Converged vs. hyper-converged infrastructuur: gelijkenissen en verschillen?

6-aug-2019 15:51:05

In het vierde deel van onze blogreeks leggen we de volgende infrastructuren: converged en hyper-converged naast elkaar. Naast heel wat gemeenschappelijke eigenschappen, tonen deze beide omgevingen ook heel wat verschillen ten opzichte van elkaar.

We bekijken zowel de gelijkenissen als de verschillen. Op deze manier geven we u een uitgebreid en totaal beeld van beide infrastructuren. Uitermate belangrijk als u voor uw bedrijf een weloverwogen keuze zou moeten maken. Deze keuze kan u dan best baseren op wat u en uw bedrijf in de toekomst zou willen bereiken en met welke technologische hulpmiddelen u die doelen zou willen behalen. Laat ons toe u bij deze keuze te helpen.

Waarin komen beide infrastructuren overeen?

Converged vs hyperconverged

Van start gaan we bij de gelijkenissen. Oorspronkelijk zijn beide systemen namelijk ontworpen om de uitdagingen van een traditionele IT-infrastructuur aan te pakken. Dit wil zeggen dat bedrijven hun complexe en onsamenhangende IT-omgeving willen vereenvoudigen en compatibiliteit tussen de verschillende componenten te verbeteren. Hierbij kunnen we onmiddellijk de betrouwbaarheid van deze converged infrastructuren aan toevoegen, evenals de de korte implementatietijd.

Misschien één van de belangrijkste voordelen is ook dat u zo ook op het budget (voor IT-kosten) heel wat kan besparen, waardoor er meer van het IT-budget naar innovaties,… kan gaan.

Zoals aangehaald is het doel van beide infrastructuren hetzelfde, enkel de methode om dat doel te bereiken gebeurt op onderscheidende manieren.

Waarin verschillen beide infrastructuren?

Als we de verschillen dan ook eens bekijken, volgen we best eerst deze redenering: over het algemeen zijn er twee benaderingen die bedrijven kunnen nemen om een converged infrastructuur te bouwen:

  1. Een eerste benadering is de hardwaregerichte, bouwstenenaanpak. Deze aanpak is beter gekend als de converged infrastructuur.
  2. Of uw keuze richt zich meer naar de softwaregerichte aanpak: die we kennen onder de naam hyperconverged infrastructuur.

converged vs hyperconvergedHet belangrijkste en opmerkelijkste verschil tussen beide infrastructuren wordt hier onmiddellijk duidelijk. In een converged infrastructuur kan men nog steeds een duidelijk onderscheid maken tussen de verschillende componenten die nog steeds afzonderlijk, maar wel samen in één bouwblok zitten.

Hyper-converged infrastructuur

In een hyper-converged infrastructuur is de technologie softwaregedefinieerd. Alle drie de componenten worden gevirtualiseerd. Hierdoor creëert men een omgeving die meer flexibel, manoeuvreerbaar en schaalbaar is dan een converged infrastructuur.

Hyperconverged

Omdat alle verschillende componenten in één gemeenschappelijke box zitten, kan men onderling het onderscheid niet meer maken. De componenten afzonderlijk opsplitsen kan niet meer, maar het beheer van de IT-omgeving wordt zo veel eenvoudiger want met één managementinterface kan men de gehele infrastructuur beheren.

Op deze manier moet men bij een hyper-converged infrastructuur geen beroep meer doen op verschillende IT-teams. Één enkel team zal deze infrastructuur kunnen beheren en laat ons eerlijk zijn, in deze tijd waarin het moeilijk is om specialisten per onderdeel van de IT-omgeving te vinden, kan dit een enorm voordeel zijn.

 

 

Converged infrastructuur

converged

Converged infrastructuur kan dan weer op twee verschillende manieren opgebouwd worden. De eerste is de bouwsteenbenadering (building blocks) waarbij volledig voorgeconfigureerde systemen (inclusief netwerk, opslag, netwerk en virtualisatie) als aparte bouwstenen in een groot chassis worden geïnstalleerd. Groot voordeel hier (ten opzichte van de traditionele infrastructuur) is dat deze systemen op voorhand getest zijn om betrouwbaar samen te kunnen werken. Deze infrastructuur kan heel eenvoudig worden uitgebreid door extra bouwstenen toe te voegen.

Een tweede manier is door gebruik te maken van referentiearchitectuur waarbij de componenten vast liggen maar de architectuur moet nog gebouwd worden. Tijdens de implementatie kunnen nog steeds aanpassingen doorgevoerd worden.

Als laatste voetnota  willen we toch opmerken dat hyperconverged infrastructuur de converged infrastructuur niet vervangt. Beide technologieën bevatten elk hun unieke voordelen.

Benieuwd naar de aanpak van Nutanix voor hyperconverged infrastructuur? Lees er hier meer over of download onmiddellijk het e-book: "The definitive guide to hyperconverged infrastructure".

Nutanix Hyperconverged Infrastructure

Zit u na het lezen van deze blog nog met vragen of opmerkingen omtrent IT-infrastructuren? Of bent u nieuwsgierig naar wat Core ICT voor uw IT-omgeving kan betekenen om deze naar uw wensen te optimaliseren of het beheer te vereenvoudigen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Wij helpen u met alle plezier verder. 

Contacteer ons

Aangeraden artikels

Op basis van Hyperconverged

Schrijf u in op onze nieuwsbrief