Cloud Application Platforms: hoe start u met Kubernetes?

14-dec-2018 9:30:20

We kunnen er echt niet meer omheen. Kubernetes (K8s of gewoonweg kube) wint steeds meer terrein bij ontwikkelaars en IT-beheerders. En met reden. Google’s open-source platform stelt u in staat om het proces van applicatiecontainers te implementeren, schalen en uitvoeren, te gaan automatiseren. Voor bedrijven een groot voordeel aangezien applicaties zowel op private als public clouds uiterst efficiënt uitgevoerd kunnen worden. Maar hoe start u nu precies met Kubernetes?

Kubernetes begrippen

Als je momenteel gebruik maakt van traditionele (virtuele) servers lees dan zeker verder. Er zijn namelijk enkele elementen die je eerst moet weten voor je ook effectief aan de slag kunt gaan met Kubernetes. Hieronder een kort overzicht met een aantal basisbegrippen:

  • Master: dit is het hart van de volledige infrastructuur en draait op uw eigen server. Deze ‘hoofd’ node beheert de andere nodes en is verantwoordelijk voor de orkestratie ervan. 
  • Node (of minion): kortweg een virtuele of fysieke server. Dit type node voert de taken uit die de door de Master worden opgelegd. Meerdere nodes worden ook wel een cluster genoemd en vormen de basis van de Kubernetes-infrastructuur. 
  • Container: dit bevat eigenlijk alles wat een applicatie nodig heeft om te werken en is dus niet afhankelijk van het besturingssysteem van de onderliggende computer of server. Alle belangrijke software, bibliotheken en dependencies zitten hier mee in verpakt.
  • Pod: dit is een verzameling van één of meerdere applicatiecontainers die nauw met elkaar samenwerken, dezelfde systeembronnen delen én onderling kunnen communiceren. De containers draaien dus niet meteen op de Kubernetes Cluster maar in de pod.

cloud application platforms

  • Deployment: dit is eigenlijk een ‘bouwplan’ om nieuwe pods te gaan creëren. Op dit niveau wordt bepaald hoeveel replicates van een pod op hetzelfde moment moeten draaien. Dit is handig wanneer er een pod gestopt is met werken. In dit geval zorgt Deployment ervoor dat er een nieuwe pod wordt aangemaakt en het werk opnieuw wordt herverdeeld. Hierbij worden de pods ook steeds voorzien van de nodig updates.
  • Persistent Volume: zoals we bij Deployment al hebben aangehaald komen en gaan er pods binnen de infrastructuur. Bij het verdwijnen van een pod verdwijnt ook de informatie. Het is dus logisch dat er in containers geen data wordt opgeslagen. Persistent Volume zorgt er net voor dat containers hier relevante data in kunnen opslaan om nadien ook opnieuw te gebruiken.

De beste manier om met Kubernetes te werken is er met beide voeten te springen en de mogelijkheden van het platform uitgebreid te testen. U kan Kubernetes lokaal installeren en gebruiken via Minikube. Hierdoor kan u een enkele Kubernetes cluster gebruiken binnen een Virtual Machine (VM) op uw computer. Dit is handig om al een eerste keer kennis te maken met het platform. Maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid?

Werk flexibel in de cloud met de veiligheid van uw eigen datacenter

Zoals eerder vermeld is de hoofdreden voor de adoptie van een platform als Kubernetes voor veel bedrijven om applicaties snel te ontwikkelen, gebruiken beheren én optimaliseren. Hierbij zijn gestroomlijnde werkprocessen cruciaal.

Naast de efficiëntie en flexibiliteit in dit proces is ook veiligheid een zeer belangrijk factor geworden met een duidelijke impact op uw keuze. Denk maar aan de verschillende veiligheidsnormen als o.a. GDPR e.d. Tot slot speelt ook de cloud een belangrijke rol in dit verhaal om meer flexibel te kunnen werken. Maar wat met de veiligheid?

Om toch veilig te kunnen werken kan een private cloud hier de flexibiliteit van de cloud bieden met de veiligheid van uw eigen datacenter. Lees meer over de verschillen tussen public cloud en private cloud.

Vandaag op de markt bestaan er verschillende producten die u hiermee kunnen helpen om het beste van deze twee werelden te combineren. Zo biedt IBM met zijn IBM Cloud Private u de juiste tools om o.a. nieuwe cloud-native applicaties te ontwikkelen, de bestaande applicaties de vernieuwen én uw datacenter te laten samenwerken met verschillende cloud services.

Wilt u graag meer weten over IBM Cloud Private? Ontdek hier de voordelen van een private cloud en wat het kan betekenen voor uw bedrijf.

Aangeraden artikels

Op basis van IBM

Schrijf u in op onze nieuwsbrief