Cloud migration assessment: een belangrijke fase in uw cloud migratie

23-jun-2021 16:56:23

Heeft u ervoor gekozen om uw IT-infrastructuur onder te brengen in een hybrid cloud-omgeving? Dan is het op naar de volgende stap: het evalueren van uw applicaties en workloads. Om een cloud migratie efficiënt te laten verlopen, en vooral succesvol te maken, is het immers belangrijk om deze eens scherp onder de loep te nemen en ze te begrijpen. Het is namelijk zo dat niet elke app of workload geschikt is om te migreren naar een public cloud of net omgekeerd. Sommigen zullen er bijvoorbeeld net wel beter tot hun recht komen. 

In deze blog willen we graag u wat meer toelichting geven bij enkele belangrijke factoren waarmee u dient rekening te houden tijdens een cloud migration assessment. Daarnaast vertellen we u hoe een ervaren IT-partner een absolute meerwaarde kan zijn voor uw cloud migratie assessment.

Belangrijke aandachtspunten voor uw cloud migration assessment

Wanneer u start met het analyseren van uw workloads en applicaties is het belangrijk om enkele zaken in het achterhoofd te houden. Deze factoren spelen namelijk een grote rol bij het verplaatsen van uw apps en workloads over de verschillende cloud soorten heen. We sommen ze even voor u op: 

  • Beveiliging, compliancy, privacy en regelgeving 

Mail-TPM-2Deze twee factoren spelen een grote rol bij het beslissen welke workloads en applicaties het best gemigreerd worden naar een public cloud, en welke beter op een private cloud of on-premise omgeving blijven draaien. Over het algemeen is het immers zo dat workloads en apps vaker veiliger zijn in een dedicated omgeving dan op een gedeelde publieke cloud-omgeving.  

U stelt zich dus best de vraag welke applicaties en workloads gevoelige data bevatten en in lijn dienen te zijn met bepaalde regelgevingen. Deze houdt u dan best op een private cloud of on-premise. 

 

Daarnaast vereisen sommige landen dat de data fysiek bewaard wordt op de plek waar ze verzameld of verwerkt wordt. Indien er geen publieke cloud aanwezig is in een bepaald land, dan dient de data en de bijhorende app on-premise te blijven. 

  • Beschikbaarheid en veerkracht

Applicaties en workloads met duidelijke vereisten qua beschikbaarheid zijn dan weer beter geschikt voor de publieke cloud. Cloud providers kunnen tenslotte vaak verschillende beschikbaarheidszones aanbieden verspreid over een aantal locaties en dat tegen lagere prijs. 

  • Integratie en afhankelijkheid van on-premise systemen

Met deze aandachtspunten bedoelen we dat voor sommige apps en workloads het nodig is om een grote hoeveelheid data in de app te kunnen verwerken. Andere workloads en applicaties vereisen dan weer een lagere latentie.  

Daarnaast kunnen ze ook afhankelijk zijn van on-premise middleware om te integreren met andere applicaties, waardoor het nodig is om deze workloads en apps on-premise te behouden. 


  • Gebruik van hardware accelerators

Sommige applicaties maken gebruik van hardware accelerators voor specifieke processing wat soms niet beschikbaar is in een publieke cloud, tegen een betaalbare prijs. 


  • Operationele noden

Er bestaan ook enkele applicaties die afhankelijk zijn van operationele tools en niet onmiddellijk beschikbaar zijn in een publieke cloud. Bijvoorbeeld eigen hulpprogramma's die niet in de cloud kunnen worden geïmplementeerd, of andere eigen tools met technische beperkingen en/of licentiebeperkingen voor een publieke cloud. 


  • Bursting workloads

Workloads of applicaties die snel moeten kunnen opgeschaald worden voor een korte periode, bijvoorbeeld voor hoge pieken, zijn het meest geschikt voor de publieke cloud. De reden daarvoor is de flexibiliteit die deze cloud biedt omtrent schaalbaarheid.  


Cloud workload assessment: hoe een goede IT-partner een verschil kan maken

Mail-TPM-1-1Het analyseren en beter begrijpen van uw applicaties en workloads kan een ware uitdaging zijn. U dient met heel wat zaken rekening te houden, zowel op IT-technisch vlak als gevoeligheden omtrent regelgeving en privacy. Het kan dan een goede oplossing zijn om een ervaren IT-partner onder de arm te nemen voor de cloud migration assessment en de verdere stappen richting een hybrid cloud-omgeving.


Ervaring met en knowhow van cloud migratie en hybrid cloud-oplossingen zijn belangrijke pijlers voor het kiezen van de juiste IT-partner. Bekijk ook zeker of de kandidaat IT-bedrijven een sterke samenwerking hebben met vooraanstaande cloud vendors zoals IBM


Wenst u te migreren naar een hybrid cloud-omgeving, maar bent u op zoek naar een ervaren IT-partner om uw bedrijf te begeleiden bij deze overstap? Of had u graag de hulp gehad van een expert ter zake om uw cloud migration assessment uit te voeren? Neem dan snel contact op met ons! We stellen graag onze expertise ter beschikking voor een efficiënte en vlotte overgang naar hybrid cloud computing.

Hybrid-cloud-visual CTA

 

Aangeraden artikels

Op basis van IBM

Schrijf u in op onze nieuwsbrief