protection omgeving geboden wordt.

Een diepgaande analyse van ESG wees bovendien uit dat Dell EMC Data Protection de maandelijkse cloud data protection kosten vermindert met meer dan 50% in vergelijking tot twee andere gecontroleerde concurrenten.

Benieuwd naar hoe Dell EMC Data Protection de ultieme meerwaarde kan bieden voor uw cloud data? Vraag nu gratis uw Dell EMC TCO Studie aan!

Aangeraden artikels

Op basis van Data protectie management

Schrijf u in op onze nieuwsbrief