Een efficiënte back-up met onze checklist

16-dec-2021 10:00:45

Back-ups zijn essentieel voor uw bedrijfscontinuïteit, maar uit ervaring weten we dat ze helaas niet in elk bedrijf vanzelfsprekend zijn. In onze vorige blog over back-up haalden we de 5 meest gemaakte back-upfouten aan. Klonken ze u bekend in de oren? Dan is het tijd om de handen uit de mouwen te steken.

Geen idee waar u best begint? Wel: bij onze back-upchecklist natuurlijk. Die moet u helpen met het rechtzetten van back-upfouten of met het controleren van uw back-upstrategie.

De 3-2-1 back-upregel en andere tips voor een goede back-up.

Een belangrijke vuistregel voor een goede back-up is de 3-2-1 back-up:

 1. Maak 3 kopieën van uw data
 2. Bewaar deze back-ups op 2 verschillende media
 3. Houd 1 kopie bij op een andere fysieke locatie
Core ICT Back-up Checklist
De 3-2-1 back-upregel: zo past u hem toe!

Ook deze essentiële richtlijnen dragen bij tot een efficiënte back-upstrategie:

 1. test regelmatig uw back-up en optimaliseer waar nodig
 2. maak voldoende back-ups en hou daarbij zeker rekening met het maximale dataverlies (RPO of Recovery Point Objective) en de hersteltijd (RTO of Recovery Time Objective)
 3. zorg voor een off-site back-upomgeving die verschilt van uw bedrijfslocatie
 4. voorzie ook steeds een back-up van uw data in de cloud, want ook met die data kan het mislopen. Denk bijvoorbeeld aan een hardnekkig virus op uw harde schijf die bestanden gaat versleutelen. Heeft u een automatische synchronisatie naar de cloud ingesteld? Dan worden de ‘goede’ bestanden op de cloud automatisch vervangen door de versleutelde versies. Resultaat? Een cloud vol met data waar u niet aan kan.

Is uw bedrijfscontinuïteit verzekerd? Doe de check.

Naast de bovenstaande gebruikelijke tips bieden we u graag een back-upchecklist aan met veelal technische tips. Deze kan u gebruiken om uw back-upprocedure helemaal tot in de puntjes af te werken. Het resultaat is een waterdicht plan dat uw data goed beschermt zodat niets verloren gaat.

Core ICT Back-up Checklist
Met onze checklist ontdekt u de zwakke plekken in uw huidige strategie!

Als u de vragen in de checklist positief kan beantwoorden, zit het helemaal snor met uw back-upstrategie. Zoniet weet u meteen waar u kan starten bij het verbeteren van uw bestaande back-up.

 1. Is uw back-up in apart subnet opgedeeld, zodat er vanaf de productieservers geen toegang is op de adminconsole van backup?
 2. Staat uw back-up storage los van de productie storage? Staan deze op zowel aparte locaties als op verschillende devices?
 3. Genereert u ‘random’ wachtwoorden voor de toegang van de back-upomgeving?
 4. Heeft u two factor authentication (2FA) ingesteld voor admin accounts ?
 5. Is uw back-up verbonden met de Active Directory?
 6. Hebt u een werkend en getest Disaster Recovery-plan? (no errors after automated back-up testing)
 7. Is uw back-up omgeving WORM (Write Once Read Many) of airgapped (fysieke isolatie), zodat ransomware geen impact op heeft op de back-up?
 8. Beperkt u het aantal personen met toegang tot de admin van de back-up tot een minimum? En houdt u ze bij in een geüpdatete lijst?

Zwakke plekken ontdekt in uw huidige back-up? Ga er dan meteen mee aan de slag, zo vermijdt u het risico op dataverlies. Geen idee hoe u er best mee kan beginnen of bent u op zoek naar een ervaren IT-partner om u te begeleiden naar een optimale back-upstrategie? Neem dan snel contact op met ons! Wij staan steeds klaar met gepast advies en de nodige hulp.

Aangeraden artikels

Op basis van back-up

Schrijf u in op onze nieuwsbrief